Lietuvas basketbola izlase otrdien ar rezultātu 92:69 (24:14, 22:22, 24:18, 22:15) apspēlēja Kanādas valstsvienību, nodrošinot sev vienu no pirmajām divām vietām Pasaules kausa H apakšgrupā, kas ļauj lietuviešiem kvalificēties nākamajai kārtai.

Augumā gariem basketbolistiem bagātā Lietuvas izlase jau no spēles sākuma izrādīja pārākumu Kanādas valstsvienības soda laukumā. Lietuvieši pirmajā ceturtdaļā trāpīja astoņus no 11 divpunktu metieniem, desmitminūtē uzvarot ar rezultātu 24:14.

Kanādas un Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionu galvenais treneris Niks Nērss centās lauzt spēles gaitu, kanādiešiem otrajā ceturtdaļā pārejot uz zonas aizsardzību. Tomēr tas netraucēja Lietuvas izlasei turpināt lauzt ceļu uz groza apakšu. Edgars Ulanovs ceturtdaļas vidū realizēja sesto no sešiem izpildītajiem divpunktniekiem, panākot rezultātu 39:23.

Ziemeļamerikāņus spēlē gan noturēja spēka uzbrucējs Kails Vilčers, kurš uz brīdi ar savu trešo tālmetienu spēlē samazināja rezultāta starpību līdz deviņu punktu deficītam, bet kopumā pirmajā puslaikā guva 15 punktus.

Trešajā ceturtdaļā aizvien vairāk izpaudās Lietuvas pārsvars zem groziem. Domants Sabonis pusotras minūtes laikā guva četrus punktus pēc uzbrukumā izcīnītajām atlēkušajām bumbām. Savukārt Mindaugs Kuzminsks, iepriekš devis Lietuvai vēl vienu iespēju uzbrukt, ar "divi+viens" gājienu panāca jau rezultātu 70:54.

Pēc 30 aizvadītām minūtēm lietuvieši bija izcīnījuši 33 atlēkušās bumbas, kamēr Kanādas izlase spēj tikt vien pie 18 bumbām zem groziem. Turklāt uzvarētāji 13 no savām atlēkušajām savāca pie pretinieku groza.

Spēles pēdējās desmit minūtēs spēles ritējums diži nemainījās, Lietuvai pārliecinoši izcīnot uzvaru ar rezultātu 92:69.

Rezultatīvākie Lietuvas izlases rindās ar 13 punktiem bija Jons Valančūns un Edgars Ulanovs, kurš visus savus punktus guva pirmajā puslaikā, bet vēl ar vismaz septiņiem punktiem izcēlās citi seši spēlētāji. Zaudētāju labā 24 punktus guva Kails Vilčers, bet 15 punkti Korija Džozefa kontā.

Tādējādi no H apakšgrupas nākamajam grupu turnīram kvalificējušās Austrālijas un Lietuvas izlases, kuras abas izcīnījušas pa divām uzvarām divās spēlēs, bet ceturtdien tiksies savā starpā, lai noskaidrotu grupas uzvarētāju. Latviešu izcelsmes trenera Andreja Lēmaņa vadītā Austrālijas vienība otrdien uzstādīja jaunu izlases rekordu rezultatīvajās piespēlēs, pieveicot Senegālas valstsvienību.

Tālāk tikušās komandas izspēlēs jaunu grupu turnīru. Jau zināms, ka abas vienības tajā noteikti tiksies ar pārsteidzošo Dominikānas izlasi, bet, visticamāk, ceturto vietu grupā nodrošinās Francijas valstsvienība. Ceturtdaļfinālam kvalificēsies divas stiprākās grupas vienības.

Savukārt bez uzvarām pagaidām palikušas Senegālas un Kanādas izlases, kurām nāksies cīnīties par 17. līdz 32. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!