Foto: AFP/Scanpix

Savā 30 gadu darba jubilejā - 1.februārī - amatu atstāj Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komisārs Deivids Sterns.

Par šo izvēli Sterns paziņoja jau pirms diviem gadiem.

Šobrīd 71 gadu vecais Sterns NBA pievienojās 1978.gadā, kad kļuva par ģenerālpadomnieku. Divus gadus vēlāk viņš ieņēma viceprezidenta amatu, bet 1984.gadā nomainīja Leriju O'Braienu komisāra amatā.

Sterns aizvadītajos gados kļuvis par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem basketbolā un Ziemeļamerikas sportā.

Basketbola speciālisti un apskatnieki lēš, ka NBA komisārs līgu pārvērtis no apspiestas idejas par pasaules mēroga ikonu. Kad Sterns aizsāka savu karjeru NBA, līgas izslēgšanas cīņas varēja redzēt televīzijas kanālu tikai ierakstos, tomēr šodien NBA fināla cīņas translē 215 valstīs 47 dažādās valodās.

"Šis laiks ir bijis lielisks, man personīgi bija jautri. Esmu apmierināts ar visu notikušo līdz šim. Nākotnē plānoju raudzīties, kā šis globālais brends turpinās attīstīties," izsakās Sterns.

Tāpat Sterns atzina, ka jaunais NBA komisārs Adams Silvers, kurš pēdējos gados strādājis par komisāra vietnieku, jau pēdējos desmit gados būtiski palīdzējis NBA attīstībā.

"Domāju, ka Silvers ir bijis kā komisārs pēdējos desmit gadus. Viņam viss izdosies lieliski. Pēdējos 22 gadus visu esam darījuši kopā," skaidro Sterns.

Silvera loma 2011.gada izskaņā bija nozīmīga, kad viņš palīdzēja klubu īpašniekiem un spēlētājiem panākt vienošanos par jaunu kolektīvo līgumu, kas tika noslēgts uz desmit gadiem.

Tomēr karjeras gaitā Sterns pievērsās ne tikai vīriešu basketbolam ASV. Viņa misija bija attīstīt gan sieviešu, gan vīriešu spēli visā valstī.

Sterns pirms 17 gadiem palīdzēja dibināt Sieviešu nacionālo basketbola asociāciju (WNBA). Komisārs ļāva sievietēm aizvadīt spēles NBA klubu arēnās, kā arī piesaistīja dažādus liela mēroga NBA sponsorus. Lai gan tolaik ASV jau bija izveidojusies sieviešu basketbola līga - Amerikas basketbola līga (ABL) -, Sterns organizācijā redzēja nepilnības un uz NBA pamata izveidoja WNBA, kas aptuveni trīs sezonas konkurēja ar ABL. Vēlāk pirmatnējā sieviešu basketbola līga tika slēgta.

"WNBA neeksistētu, ja nebūtu bijis Sterns. Viņš bija viens no iemesliem, kāpēc ABL vietā izvēlējos WNBA. Sterns nav tāds cilvēks, kurš kādreiz samierinātos ar kaut ko, kas varētu neizdoties. Viņš sāka šo līgu un zināja, ka tā neizgāzīsies pirmajos gados," skaidro bijusī WNBA spēlētāja Rebeka Lobo.

Sterna darbības laikā NBA paplašinājusies no 23 līdz 30 klubiem. Turklāt Losandželosas "Lakers", Čikāgas "Bulls" un Ņujorkas "Knicks" vienību vērtība pēdējo gadu laikā pieaugusi līdz aptuveni miljardam dolāru.

"Domāju, ka Sterns ir lieliskākā persona NBA vēsturē. Viņš izdarījis neaprakstāmi daudz," atzinis bijušais Hjūstonas "Rockets" ķīniešu centrs Jao Mins.

Būtiski globālu popularitāti Sterns ieguva arī 1992.gadā, kad palīdzēja Barselonas olimpiskajās spēlēs piedalīties visiem NBA vadošajiem spēlētājiem. Sākotnēji Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) nevēlējās, lai NBA spēlētāji pārstāv izlases Olimpiādē saistībā ar pārlieku augošo ASV ietekmi pasaules sportā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!