Foto: AP/Scanpix

Bijušais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vairāku klubu treneris Džordžs Karls ir pārliecināts, ka pasaules spēcīgākajā basketbola līgā dopinga problēma ir ļoti aktuāla, vēsta Ziemeļamerikas masu mediji.

2017. gada sākumā ASV iznāks Karla autobiogrāfiskā grāmata "Furios George" ("Nevaldāmais Džordžs"), kurā viņš vairāk stāsta par NBA aizkulisēm un ēnas pusēm, kuras pati līga cenšas daudz neafišēt. Karls NBA galvenā trenera amatā debitēja 1984. gadā, uzņemoties Klīvlendas "Cavaliers" vadību. Vēlāk viņš trenējis Goldensteitas "Warriors", Sietlas "SuperSonics", Milvoki "Bucks", Denveras "Nuggets" un Sakramento "Kings".

NBA galvenā trenera amatā Karls aizvadījis 1999 spēles un ir tikai viens no deviņiem treneriem, kuri vadījuši komandas vairāk nekā 1000 spēlēs. Lai gan Karls ir viens no visu laiku izcilākajiem NBA treneriem, NBA čempionu titulu viņa komandas tā arī neizcīnīja.

NBA ieviesusi dopinga pārbaužu asins testu, taču publiski zināms tikai par vienu sodīšanas gadījumu – 2014. gada pavasarī 20 spēļu diskvalifikāciju saņēma Memfisas "Grizzlies" basketbolists Niks Kalatess. Sportists savos 24 gados centās tikt galā ar plikgalvību un lietojis zāles, kurās bijušas arī aizliegtās vielas. Karls uzskata, ka dopings nav tik reta parādība NBA, kā tas tiek ziņots, un pati līga cenšas šo problēmu "neaiztikt", lai neciestu tās publiskais tēls.

"Mums ir pamatīgāka dopingu pārbaužu sistēma kā NFL vai MLB, ar ko mēs allaž esam plātījušies. Bet dopinga problēma joprojām pastāv, un tā ir citādāka nekā pirms 30 gadiem. Un šoreiz mani tā uztrauc daudz vairāk nekā tukšpauru iekrišana pēc [narkotiku] lietošanas atpūtas brīžos," raksta Karls. "Es runāju par sniegumu uzlabojošiem līdzekļiem kā steroīdi, augšanas hormoni, utt. Acīmredzami, ka daži spēlētāji lieto dopingu. Kā var būt, ka daži kļūst vecāki, bet izskatās daudz mundrāki un sportiskāki? Kā var tik ātri atkopties pēc traumām? Kāda velna pēc viņi starp sezonām traucas uz Vāciju? Ne jau pēc skābētiem kāpostiem viņi brauc."

Karls ir pārliecināts, ka Eiropā, konkrētāk Vācijā, NBA spēlētāji tiek pie modernākajiem aizliegtajiem medikamentiem, kurus šobrīd dopinga pārbaudēs nevar atklāt. Karls atgādina, ka vienmēr dopinga ražotāji apsteiguši dopinga pārbaudītājus par pāris soļiem.

"Lenss Ārmstrongs arī nekad neiekrita dopinga pārbaudēs. Domāju, ka mēs gribam, lai labākie sportisti kaut ko sasniedz, nevis vērot, kā lielākie, bagātākie krāpnieki algo labākos zinātniekus. Taču nezinu, kā ar to cīnīties," bilst Karls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!