Foto: F64

Latvijas futbola kluba "Ventspils" spēle 2009.gada UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā pret Šveices komandu "Zurich" tika zaudēta apzināti, uzskata bijušais vienības baltkrievu vārtsargs Pāvels Česnovskis.

Togad "Ventspils" komanda ar "Zurich" futbolistiem sacentās kvalifikācijas turnīra izšķirošajā kārtā, savā laukumā zaudējot ar 0:3, bet izbraukumā atzīstot pretinieku pārākumu ar 1:2.

"Es savā dzīvē esmu saskāries ar sarunātām spēlēm. Mans pirmais mačs Čempionu līgā, rupji sakot, bija pārdots. Tajā duelī pirmajā spēlē nepiedalījos, bet atbildes mačā izbraukumā stājos vārtos. Pretiniekiem bija daudz vārtu gūšanas iespēju, nenospēlēju slikti," Česnovska teikto citē portāls "by.tribuna.com". "Pēc mača pie manis pienāca mans aģents, sakot, lai es neuztraucos, jo trīs manas komandas spēlētāji maču atdeva."

Baltkrievs futbolistu vārdus nav atklājis, sakot, ka tie bijuši aizsardzības, vidējās līnijas un uzbrukuma spēlētāji. Viņi no Šveices atpakaļ uz Latviju kopā ar komandu vairs nav lidojuši un turpmāk komandā vairs netika manīti.

"Šķiet, ka šie futbolisti joprojām spēlē Latvijas čempionātā," piebilst vārtsargs, kura karjera "Ventspils" komandā nebija ilga un aizvadītajām spēlēm bagāta.

Vēlāk par izspiešanu grupā bija apsūdzēts bijušais "Ventspils" kluba direktors Sergejs Barkovskis un vēl trīs personas, kuri šīgada augustā tiesā tika attaisnoti.

"Reiz visu komandu iesēdināja autobusā un veda uz Rīgu nopratināšanai. Man uzdeva jautājumus par līgumiem un konkrētiem cilvēkiem. Toreiz uz Šveici kopā ar komandu lidoja man daudz nesaprotamu cilvēku. Ventspilī ir bagātu čečenu diaspora, viņi regulāri lidoja kopā ar mums uz spēlēm. Šajā lietā gan nebiju aizdomās turamais, bet gan liecinieks," atceras Česnovskis. "Izmeklēšanas laikā man pārbaudīja paraksta autentiskumu. Izrādījās, ka klubā bija vairāki līgumi ar spēlētājiem - viens tev rokās, otras federācija, bet klubā vēl trešais."

Minētā sezona "Ventspils" komandai bija ļoti veiksmīga, jo pirmoreiz Latvijas futbola vēsturē komanda spēlēja UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā.

Pēcāk "Ventspils" komanda pati publiski paziņoja, ka minētajā spēlē pret "Zurich" un citos mačos ar likmju likšanu totalizatorā nodarbojušies Deniss Kačanovs, Vīts Rimkus un Saša Cilinšeks. Spēlētāji no komandas tika atskaitīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!