Foto: AFP/Scanpix

Viens no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) labākajiem aizsardzības spēlētājiem Dikembe Mutombo un dāmu basketbola zvaigzne Līza Leslija iekļauti uzņemšanai Džeimsa Neismita vārdā nosauktajā basketbola Slavas zālē Springfildā.

Mutombo NBA aizvadīja 18 sezonas, tajā laikā astoņas reizes piedaloties Visu zvaigžņu spēlē un četrreiz tiekot nosaukts par labāko aizsardzības spēlētāju.

"Tas ir kā sapņa piepildījums, jo nekad nebiju iedomājies, ka kļūšu par profesionālu basketbolistu," paudis Kongo dzimušais Mutombo. "Biju domājis, ka studēšu medicīnu un palīdzēšu cilvēkiem."

Karjeras laikā Mutombo aizvadīja 1196 spēles NBA regulārajā čempionātā, vidēji gūstot 9,8 punktus, izcīnot 10,3 atlēkušās bumbas un bloķējot 2,7 metienus. 2,18 metrus garais Mutombo savu NBA karjeru traumas dēļ noslēdza 2009.gadā.

Tikmēr Leslija karjeras laikā trīs reizes kļuva par Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) vērtīgāko spēlētāju un četras reizes izcīnīja olimpisko zelta godalgu.

Tāpat Slavas zālē tiks uzņemts NBA vecākais tiesnesis Diks Beveta, kurš karjeru pērn noslēdza 74 gadu vecumā pēc tam, kad 39 sezonu laikā bija tiesājis 2635 regulārā čempionāta spēles. Turklāt viņš bija arbitrs 270 izslēgšanas mačos, tostarp pārraudzījis 27 finālsērijas cīņas. Savas dzīves laikā Beveta plaši nodarbojies arī ar labdarību, turklāt 1986.gadā viņš dibināja īpašu stipendiju fondu, palīdzot mazākumtautību jauniešiem iegūt vidējo izglītību.

Vēl Neismita Slavas zālē tiks iekļauti divreiz par koledžu basketbola labāko treneri nosauktais Džons Kalipari, kā arī kādreizējie basketbolisti Spensers Heivuds un Džo Džo Vaits.

Spēlētāji oficiāli Slavas zālē tiks uzņemti 11.septembrī gaidāmajā ceremonijā.

Kā zināms, pērn Slavas zālē uzņēma vienu no visu laiku labākajiem lietuviešu basketbolistiem Šarūnu Marčuļonu.

Jau 1993.gadā Neismita vārdā nosauktajā Slavas zālē tika uzņemta arī latviešu basketboliste Uļjana Semjonova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!