Latvijas basketbola izlase pirmdien izšķirošajā Eiropas čempionāta B apakšgrupas spēlē par iekļūšanu nākamajā kārtā ar rezultātu 76:66 (27:16, 22:20, 13:16, 14:14) pārspēja Maķedoniju, un nodrošināja sev iespēju cīnīties arī sacensību turpinājumā. Tāpat Latvijas izlase pirmo reizi kopš neatkarības atgūšanas Eiropas čempionātā izcīnījusi trīs uzvaras.

Punktu guvēji Latvijas izlasē: Kaspars Bērziņš 15 (9 atlēkušās bumbas), Kristaps Janičenoks 15 (3 pārtvertas bumbas, 5 rezultatīvas piespēles), Dairis Bertāns 12, Mārtiņš Meiers 12, Armands Šķēle 8, Rolands Freimanis 6, Jānis Strēlnieks 5 (4 rezultatīvas piespēles, 3 pārtvertas bubmas), Andrejs Šeļakovs 2, Jānis Blūms 1, Mareks Mejeris 0, Jānis Bērziņš 0.

Maķedonijas izlasē 16 punktus guva Pero Antičs, 11 punktus guva Todors Gečevskis, bet pa astoņiem punktiem guva Bo Makkalebs un Vojdans Stojanovskis.

$d_id=59; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/eurobasket2013/eb2013star.inc' ?>

Latvija maču sāka ar veiksmīgu aizsardzību, bet uzbrukumā Kaspars Bērziņš iemeta brīvu tālmetienu. Komandas nākamajās epizodēs kļūdījās mēģinājumos gūt punktus, bet tad Bertāns izgāja caurgājienā un bija precīzs (5:0). Latvijai spēles sākumā izdevās vairākas reizes pārtvert pretinieku bumbas, kas ļāva K.Bērziņam gūt vēl divus punktus no groza apakšas. Maķedonijas kļūdas lika viņu trenerim ņemt minūtes pārtraukumu, un pēc minūtes pārtraukuma K.Bērziņš atkal iemeta tālmetienu, bet Strēlnieks ātrajā uzbrukumā panāca 12:0. Pirmos punktus Maķedonija guva vien ceturtajā minūtē, kad precīzs bija Antičs, bet Šeļakovs nākamos punktus pēc "pick'n'roll sadarbības. Janičenoks jau ceturto reizi Latvijai pārtvēra bumbu un aizskrēja ātrajā uzbrukumā, savukārt nākamos septiņus punktus guva Maķedonija, precīzi metot Samardžiskim Gečevskim un Ilievskim. Janičenoks ar pustālo metienu apturēja pretinieku izrāvienu, bet mirkli vēlāk Freimanis no groza apakšas atjaunoja desmit punktu pārsvaru (20:10). Maķedonieši četrus punktus atspēlēja, kam sekoja pārkāpums pret Janičenoku tālmetiena laikā. Viņš realizēja visus trīs sodiņus – 23:14. Makkalebs divus punktus no groza apakšas atspēlēja, bet Meiers izcēlās ar diviem punktiem ar sodu, taču soda metiens mērķi nesasniedza. Ceturtdaļa noslēdzās ar Meiera "slam dunk" pēc Freimaņa piespēles.

Otrās ceturtdaļas sākumā Freimanis un Makkalebs guva punktus savām komandām, vēlāk arī Meiers iespieda pretinieku groza apakšā un bija precīzs. Tam sekoja elegants Šķēles caurgājiens un Freimaņa punkti uzbrukuma pēdējās sekundēs (35:20). Antičs ar trīs punktiem apturēja Latvijas izrāvienu, K.Bērziņš otrā laukuma galā pacīnījās par bumbu un bija veiksmīgs uzbrukumā. Maķedonijai vēlreiz bumba lidoja grozā pēc tālmetiena, tomēr Šķēle trīs reizes skaisti guva punktus, panākot 43:26. Maķedonija četrus punktus atguva ar soda metienu palīdzību, bet pēc Ilievska caurgājiena rezultāts kļuva 43:32. Vienībām pēc minūtes pārtraukuma uzbrukumā īsti neveicās, tomēr Latvijai bija piezīmju norma, kas ļāva Maķedonijai atspēlēt vēl divus punktus. Janičenoks no stūra iemeta tālmetienu, tomēr tiesneši K.Bērziņam piešķīra apšaubāmu sodu un Antičs iemeta abus. Puslaiks noslēdzās ar Strēlnieka 2+1 punktu gājienu, kas panāca Latvijai 13 punktu pārsvaru (49:36).

Otrā puslaika sākumā Strēlnieks pārtvēra pretinieka bumbu, un uzbrukumā K.Bērziņš ar atkārtotu mēģinājumu iemeta tālmetienu no stūra. Maķedonijas uzbrukumā Makkalebs nespēja realizēt 2+1 gājienu, aizmetot garām sodu, bet Bertāns otrā laukuma galā arī iemeta trīspunktnieku. Valstsvienības apmainījās ar soda metieniem, tad Strēlnieks izcīnīja atlekušo bumbu uzbrukumā pēc sava metiena un panāca 20 punktu pārsvaru (59:39). Maķedonija nākamajās minūtēs sešus punktus atspēlēja, bet Blūms guva vienu punktu ar sodu. Spēles temps bija krities, Latvija spēlēja pacietīgi, kamēr Maķedonija meklēja uzbrukuma iespējas, jo līderiem nesekmējās (60:47). Pēc Stojanovska un Samardžika soda metieniem maķedoniešiem bija 10 punktu deficīts, un Latvija ceturtdaļas otrajā pusē spēlēja ļoti nerezulatatīvi. Soda metieni Maķedonijai palīdzēja pietuvoties līdz par 52:60, taču izskaņā Meiers izcīnīja bumbu un atjaunoja desmit punktu pārsvaru.

Latvija ceturtdaļas sākumā punktus neguva, bet Maķedonijai sekmējās no pustālās distances. Meiers divus punktus nekavējoties atguva. Spēles temps joprojām bija lēns, komandas apmainījās ar punktu guvumiem, audzējot rezultātu. Meiers spēlēja enerģiski, bet K.Bērziņš ar pustālo metienu panāca rezultātu 58:56. Ilgāku laiku punkti netika gūti, taču Latvija pretiniekus iespieda savā zonā un ilgi izspēlēja uzbrukumus.Trīs uzbrukumos pēc kārtas latvieši metienus izdarīja sasteigtus līdz ar uzbrukuma laika beigām, taču Maķedonijai arī neizdevās gūt punktus. Stojanovskis ar soda metieniem pārtrauca "klusuma" sēriju , bet uzreiz Janičenoks atkal iemeta tālmetienu. Gičevskis iemeta tālmetienu un tajā brīdī K.Bērziņš pārkāpa noteikumus pret Antiču. Antičs vienu soda metienu iemeta un Maķedonija vienā uzbrukumā guva četrus punktus. Bertāns atkal līdz ar uzbrukuma laika beigām meta, taču šoreiz viņš bija precīzs, rezultātam kļūstot 74:62. Spēles izskaņā vienības apmainījās punktu guvumiem, un Latvija izcīnīja uzvaru ar 76:66.

Latvijas izlase pirmo kārtu noslēdza ar bilanci 3-2. Otrajā posmā no B grupas līdz ar to iekļuvušas Latvija, Lietuva un Serbija, kas otrajā posmā tiksies ar Ukrainu, Franciju un Beļģiju. Latvijai tagad spēles būs katru otro dienu - 11., 13. un 15.septembrī. Spēļu laiki būs zināmi pēc pēdējām spēlēm.

Atgādinām, ka pirmajā mačā nervozā cīņā Latvija pieveica Bosniju un Hercegovinu, tad pēdējās sekundēs izrāva uzvaru pār Melnkalni, bet piektdien Baltijas derbijā zaudēja Lietuvai. Savukārt svētdien Latvija ar 71:80 zaudēja Serbijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!