Foto: F64

Latvijas futbola čempionu "Riga FC" rindās "aplokšņu algas" varētu būt maksātas divu gadu garumā, ceturtdien paziņoja Valsts ieņēmumu dienests.

"Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada maijā ir uzsākusi kriminālprocesu par "aplokšņu algu" izmaksu vienā no Rīgas futbola klubiem. Veicot sākotnējās pirmstiesas izmeklēšanas darbības, tika noskaidrots, ka futbola klubs no 2018.gada 1.janvāra līdz 2019.gada 31.decembrim grāmatvedības reģistros nav uzrādījis darba samaksu un neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu ir neoficiāli izmaksājis skaidrā naudā klubā reģistrētajiem sportistiem un darbiniekiem," teikts VID paziņojumā.

Ziņots, ka VID trešdienas vakarā veica procesuālas darbības kāda kluba telpās. "Riga FC" apstiprinājis, ka VID kratīšanu veicis Latvijas čempionu telpās.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde veica kratīšanas ne tikai kriminālprocesā iesaistītā futbola kluba telpās, bet arī personu dzīves vietās. Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

"Valstij nodarītā zaudējuma apmērs nenomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā tiks noskaidrots izmeklēšanas laikā. Kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 217.1pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta," uzsver VID, piebilstot, ka cīņa ar "aplokšņu algām" ir viena no šā gada prioritātēm.

Minētais pants ir par darba samaksas noteikumu pārkāpumiem. Par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu, ja tas izdarīts ievērojamā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trim gadiem.

Divu mēnešu laikā šī ir jau trešā reize, kad VID veic kratīšanu Latvijas futbola aprindās. Aprīļa vidū VID ieradās Latvijas Futbola federācijas (LFF) telpās. Savukārt saistībā ar aizdomām par aplokšņu algu izmaksu 2018. un 2019. gadā VID maijā veica kratīšanu FK "Ventspils" telpās.

"Riga FC" ir aizvadīto divu sezonu Latvijas čempionu, kā arī 2018. gada Latvijas kausa ieguvēji. Pagājušajā sezonā Rīgas klubs atzīstami startēja arī UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā, "play-off" kārtā piekāpjoties "Kobenhavn" vienībai.

VID paziņojumā nenorāda, pret kuru organizāciju uzsākta lieta. Publiski pieejamā informācija arī nevieš skaidrību, kura juridiska organizācija iesaistīta, jo "Skonto" stadiona telpās Rīgā, Melngaiļa ielā 1a, reģistrēta viena biedrība un viens SIA, kurām varētu būt saikne ar "Riga FC".

Latvijas čempionu mājaslapā norādīts, ka juridiski tā ir biedrība "Riga Football Club", kas iepriekš bija "FC Caramba Riga" un "Riga Dinamo Football Club". Pašreizējais nosaukums biedrībai ir kopš 2015. gada 18. decembra.

Maija beigās "Riga Football Club" bija 4421,95 eiro liels nodokļu parāds, liecina VID publiskā datu bāze. Jūnija sākumā parāds sarucis līdz 503,20 eiro.

Šobrīd "Riga Football Club" vienīgais valdes loceklis ir Aleksandrs Proņins, kurš gan netiek uzrādīts kā patiesā labuma guvējs.

Proņins ir arī īpašnieks SIA "Riga FC", kuras pamatkapitāls ir 2800 eiro. SIA "Riga FC" šobrīd nav nodokļu parādu, kas pārsniegtu 150 eiro.

Lai gan Proņins ir norādīts arī kā SIA "Riga FC" patiesā labuma guvējs, futbola aprindās nav noslēpums, ka galvenais īpašnieks Latvijas čempioniem ir Krievijas uzņēmējs Sergejs Lomakins, kurš bieži redzams "Riga FC" spēlēs. Lomakinam pieder arī Kipras futbola klubs "Paphos", ar kuru "Riga FC" ir sadarbības līgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!