Foto: Latvijas Futbola federācija
Latvijas U-19 puišu futbola izlase otrdien iekļuva 2023. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas elites kārtā. Tādējādi komanda ieguvusi iespēju cīnīties par tikšanu finālturnīrā.

Latvijas jaunie futbolisti kvalifikācijas kārtas noslēdzošajā - trešajā - spēlē Rumānijā ar 1:0 (0:0) uzvarēja Lietuvu. Visās trīs turnīra spēlēs nepārspēts palika Latvijas izlases vārtsargs Ņikita Parfjonovs.

Komandas galvenais treneris Jakubs Dovalils šajā spēlē laukumā sūtīja identisku sastāvu tam, kāds ieguva punktu pret Austriju. Kopumā deviņi spēlētāji sākumsastāvā uzsāka visus trīs šī turnīra mačus.

Spēles pirmais puslaiks aizritēja ar nelielu lietuviešu statistisko pārsvaru, bet emocionālā puslaika noslēgumā Latvijas izlase palika mazākumā, sarkano kartīti saņemot Bruno Melnim. Neskatoties uz pretinieku pārsvaru mača turpinājumā, Latvijas izlase 77. minūtē izvirzījās vadībā, kad pēc Gļeba Žaleiko piespēles precīzs bija Valerijs Lizunovs. Atlikušajā laikā rezultāts vairs nemainījās.

Pirmajās divās turnīra spēlēs Latvijas izlase cīnījās bezvārtu neizšķirti 0:0 gan ar Rumāniju, gan ar Austriju, kamēr Lietuvas kontā bija zaudējums austriešiem ar 0:2 un punkts pret rumāņiem (0:0). Citā trešās kārtas spēlē Rumānija ar 2:0 pārspēja Austriju, arī kvalificējoties tālākajām cīņām.

Kvalifikācijas kārtu pārvar katras grupas divas labākās komandas, kā arī labākā no trešo pozīciju ieguvējām (ņemot vērā rezultātus pret savas grupas pirmo divu vietu ieguvējām). Šīs komandas nopelna vietu elites kārtā, kas risināsies nākamā gada pavasarī, bet finālturnīrs ar astoņu komandu piedalīšanos jūlijā paredzēts Maltā.

Jūnijā U-19 valstsvienība uzņēma Baltijas kausa izcīņas turnīru, tradicionālajās sacensībās uzvarot trešo reizi pēc kārtas. Šoreiz valstsvienībā Jakubs Dovalils pulcēja 12 pašmāju klubu pārstāvjus, kā arī trīs spēlētājus no klubiem Itālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!