Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas futbola valstsvienība vēl pirms pirmā ieskaitītā vārtu guvuma bija pelnījusi tiesnešu labvēlību epizodē, kurā Mārcis Ošs raidīja bumbu vārtos, pēc spēles izteicās Latvijas futbola izlases kapteinis Antonijs Černomordijs.

Ziņots, ka Latvijas izlase otrdien jau sesto reizi kopš neatkarības atgūšanas sarūgtināja Turcijas valstsvienību, 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla spēlē izbraukumā spēlējot neizšķirti 3:3 (1:2).

Mājinieki divreiz spēles laikā atradās vadībā ar divu vārtu pārsvaru (0:2 un 1:3). Savus pirmos vārtus Turcijas izlase guva jau mača otrajā minūtē, kad precīzi sita Kenans Karamans.

"Turcijas vārda dēļ sākumā varbūt nosēdāmies un gaidījām pretuzbrukumus," sarunā ar Latvijas Futbola federācijas (LFF) pārstāvi klāstīja pussargs Vladimirs Kamešs. "Domāju, ka puiši uzreiz saprata, ka ar viņiem var cīnīties. Viņi, man liekas, vispār nebija mūs novērtējuši. Kad iesitām, sapratām, ka varam spēlēt."

Kamešs spēlē iesaistījās uzreiz pēc pirmā puslaika, nomainot Andreju Cigaņiku. Liepājnieks atzina, ka jebkurā brīdī bijis gatavs iesaistīties spēlē, bet, iespējams, maču sācis rezervē, jo ticis pie atpūtas pēc saspringtā režīmā aizvadītajām spēlēm pret Melnkalni un Nīderlandi.

"Katri vārti deva spēku un sapratni, ka jāiet uz priekšu un ka varam uzvarēt. Protams, pirmie vārti deva atspērienu, taču katri vārti bija ļoti, ļoti svarīgi," uzsvēra Kamešs.

Pārliecību par izlases spējām neslēpa arī valstsvienības jaunais kapteinis Antonijs Černomordijs, kurš visās trijās atlases cikla spēlēs laukumā aizvadīja 90 minūtes.

"Sarežģīta spēle. Atbraucām lai uzvarētu. Šoreiz nesanāca, bet esam priecīgi arī par vienu punktu un ceram, ka tas ir sākums tam, lai punktus krātu katrā spēlē," uzsvēra komandas kapteinis.

"Bija svarīgi no pirmās minūtes koncentrēties, bet mums tas nesanāca – ielaidām jau otrajā minūtē. Labi, ka pēc tam reaģējām un sākām spēlēt. Ielaidām otros, bet gājām pēc vārtiem, kontrolējām bumbu un cerējām, ka mēs varam uzvarēt, jo mums bija momenti."

Turcijā centra aizsargs atkal spēlēja pārī ar Mārci Ošu. Šāds duets arī uzsāka ciklu "Skonto" stadionā, bet Oša vietu Nīderlandē ieņēma Igors Tarasovs. Černomordijs uzskata, ka liela atšķirība starp šiem pāriem nav bijusi.

Turklāt abi centra aizsargi spēlē Stambulā daļēji piedalījās neieskatītā vārtu guvumā. Spēles 27. minūtē Ošs ar galvu raidīja bumbu vārtos, bet tiesnesis kādu pussekundi iepriekš jau bija nosvilpis pārkāpumu. Sods šķietami tika piešķirts Černomordijam, kurš turpat blakus bija iesaistīts cīņas epizodē, tomēr atkārtojumā izteiktu pārkāpumu saskatīt bija grūti.

"Pēc spēles ar Ošu skatījāmies atkārtojumu, un tas bija 100% gols," savu viedokli izteica Černomordijs. "Domāju, ka tiesnesis sodu nosvilpa man, jo cīnījos ar centra aizsargu, bet, manuprāt, tur soda nebija. Pēc spēles noskatījāmies to epizodi, un tie bija mūsu vārti – mums atņēma vārtus. 100% vārti."

Lai gan Hakans Čalhanoglu spēles 33. minūtē panāca rezultātu 0:2, tikai divas minūtes vēlāk deficītu samazināja Roberts Savaļnieks. Valmierietis pēc Raivja Jurkovska piespēles guva savus pirmos vārtus izlases labā.

"Diezgan ātri ielaidām vārtus. Pēc tam jau rezultāts 0:2, tad ātri iesitām atpakaļ, pēc tam otrā puslaika sākumā atkal neveiksmīga epizode, pendele un 1:3," spēles līkločus atcerējās RFS vienības futbolists. "Šķita, ka būs ļoti grūti, bet komanda parādīja super raksturu un izrāvām 3:3. Domāju, ja būtu vinnējuši, tas pat būtu diezgan pelnīti, jo beigās izveidojām diezgan bīstamus momentus."

"Turki noteikti bija atslābuši. To varēja redzēt pēc viņu kustībām laukumā. Taču tā jau nav mūsu problēma. Tā bija viņu problēma, un mēs centāmies izmantot to, kā viņi spēlēja," sprieda malējais aizsargs, kurš spēlē Turcijā atgriezās savā bijušajā malējā pussarga pozīcijā.

Futbolists noteica, ka izlasei liela pārliecība bijusi jau pirms gūtajiem vārtiem. To vienība guvusi pēc pirmajiem bīstamajiem pretuzbrukumiem. Savukārt savu vārtu saistībā Savaļnieks piesauca komandas biedru lomu uzbrukuma sekmēšanā.

"Roberts [Uldriķis] vinnēja gaisa divcīņu, Raivis [Jurkovskis] pieslēdzās un mani atrada pie tālā staba. Domāju, ka man diezgan paveicās, jo vārtsargs ar aizsargiem bija aizseguši gandrīz visus vārtus. Sanāca trāpīt tur, kur neviena nebija," epizodi atcerējās Savaļnieks.

Pašam Uldriķim vārtu guvums otrajā puslaikā ļāva otro reizi karjerā atzīmēties Latvijas futbola izlases labā. Uzbrucējs atzina, ka puslaika pārtraukumā vienībai nav bijusi doma nosēsties, bet gan tikai turpināt turkus sagaidīt viņu laukuma pusē. Valstsvienības pārliecību šoreiz nav ietekmējusi arī pretinieku izcīnītā "pendele" un rezultāta 1:3 panākšana.

"Iepriekš tādos brīžos bieži vien salūzām," noteica Uldriķis, "bet parādījām raksturu, galvas nenokārām, viens otru uzmundrinājām un gājām cīnīties – guvām otros un pēc tam arī trešos vārtus. Esmu ļoti priecīgs, ka beidzot izdevās ne tikai paveikt melno darbu, bet arī gūt vārtus. Trenerim dzimšanas dienā sagādājām pirmo punktu."

Pēc vārtu guvuma 22 gadus vecais "Sion" kluba uzbrucējs kameru virzienā parādīja kādu savdabīgu žestu. Sarunā ar LFF pārstāvi Uldriķis uzsvēra, ka tas ticis adresēts futbola ekspertiem.

"Pēdējā laikā par futbola tiek taisīti daudz raidījumi. Tas ir ļoti labi, ka futbols tiek popularizēts. Taču jābūt arī objektīvākiem. Žests nebija kādam konkrēti, bet, ja kāds sapratīs, kuram tas domāts, tad arī labi. Parādīju to uz emocijām," skaidroja futbolists.

Turcijas izlase ar septiņiem punktiem trijās spēlēs saglabā vadību G apakšgrupā, Nīderlandes, Melnkalnes un Norvēģijas izlasēm ir pa sešiem punktiem, Latvijas izlase atzīmējusies ar vienu punktu, bet Gibraltārs joprojām palicis bešā.

Nākamās spēles vienības aizvadīs septembrī, kad Latvijas izlase uzņems Gibraltāra un Norvēģijas valstsvienības, bet viesosies pie Melnkalnes futbolistiem.

Savukārt jūnijā izlasi sagaida Baltijas kausa spēles ar Lietuvas un Igaunijas izlasēm, kā arī pārbaudes spēle izbraukumā pret spēcīgo Vācijas valstsvienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!