Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Dalasas "Mavericks" zvaigzne Kristaps Porziņģis treniņos atstājis ļoti labu iespaidu, bet no savainojumiem atguvies komandas uzbrukuma veidotājs Luka Dončičs, otrdien sarunā ar žurnālistiem atklāja komandas galvenais treneris Riks Kārlails.

"Mavericks" klubs trešdien dodas uz Orlando, lai uzsāktu jau oficiālo treniņnometni pirms NBA sezonas noslēguma turnīra. Tur pirmo reizi karjerā "play-off" varēs piedalīties Latvijas izlases basketbolists Kristaps Porziņģis, kura pārstāvētā komanda praktiski nodrošinājusi vietu izslēgšanas spēlēs.

Liepājnieks gan sarunā ar medijiem pieļāva iespēju, ka rehabilitācijā pēc krustenisko saišu savainojuma, iespējams, uzņēmis pārāk lielu svaru. Kārlailam tika vaicāts, kāds varētu būt ideālais Porziņģa svars.

"Viņš ar mums spēlējis vairāk nekā 50 mačos," izteicās treneris. "Papildu svars, ko viņš uzņēmis 18 vai 19 mēnešu laikā, ar laiku vienkārši izzūd. Neesmu ar viņu aizvadījis tiešu sarunu par viņa svaru, tāpēc nevaru par to runāt kodolīgā veidā. Taču varu teikt, ka viņš šobrīd izskatās lieliski. Treniņos tiek kāpināts uzdevumu temps, un esam jau atveidojuši spēļu situācijas. Viņš trenējies ļoti agresīvi gan uz laukuma, gan svaru zālē."

Kārlails neuzņēmās spriest, vai tieši gados jaunām komandām kā "Mavericks" ieilgušais sezonas pārtraukums nāk par labu, bet atzina, ka tas palīdzējis vairākiem spēlētājiem sadziedēt savainojumus. Starp traumētajiem spēlētājiem pirms sezonas pārtraukuma bija arī slovēnis Luka Dončičs.

"Lukam bija problēmas ar potīti. Viņš uzbrukumā spēlē ļoti fiziskā manierē un daudz attopas uz zāles grīdas. Citi puiši arī bija "sadauzīti". Dorians Finijs-Smits un Sets Karijs nepiedalījās pēdējā spēlē pirms dīkstāves. Setam bija potītes savainojums, Dorianam traucēja sāpes cirksnī. Nepieminēju pat [Džeilenu] Bransonu, [kurš pleca savainojuma dēļ Orlando nespēlēs]," klāstīja Kārlails, kurš uzsvēra, ka basketbolisti pamazām tuvojas NBA līmenim vajadzīgai fiziskajai formai.

"Luka jūtas labi un ļoti smagi strādā. Zinu, ka viņš nevar sagaidīt iespēju spēlēt. To esmu izjutis pēdējo 13 dienu laikā basketbola zālē – mūsu puiši ir sajūsmā par iespēju atgriezties uz laukuma, lai kopā sacenstos. Domāju, ka tā ir ļoti svarīga iezīme pirms došanās uz Orlando."

Liela nozīme turnīrā būs komandas veterāniem, kuri iepriekš jau piedalījušies NBA izslēgšanas spēlēs. Hosē Huans Barea ir vienīgais "Mavericks" basketbolists, kurš ar vienību jau triumfēja 2011. gadā NBA finālsērijā. Barea kā ģērbtuves līderis palīdzēs komandai sagatavoties svarīgākajiem mačiem, uzsvēra Kārlails.

"Mēs esam jauna komanda, kas pēdējo pāris gadu laikā uzņēmusi diezgan nozīmīgu pieredzi. Tieši šis gads bijis svarīgs, jo komandā bija KP [Kristaps Porziņģis]. Taču tu pavaicāji lielisku jautājumu – Barea drausmīgi daudz bijis iesaistīts izslēgšanas spēlēs. Hārdavejs un Sets tajās arī piedalījušies. Luka un KP spēlējuši daudz Eiropas un starptautiskos turnīros, kas ir ļoti nozīmīgi. Nav tā, ka viņi nav pieredzējuši augsta līmeņa situācijas," uzsvēra speciālists.

"Mavericks" komanda ar 40 uzvarām 67 spēlēs ieņem septīto vietu Rietumu konferencē, bet ceturtajā vietā esošā Jūtas "Jazz" komanda 64 mačos izcīnījusi tikai par vienu uzvaru vairāk.

NBA sezona atsāksies 31. jūlijā ar 22 komandu līdzdalību, tām tiekoties "Disney's ESPN Wide World of Sports Complex" telpās Orlando.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!