Foto: F64

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Kaspars Gorkšs, atbildot uz izskanējušo informāciju par FIFA finanšu eksperta deleģēšanu uz Latviju, vēlreiz apliecināja, ka finanšu joma ir viena no grūtākajām pēc federācijas pārņemšanas un atzina, ka, piemēram, Staiceles bāzē notērēti 0,59 miljoni eiro operatīvajiem izdevumiem.

26. aprīlī risināsies LFF ikgadējais kongress, kas būs jau otrais divu mēnešu laikā. Uz šo kongresu ieradīsies ne tikai FIFA Attīstības programmu menedžeris Olivers Jangs, bet arī FIFA Finanšu pārvaldības programmas vadītājs Kristofs Zupigers. Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, Zupigers veiks revīziju LFF banku kontos un finanšu nodaļā.

"Laužam veco sistēmu, lai veidotu kvalitatīvi jaunu. Šajā situācijā ļoti novērtējam starptautisko partneru atbastu. (LFF) ģenerālsekretārs (Edgars Pukinsks) uzaicināja FIFA, lai viņi - kā neatkarīgā puse - izvērtē LFF līdzšinējo finanšu vadību. Mums nav ko slēpt. Beidzot gribam atvadīties no pagātnes mantojuma, lai būvētu jaunu, modernu organizāciju, kas fokusējas uz sportisko mērķu sasniegšanu," portālam "Delfi" skaidroja Gorkšs.

LFF informējusi FIFA, ka trešajām personām ir nopludināti vairāki finanšu dokumenti, un tajā, visticamāk, iesaistīta LFF finanšu nodaļa. Tāpēc uz laiku no darba ir atstādinātas trīs LFF grāmatvedes, par ko jau vēstīja portāls "Delfi".

"Viens no grāmatvedības atstādināšanas iemesliem ir valdes lēmuma nepildīšana, netika laikus pārvērtēti ieguldījumi Staicelē (SIA "Latvijas futbola federācijas mācību un treniņu centrs "Staicele"" jeb "MTC Staicele"). Biedriem rāda kā ieguldījumus, bet patiesībā vairāk nekā 0,59 miljoni (eiro) notērēti operatīvajiem izdevumiem, un nav atgūstami. Tā turpinot atspoguļot grāmatvedības datus mēs maldinātu federācijas biedrus. Mums jābūt skaidrai ainai par federācijas finansēm. Tāpēc izmantojam iespēju aicināt starptautiskus FIFA ekspertus, lai objektīvi novērtē situāciju."

Arī LFF ģenerālsekretārs Pukinsks norāda uz pārkāpumiem grāmatvedības darbos. Pukinsks arī akcentē, ka tieši pēc LFF iniciatīvas ieradīsies FIFA pārstāvji. "Grāmatvedības darbā konstatējām vairākus pārkāpumus - savlaicīgu gada pārskatu nesagatavošana, neievērojot revīzijas plānu, dokumentu sūtīšanu ārpus dokumentu aprites noteikumiem un valdes lēmuma nepildīšanu. Tādēļ sekoja rīcība grāmatvedības atstādināšana uz iekšējās izmeklēšanas laiku. Lai objektīvi novērtētu federācijas finanšu vadību un izvērtētu konstatētos pārkāpumus, aicinājām talkā starptautiskos ekspertus. Iepazīstinot ar situāciju, lūdzām palīdzību FIFA. Vienojāmies, ka FIFA nosūta uz Latviju ekspertus federācijas finanšu vadības sistēmas uzlabošanai un audita veikšanai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!