Foto: FIBA

Latvijas basketbola klubs "VEF Rīga" trešdien aizvadīja pēdējo Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas apakšgrupas spēli, nepilnā sastāvā piekāpjoties Ungārijas komandai Sombatejas "Falco", kas triumfēja D apakšgrupā.

"VEF Rīga" spēlē, kurā dominēja aizsardzība, zaudēja ar rezultātu 59:68 (27:15, 13:19, 12:17, 7:17). Rīdzinieki maču aizvadīja ar astoņu spēlētāju rotāciju, spēli izlaižot ne tikai savainotajiem "garā gala" spēlētājiem Aleksandram Madsenam un Reišonam Hemondsam, bet arī pagājušā mača varonim Džeilenam Railijam.

Jau pirms spēles bija zināms, ka "vefiņš" apakšgrupā ierindosies trešajā vietā, bet "play-in" kārtā klubu sagaida sērija līdz divām uzvarām ar Francijas komandu "JDA Dijon". Savukārt "Falco" vienība, pateicoties uzvarai, nodrošināja pirmo vietu apakšgrupā. Ungāri tādējādi jau kvalificējušies "Top 16" kārtai.

Standings provided by SofaScore LiveScore

VEF komanda spēli iesāka izcili. Rīdzinieki realizēja brīvu metienu pēc metiena, pirmās ceturtdaļas laikā trāpot sešus trīspunktniekus. Savukārt laukuma saimnieki atdūrās pret viņiem neparocīgu zonas aizsardzību, kas uz brīdi ļāva VEF baudīt 13 punktu lielu vadību.

Galvenā trenera Miloša Konakova mudināti, "Falco" basketbolisti sāka piekopt ļoti ciešu spēli aizsardzībā, kā arī mainījās pie lielākās daļas aizsegu. VEF komandai pieauga kļūdu skaits (pirmajā puslaikā tās bija 13), bet Iļjas Gromova izcila spēle aizsardzībā (četri bloki) ļāva puslaiku pārtraukumu sagaidīt ar rezultātu 40:34.

VEF rotācijā iekļuva arī 20 gadus vecais Emīls Krūmiņš, kurš pagājušajā Čempionu līgas sezonā jau tika pie simboliska spēles laika, bet Ungārijā guva arī pirmos divus punktus šajā starptautiskajā turnīrā.

Spriedze vien pieauga otrajā puslaikā. VEF komandai vairs nepavisam grozā nekrita trīspunktnieki, taču veiksmīga Māra Gulbja spēle groza tuvumā ļāva noturēt mazu vadību.

Vadzis pavisam lūza ceturtajā ceturtdaļā, kurā "VEF Rīga" guva tikai septiņus punktus. Diži vieglāk ar punktu gūšanu negāja arī mājiniekiem, tomēr precīzu tālmetienu sērija ļāva "Falco" komandai pirmo reizi izvirzīties vadībā. Ungāri pārsvaru vairs neatdeva, skaļās publikas priekšā uzvarot ar rezultātu 59:68.

Viesu labā 13 punktus guva Rons Karijs, kurš viesojās pie savas bijušās komandas. Iļja Gromovs sakrāja 12 punktus, astoņas atlēkušās bumbas un četrus bloķētus metienus, bet Kristers Zoriks atzīmējās ar 11 punktiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm.

"Falco" uzvaru ar 16 punktiem kaldināja Boriss Baračs. Viņam ar 11 punktiem piebalsoja Zoltans Perls. Ungārijas komanda lieti izmantoja 21 pieļauto VEF komandas kļūdu, kā arī tikai piecus no 12 trāpītiem soda metieniem viesu izpildījumā.

VEF komanda kā trešās vietas ieguvēja tiksies ar C apakšgrupā otrajā vietā palikušo "JDA Dijon" vienību. Komandas aizvadīs trīs spēles, lai noskaidrotu vienību, kura sasniegs otro apakšgrupu kārtu. Pirmā spēle 4. vai 5. janvārī notiks Dižonā, 11. vai 12. janvārī VEF pretiniekus uzņems Rīgā, savukārt nepieciešamības gadījumā pēdējā spēle notiks 18. vai 19. janvārī izbraukumā.

Latvijas čempionvienība pagājušajā sezonā debitēja Čempionu līgā un sasniedza "Top 16" kārtu.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!