Foto: LETA

Ar trim punktiem pasaules čempionāta ceturtdaļfināla sasniegšanai Latvijas hokeja izlasei nepietiks, taču uzvara pār Austriju ir labs veids, kā sākt turnīru, uzskata vienības galvenais treneris Bobs Hārtlijs.

Latvijas izlase savā pirmajā pasaules čempionāta mačā sestdien Slovākijā ar 5:2 (1:1, 0:0, 4:1) pieveica Austriju. Lielisku sniegumu uzvarētāju rindās demonstrēja Rūdolfs Balcers, kurš guva vienus vārtus un veica trīs rezultatīvas piespēles.

"Balcers ir burvis ar nūju - viņš atrod ripu un ripa atrod viņu. Viņam ir arī neticams metiens. Balcers kopā ar Ronaldu Ķēniņu un Rodrigo Ābolu šodien bija mūsu spēks," pēc mača žurnālistiem teica Hārtlijs, kura vadītajā komandā pēc traumas izārstēšanas sestdien atgriezās arī uzbrucējs Teodors Bļugers. "Bļugers bija ļoti svarīgs, viņš ir lielisks divvirzienu centrs. Kopā ar Pitsburgas "Penguins" viņš aug par lielisku profesionāli. Viņš saprot saprot aizsardzības spēli, bet uzbrukumā viņam ir krietni labākas prasmes, nekā citiem šķiet. Viņš ir labs iemetienos, turklāt var spēlēt gan vairākumā, gan mazākumā. Mums bija svarīgi, ka viņš atgriezās no savainojuma."

"Zinājām, ka spēles sākums būs grūts, jo puiši bija nervozi, turklāt mēs ielaidām vārtus vairākumā. Ja jūs man jautājat par šīs cīņas lūzuma punktu - tas bija tad, kad pēc viņu vārtu guvuma ātri vien spējām atbildēt ar to pašu. Ne tikai vienreiz, bet divreiz. Mūsu pirmajiem vārtiem bija ļoti būtiska nozīme," teica Hārtlijs. "Jutu, ka mūsu spēle paliek arvien labāka un labāka."

Tikmēr Latvijas izlases kapteinis Lauris Dārziņš šajā mačā guva valstsvienības 400.vārtus pasaules čempionātos.

"Jau sen gaidīju, kad Dārziņš būs manā komandā. Visu Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonu uzturējām kontaktus - arī tad, kad ar Omskas "Avangard" ciemojāmies Rīgā vai otrādi, man izdevās ar viņu parunāt. Viņš ir neticams spēlētājs - ātrums, prasmes un ripas redzējums. Viņa pieredze ir ļoti svarīga šai jaunajai komandai," gandarīts bija Hārtlijs.

Nākamo spēli Latvijas izlase aizvadīs svētdienas vakarā, kad spēkosies ar pasaules vicečempioni Šveici, kas sestdien ar 9:0 sagrāva Itāliju.

"Ģērbtuvē apsveikšu spēlētājus ar gūto uzvaru, bet vienlaikus atgādināšu, ka rīt ir jauna diena. Jā, nupat ieguvām trīs punktus, bet rīt koncentrēsimies jau uz nākamo spēli. Rīt mums pretī nāks ļoti spēcīgs pretinieks," norādīja treneris. "Nav iemesla svinībām. Varam būt priecīgi par uzvaru, bet mūsu primārais mērķis ir iekļūt ceturtdaļfinālā. Ar trim punktiem nepietiks, tas skaidrs, bet šis ir labs sākums. Šī spēle varēja izvērsties citādi, bet mēs nezaudējām modrību un bijām disciplinēti. Nedomāju, ka tos vārtus, kādus guvām trešajā periodā, kāds vārtsargs šajā turnīrā varētu atvairīt."

Hārtlijs arī norādīja, ka Šveices izlase viņam ir labi zināma, jo pats savulaik strādājis šajā valstī.

Sestdienas mačā izlases pieteikumā bija arī vārtsargs Elvis Merzļikins, kurš nupat atgriezies no Ziemeļamerikas, taču ir bez spēļu prakses.

"Esmu to teicis jau vairākas reizes - Merzļikins ir diezgan iespaidīgs hokejists, turklāt viņa koncentrēšanās un tehnika ir lieliska. Tas, ko viņš ir paveicis ar Latvijas izlasi un "Lugano", ir ļoti labi. Varam vēlēt tikai to labāko, jo Nacionālā hokeja līga (NHL) viņam ir lieliska iespēja. Man nav šaubu, ka tur viņam klāsies labi," norādīja Hārtlijs.

B grupas kopvērtējumā pa trim punktiem pēc pirmajā spēlēm iekrājušas Šveice, Čehija, Latvija un Krievija, kamēr bez punktiem ir Norvēģija, Zviedrija, Austrija un Itālija.

Četras spēcīgākās grupas komandas sasniegs ceturtdaļfinālu, bet vājākā atstās eliti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!