Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas basketbola izlasei pirms gaidāmajām pārbaudes spēlēm ar Latvijas valstsvienību pievienojies Kanādā izaugušais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājs Igns Brazdeiķis, ziņo Lietuvas Basketbola federācija (LKF).

LKF publicētā video redzams, kā Brazdeiķis trešdien ieradies Lietuvā, lai pievienotos savas dzimtenes valstsvienībai. Lietuvas basketbola izlase tieši ceturtdien uzsāk treniņnometni pirms gaidāmajām jūnija un jūlija spēlēm. Lietuvieši vispirms 22. jūnijā Rīgā un 26. jūnijā Šauļos aizvadīs pārbaudes spēles ar Latvijas izlasi, ar kuriem gatavosies 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra mačiem.

Attiecīgi 23 un 24 gadus vecie Igns Brazdeiķis un Arnolds Kulboka būs vienīgie Lietuvas izlases pārstāvji no NBA šajā valstsvienības sasaukumā. Kulboka līdz šim aizvadījis vienu oficiālu spēli pieaugušo valstsvienības rindās, bet Brazdeiķis mačos pret Latvijas izlasi varētu debitēt Lietuvas valstsvienības sastāvā.

LKF jau iepriekš ziņojusi, ka Lietuvas vadošie spēlētāji Jons Valančūns un Domants Sabonis apdrošināšanas situācijas dēļ nespēlēs Pasaules kausa atlases turnīra spēlēs. Lietuvieši ar četrām uzvarām četrās spēlēs jau ir nodrošinājuši vietu nākamajā kārtā, spēlēs pret Bulgāriju un Čehiju lūkojot veiksmīgi noslēgt pirmo atlases turnīra kārtu. Abi "garā gala" basketbolisti izlasei pievienosies augustā, lai gatavotos Eiropas čempionāta finālturnīram.

Serbijas medijs "MozzartSport" jau iepriekš ziņojis, ka NBA un Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) spēlētāju apdrošināšanas līgums apdraud NBA basketbolistu dalību jūnijā un jūlijā gaidāmajās spēlēs. Tā kā šī vienošanās nosedz 28 dienu ilgu nogriezni, sagaidāms, ka NBA spēlējošie Serbijas basketbolisti izlasi pārstāvēs vien augustā un septembrī, ziņoja portāls.

Igns Brazdeiķis agrā bērnībā ar ģimeni pārvācās no Kauņas uz Kanādu. Šo valsti lietuviešu izcelsmes basketbolists arī pārstāvējis starptautiskajā skatuvē, pat kaldinot Kanādas U-16 izlases sudraba medaļas 2015. gada pasaules čempionātā, kurā basketbolists vidēji spēlē atzīmējās ar 9,2 punktiem.

Basketbolists pēc vienas sezonas Mičiganas Universitātes basketbola komandā 2019. gadā tika draftēts ar 47. numuru. Debijas sezonā NBA uzbrucējs Ņujorkas "Knicks" komandas labā deviņās spēlēs vidēji sešās minūtēs guva 1,9 punktus. Savukārt aizvadītā sezona viņam bija ražīgākā savu trīs gadu ilgajā NBA karjerā. Brazdeiķis tās laikā Orlando "Magic" kluba rindās piedalījās 42 spēlēs, vidēji mačā gūstot 5,0 punktus.

Uzbrucējs, kurš jau pagājušajā vasarā izteica cerību Lietuvas izlases sastāvā piedalīties Tokijas olimpiskajās spēlēs, pagaidām ir bez līguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!