Vairāki Latvijas sportisti ceturtdienas rītā pēc Krievijas spēku iebrukuma lūko pamest Ukrainu, kur divi hokejisti vēl trešdienas vakarā aizvadīja spēli sevis pārstāvētajā klubā.

Viena no lielākajām latviešu pārstāvniecībām Ukrainas sporta čempionātos ir hokeja superlīgā. Apmēram 120 kilometrus no Doņeckas esošajā Kramatorskas pilsētā bāzēta gan Doņeckas "Donbass" komanda, gan hokeja klubs "Kramatorsk".

"Donbass" vienību pārstāv ne tikai Latvijas hokejisti Oļegs Šišļaņņikovs un Gatis Sprukts, bet arī Liepājā izaugušais lietuvietis Marks Kaļeiņikovs. Doņeckas vārdā nosauktais klubs, kam pilsētu nācās pamest 2014. gadā, trešdienas vakarā Kramatorskā vēl aizvadīja superlīgas spēli.

Šišļaņņikovs, Sprukts un Kaļeiņikovs ap pulksten 6.00 devušies prom no Kramatorskas, portālam "Delfi" atklāja Sprukts. Pilsētā piedzīvoti divi sprādzieni, pēc kuriem sportisti ātri pieņēmuši lēmumu Šišļaņņikova personīgajā automobilī pamest valsti.

Savukārt "Kramatorsk" vienību pārstāv 22 gadus vecais hokejists Deniss Berdniks, kura kluba vadība šobrīd cenšas palīdzēt ārzemniekiem tikt uz mājām, raksta Berdniks. Hokejists saka, ka šobrīd Kramatorskā kļuvis mierīgāks, taču vismaz reizi stundā tāpat dzirdami sprādzieni, kuri īpaši nomākuši pilsētu nakts laikā. Kramatorskas pilsētu ieskauj militāras bāzes un lidosta, pa kuru nakts laikā tika raidītas raķetes.

Portāls "Delfi" vēl otrdien intervēja Gati Spruktu, kurš aprakstīja tā brīža situāciju netālu no Ukrainas un separātistu sadursmes līnijas.

Saviem ārzemju spēlētājiem evakuācijas plānu šobrīd gatavo arī basketbola kluba "Odessa" vadība, stāsta centra pozīcijas spēlētājs Lauris Blaus. Viņš šobrīd ir vienīgais latviešu sportists Odesā, jo viņa komandas biedrs Toms Leimanis atrodas Rīgā, kur ar Latvijas basketbola izlasi gatavojas 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra spēlēm.

Ukrainas basketbola superlīgā strādā arī treneri Ainars Bagatskis un Igors Miglinieks, kuri attiecīgi vada galvaspilsētas klubus "Kyiv Basket" un "Budiveļnik". "Budiveļņik" komandā par galvenā trenera asistentu strādā arī Raimonds Miglinieks.

Bagatskis ar Ukrainas basketbola izlasi jau atrodas Kordovā, kur ceturtdienas vakarā aizvadīs spēli pret vietējo Spānijas valstsvienību. Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) pirmdien paziņoja, ka drošības apsvērumu dēļ pārceļ 27. februārī plānoto maču Kijevā, kur abām izlasēm vajadzēja aizvadīt vēl vienu spēli.

Vienīgais Latvijas pārstāvis Ukrainas futbola premjerlīgā ir Kaspars Dubra, kurš spēlē "Oleksandrija" vienības rindās. Klubs februāra sākumā aizvadīja treniņnometni Turcijā, bet šonedēļ atgriezās Ukrainā, lai gatavotos nedēļas nogalē gaidāmajai sacensību atsākšanai.

Krievijas uzsāktās agresijas dēļ populārākās sporta sacensības Ukrainas valstī šobrīd ir apturētas. Arī ilggadējais Latvijas futbola izlases kapteinis lūko pamest valsti, kā arī publicējis paziņojumu sociālajā vietnē "Twitter".


Vistuvāk Polijas robežai strādā volejbola treneris Uģis Krastiņš, kurš jau vairākas sezonas vada Ļvivas "Barkom-Kažaņi" vienību. Gan treneri, gan viņa vadīto vienību karš nav skāris, bet šobrīd Krastiņš meklē iespējas, kā izbraukt no Ukrainas, portālam atklāja speciālists.

Viņa vadītajai komandai piektdien bija jāviesojas Dnipro pilsētā, bet sestdien jāaizvada spēle Žitomirā. "Barkom" vienība ceturtdien bija plānojusi doties ceļā, bet šie plāni, protams, atcelti.

Tieši uz Ļvivas pilsētu dodas arī minētais hokejistu trio. Šajā Ukrainas pilsētā izveidots Latvijas vēstniecības konsulārais palīdzības punkts, kas aicina Latvijas valstspiederīgos nekavējoties izceļot no Ukrainas pašu spēkiem pa sauszemes maršrutiem.

Ja nepieciešama palīdzība izceļošanai, vēstniecība aicina doties uz Ļvivu. Vairāk informācijas atrodams vēstniecības mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!