Foto: AP/Scanpix

Par 2012./13.gada sezonas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempioniem ceturtdien kļuva Maiami "Heat" komanda, izcīnot savu otro titulu pēc kārtas.

Finālsērijas izšķirošajā, septītajā spēlē "Heat" ar rezultātu 95:88 savā laukumā pārspēja Sanantonio "Spurs" komandu, sērijā līdz četrām uzvarām uzvarot ar 4-3.

Čempionvienībai aizvadītajā mačā ar 37 punktiem un 12 atlēkušajām bumbām izcēlās Lebrons Džeimss, kurš tika atzīts par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju, 23 punkti un 10 atlēkušās Dveina Veida kontā, bet 18 punktus pievienoja Šeins Batjē. Tikmēr "Spurs" rindās 24 punktus guva Tims Dankans, kurš izcīnīja ar 12 atlēkušās bumbas, bet Kavai Leonards guva 19 punktus un izcīnīja 16 atlēkušās bumbas. 18 punktus sameta arī Emanuels Džinobili.


Spēles sākumā veiksmīgāk darbojās "Spurs" komanda, kas ieguva sešu punktu pārsvaru (11:6), tomēr "Heat" nākamajās minūtēs spēja rezultātu izlīdzināt, ceturtdaļai noslēdzoties ar mājinieku divu punktu pārsvaru. Pēc tālmetiena otrās trešdaļas sākumā Maiami komanda ieguva piecu punktu pārsvaru, taču "Spurs" neļāva pretiniekiem turpināt izrāvienu un atjaunoja neizšķirtu. (27:27). Pirmā puslaika pēdējās minūtes ritēja aizraujošā cīņā, komandām apmainoties ar punktu guvumiem. Otrās ceturtdaļas izskaņā "Heat" līderi Veids un Džeimss ar punktu guvumiem izvirzīja vadībā savu komandu - 46:44.

Skatāmā spēle turpinājās arī otrajā puslaikā, kurā uz tablo vairākkārt bija vērojams neizšķirts. Trešās ceturtdaļas otrajā pusē "Heat" panāca četru punktu pārsvaru, kuru "Spurs" ātri atspēlēja. Tomēr pirms izšķirošajām 12 minūtēm viena punkta pārsvars piederēja Maiami kluba basketbolistiem – 72:71.

"Heat" izšķirošās ceturtdaļas iesākumā spēja turēties pāris punktu vadībā, bet tās vidū mājinieki prata iegūt arī sešu punktu pārsvaru, rezultātam esot 83:77. Tajā brīdī "Spurs" komandas ilggadējie līderi Dankans un Emanuels Džinobili guva svarīgus punktus, tomēr Džeimss ar diviem punktiem un Batjē ar tālmetienu pretinieku izrāvienu apturēja. Dankans arī nākamajās epizodēs bija agresīvs, un realizēja 2+1 punktu gājienu. (85:88). Tam sekoja Veida caurgājiens, bet Leonards atbildēja ar tālmetienu "Spurs" - 88:90.

Pēdējā minūtē teicamu izdevību izlīdzināt rezultātu neizmantoja Dankans, aizmetot garām āķa metienu, bet Džeimss nākamajā uzbrukumā guva divus punktus savai komandai. "Spurs" meklēja iespējas, kā gūt punktus, taču Džinobili pieļāva rupju kļūdu. Sanantonio kluba basketbolisti tīšām pārkāpa noteikumus, tomēr Džeimss un Veids savas iespējas izmantoja, nodrošinot "Heat" komandai otro titulu pēc kārtas.

"Heat" basketbolisti NBA finālā bija trešo gadu pēc kārtas. Atgādinām, ka 2011.gadā tā finālā piekāpās Dalasas "Mavericks", bet aizvadītajā sezonā klubs izcīnīja čempionu titulu. Tāpat Maiami komanda NBA izslēgšanas spēlēs triumfēja 2006.gadā.

Tikmēr "Spurs" komanda NBA finālā spēlēja piekto reizi, kā arī pirmo reizi kopš 2007.gada. Par NBA čempioniem šī komanda iepriekš kļuvusi 1999., 2003., 2005. un 2007.gadā. Līdz ar to "Spurs" komandai neizdevās lauzt 35 gadu vecu NBA rekordu. Kopš 1978.gada nevienai komandai izbraukumā nav izdevies uzvarēt NBA septītajā finālsērijas spēlē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!