Foto: EPA/Scanpix/LETA
Latvijas izlases basketbolista Rolanda Šmita pārstāvētā kluba "Barcelona" galvenais treneris Svetislavs Pesičs varētu tikt sodīts par izteikumiem, ko viņš veltījis Eirolīgas Spēlētāju asociācijas (ELPA) direktoram Bostjanam Nahbaram, vēstī portāls "eurohoops.net".

2018. gadā dibinātā ELPA, kuras septiņu cilvēku valdē šosezon strādā arī Latvijas izlases un Maskavas apgabala "Himki" komandas basketbolists Jānis Timma, pirms 2019./2020. gada ar ULEB Eirolīgas vadību vienojās par līdz šim nebijušiem noteikumiem attiecībā uz spēlētāju tiesībām pēc atpūtas un veselības. Klubi treniņnometnes varēja sākt tikai no 22. augusta, tiem bija jāievēro atļautais treniņu skaits pirms sezonas, kā arī sezonas laikā vienreiz nedēļā jādod spēlētājiem brīvdiena.

Tāpat jaunie noteikumi paredzēja dažādus citus uzlabojumus, piemēram, ELPA spēlētāju tiesības uz ārpus kluba veiktu neitrālu medicīnisku konsultāciju, kā arī liegumu Eirolīgas klubiem uz laukuma izmantot reklāmas uzlīmes, kuras nereti var būt slidenas un izraisīt savainojumus.

Jau ziņots, ka "Barcelona" ceturtdien pieveica Belgradas "Crvena Zvezda" vienību, izcīnot ceturto uzvaru četrās Eirolīgas spēlēs. Taču pēc mača Pesičs veltīja kritiku Eirolīgas noteikumiem, kurus ELPA valde gatavo jau uz 2020./2021. gada sezonu, atsaucoties uz vairākiem savainotiem Spānijas kluba spēlētājiem.

"Mums pietrūkst spēlētāju, taču tādas problēmas ir arī citām komandām. Labi ziniet, ka praktiski visi spēlētāji, kuri piedalījās Pasaules kausā, guva savainojumus. Es viņus nesavainoju, viņi to izdarīja paši. Viņi tikai spēlēja Pasaules kausā un netrenējās [ar klubu]. Un tagad Nahbars veido jaunus noteikumus, ka nākamsezon gatavoties sāksim tikai 24. augustā. Viņš nav normāls puisis. Viņš nezina, ka esam Eiropā, nevis Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). Parasti no NBA paņemam sliktās lietas, bet neaizdomājamies par labo lietu aizņemšanos," klāstīja Pesičs.

"Barcelona" vienībai ceturtdienas spēlē nevarēja palīdzēt saspēles vadītājs Malkoms Deleinijs, Spānijas izlases pārstāvji Viktors Klavers un Pau Ribass, kā arī Ukrainas valstsvienības centra pozīcijas spēlētājs Artjoms Pustovijs.

Pirmajiem trim laukumā doties traucēja savainojumi, bet Pustovijs spēlei nebija pieteikts neatklātu iemeslu dēļ. Gan Klavers, gan Ribass vasarā izcīnīja zelta medaļas, pārstāvot Spānijas valstsvienību Pasaules kausā.

"Iztēlojaties – viņš [Nahbars] vēlas treniņus sākt 24. augustā, bet mums Spānijas superkausā jāpiedalās jau 21. septembrī. Sezona sākas septembra pēdējā nedēļā, bet viņš vēlas desmit mēnešu ilgai sezonai aizvadīt četru nedēļu ilgu sagatavošanos. Šis vīrs ir pavisam nenormāls," smagu kritiku veltīja serbu treneris.

Spānijas klubs šosezon pirmo oficiālo spēli aizvadīja tieši 21. septembrī, kad tas Spānijas superkausa pusfināla spēlē pieveica "Valencia" vienību. Dienu vēlāk "Barcelona" finālā zaudēja Madrides "Real".

Vairāki no superkausa dalībniekiem vēl 15. septembrī atradās Ķīnā, kur tie palīdzēja Spānijas izlasei Pasaules kausa finālā pieveikt Argentīnas valstsvienību.

"Arīdzan "Fenerbahce", Madrides "Real" un citām komandām, kuras palaida spēlētājus uz izlasēm, ir šāda situācija. Parasti Eiropas komandas sagādā spēlētājus Pasaules kausam. Nezinu, kāpēc šie cilvēki neprasa viedokli mums – cilvēkiem, kuri patiesībā kaut ko zina. Parasti, kad kaut ko nezinu, vaicāju citam. Taču viņi nevaicā par treniņu metodēm. Viņi domā, ka vajag tikai nopirkt spēlētāju un tad vari uzvarēt. Tomēr nepieciešams sagatavot spēlētāju, viņam vajag trenēties. Varbūt treniņiem vispār nevajag eksistēt? Mēs jau tāpat zinām visu bez jebkādas trenēšanās. Tieši šāda domāšana ir iemesls, kāpēc rodas daudz savainojumi, un tas nenāk par labu Eiropas basketbolam," viedokli izteica 70 gadus vecais speciālists.

Eirolīgas vadība jau paziņojusi, ka nepieļaus izteicienus, kurā nav cienīti ar līgu saistīti cilvēki, ziņo "eurohoops.net". Tā norādījusi, ka izvirzītos ELPA ieteikumus apstiprinājuši visi EIrolīgas klubi un 21. gadsimtā jābūt šādai vienošanās praksei starp darba devējiem un darbiniekiem.

Pesičs trenera karjeru uzsāka 1982. gadā, bet tās laikā ar "Barcelona" vienību 2003. gadā triumfējis Eirolīgā, kā arī aizvedis Dienvidslāvijas izlasi līdz zelta medaļām 2001. gada Eiropas čempionātā un 2002. gada Pasaules kausā. Galvenais treneris Vecajā kontinentā izcīnījis pirmo vietu arī ar Vācijas izlasi 1993. gada turnīrā.

Savukārt Nahbars 2018. gada maijā noslēdza karjeru profesionālajā basketbolā. Slovēnis astoņas sezonas pavadīja NBA, kā arī astoņas sezonas spēlējis dažādos Eiropas klubos Eirolīgā. Viņa kontā ir čempionu tituli Slovēnijas, Vācijas un Spānijas spēcīgākajās basketbola līgās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!