Foto: Publicitātes foto

Pērnās sezonas vicečempione "VEF Rīga" un bronzas medaļas laureāte "Ventspils" sestdien izcīnīja uzvaras "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) jaunās sezonas regulārā turnīra mačos.

"VEF Rīga" viesos ar rezultātu 92:61 (21:11, 27:17, 16:16, 28:17) pārspēja "Jēkabpili", kamēr "Ventspils" pretinieku laukumā ar 101:70 (14:16, 27:19, 33:20, 27:15) pieveica "Ogre"/"Kumho Tyres" komandu.

Rīdzinieku rindās rezultatīvākais spēlētājs bija Mārtiņs Meiers, kurš iemeta 18 punktus un savāca astoņas atlēkušās bumbas, 16 punkti un sešas rezultatīvas piespēles Kristoferam Ričardsam, bet 14 punktus sameta Abduls Gedijs. Savukārt mājinieku rindās ar 17 punktiem un 11 bumbām zem groziem izcēlās Andrejs Šeļakovs.

Traumas dēļ priekšlaicīgi spēle noslēdzās Kasparam Vecvagaram, par kura savainojuma nopietnību pagaidām informācijas nav. Kā norādīja "VEF Rīga" kluba direktore Laila Spaliņa, šobrīd skaidrības par savainojumu nav arī komandā. Tuvākajā laikā spēlētājs izies medicīniskās pārbaudes, kad arī būšot skaidrs, kādā traumā viņš iedzīvojies.

Rīdzinieki spēli iesāka ar sešiem bezatbildes punktiem, arī turpmākajā spēles gaitā pretiniekiem neatstājot nekādas iespējas uz atspēlēšanos.

"VEF Rīga" sezonas pirmajā spēlē ar rezultātu 84:70 apspēlēja "Liepāja"/"Triobet" komandu, bet jēkabpilieši sezonu iesāka ar zaudējumu 70:91 "Ventspilij".

"VEF Rīga" komandā pirms jaunās sezonas sastāvā palika vienīgi Mārtiņš Meiers, sastāvu papildinot Jānim Blūmam, Kasparam Vecvagaram, Iļjam Gromovam, Armandam Šķēlem, Arnoldam Helmanim un četriem leģionāriem.

Tikmēr "Jēkabpils" pagājušajā sezonā vien pēdējā kārtā palika ārpus LBL izslēgšanas turnīra, bet šīs sezonas sastāva komplektāciju vienība noslēdza jau augusta vidū, kļūstot par pirmo komandu, kas to paveikusi. Par vienības galveno treneri kļuva Rūdolfs Rozītis, bet sastāvā ir tādi basketbolisti kā Jurijs Aleksejevs, Andrejs Šeļakovs, Rinalds Sirsniņš un Pāvels Veselovs.

Savukārt Ogrē notikušajā cīņā uzvarētājiem 19 punktus iemeta Rihards Lomažs, bet 16 punkti Edgara Zeļoņa kontā. Savukārt mājiniekiem 13 punktus guva Kristaps Pļaavnieks.

Šis mačs iesākās līdzvērtīgi, vēl otrās ceturtdaļas sākumā mājiniekiem atrodoties vadībā ar rezultātu 22:19. Tomēr Lomažs ar precīzu tālmetienu panāca neizšķirtu un turpinājumā ventspilnieki pārņēma vadību, līdz mača nogalei palielinot pārsvaru un izcīnot uzvaru ar rezultātu 101:70.

Sezonu ambiciozie ogrēnieši iesāka ar negaidītu uzvaru 70:61 pār pērnās sezonas čempioni "Valmiera"/ORDO komandu, bet "Ventspils" ar 91:70 pieveica "Jēkabpili".

Ogrēnieši debijas sezonā palika priekšpēdējā pozīcijā un vasarā galvenā trenera amatā apstiprināja Artūru Visocki-Rubeni, kurš iepriekš septiņus gadus galvenā trenera amatā vadīja pagājušajā sezonā līgas pēdējā vietā palikušo studentu komandu "Latvijas Universitāte" (LU). Vienība šovasar piesaistīja pieredzējušo Jāni Pozņaku, talantīgo saspēles vadītāju Kristapu Pļavnieku, kā arī Gintu Antropu un Lauri Mizi.

Tikmēr pagājušās sezonas līgas trešā spēcīgākā komanda "Ventspils" šosezon piesaistījusi valsts čempionu Aigaru Šķēli un Rihardu Kuksiku, kā arī sastāvā atgriezies Ronalds Zaķis. Tāpat vienībā atgriezies nigēriešu izcelsmes amerikāņu spēlētājs Folerins Kempbels, bet no jauna piesaistīti lietuvietis Edgars Zeļonis un centra pozīcijas spēlētājs no Senegālas Čeiks Mbodžs.

Tiesa, Kārļa Muižnieka trenētā komanda ar Kuksiku līgumu noslēgusi vien līdz jaunajam gadam, jo pašlaik traumu dēļ nevar spēlēt Kristaps Janičenoks un Māris Gulbis.

Ar divām uzvarām jauno sezonu iesākušas "Ventspils" un "VEF Rīga" komandas, viens panākums ir "Jūrmala"/"Fēnikss" un "Valka"/"Valga" komandām. Viena uzvara divās spēlēs ir "Ogre"/"Kumho Tyres" kontā, bet pirmajās cīņās zaudējumus cieta LU, "Barons kvartāls", "Valmiera"/ORDO un "Liepāja"/"Triobet" vienības, bet "Jēkabpils" cietusi jau divus zaudējumus.

Jaunajā sezonā LBL čempionāts ieguvis sporta bāra "Olybet" vārdu, turklāt turnīrs tiek aizvadīts ar jaunām "Molten" ražojuma bumbām, kā arī pašlaik tiek veidots jauns ceļojošais čempionu kauss, kas tiks izmantots daudziem gadiem. Līdzšinējā trofeja dosies uz basketbola muzeju sporta namā "Daugava".

LBL spēles šosezon trešdienās un sestdienās pārraidīs "Lattelecom" televīzijas kanāls "Best4Sport".

Turnīrā startē desmit komandas, kas ir par vienu mazāk nekā pērn, jo dalībnieku vidū vairs nav "Jelgavas" kluba.

"VEF Rīga", kas spēlēs arī VTB Vienotajā līgā, un "Valka"/"Valga", kas piedalīsies arī Igaunijas čempionātā, LBL pamatturnīrā spēlēs divus apļus, aizvadot pa 18 spēlēm katra, bet astoņas citas komandas - arī FIBA Čempionu līgas dalībniece "Ventspils" – savā starpā spēlēs četrus apļus, kopā katrai no šīm komandām aizvadot pa 32 spēlēm.

LBL pamatturnīrs ilgs līdz aprīļa vidum. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas, bet Latvijas čempioni tiks uzzināti ne vēlāk kā līdz maija beigām.

LBL čempionātā valsts labākās vīriešu basketbola komandas piedalās kopš 1992.gada. Aizvadītajās 25 sezonās deviņas reizes čempionu titulu izcīnījusi "Ventspils", astoņas reizes "Brocēni", četras "VEF Rīga", divas "Barons", pa vienai "ASK Rīga" un "Valmiera"/ORDO.

Aizvadītajā sezonā "Valmiera"/ORDO finālsērijā sīvā cīņā ar 4-3 uzvarēja un no valsts čempionu troņa gāza "VEF Rīga" komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!