Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels atzīst, ka apskaut Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko bijusi kļūda, bet joprojām uzstāj, ka 2021. gada pasaules čempionātam hokejā jānotiek gan Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā, gan Rīgā, sarunā ar Šveices Radio un Televīziju (SRF) klāsta Fāzels.

Jau ziņots, ka Fāzels pirmdien viesojās Baltkrievijā, kur ar Lukašenko apsprieda jautājumus par gaidāmajām hokeja meistarsacīkstēm. IIHF prezidents plašu kritiku izpelnījās par silto saveicināšanos ar autoritāro līderi, abiem kameru priekšā apskaujoties. Šveicietis sarunā ar SRF izteicās, ka viena bilde ir tūkstoš vārdu vērta, nožēlojot visai pasaulei redzamos kadrus.

"Ceļojuma mērķis bija aizvadīt svarīgu sarunu ar Lukašenko par pasaules čempionātu Minskā," stāsta Fāzels. "Man ar Lukašenko jau 20 gadus bijušas labas attiecības – mēs mēdzam kopā spēlēt hokeju un bieži kontaktējāmies. IIHF vēlējās izmantot iespēju aizvadīt atvērtu sarunu ar Lukašenko."

"Atvainojos, ja tas novedis līdz interpretācijai, ka es pieņemu Baltkrievijā notiekošās represijas. Taču vēlējos izmantot īpašās attiecības ar Lukašenko, lai paveiktu ko labu. Vēlos, lai pasaules čempionāts veicinātu attiecību uzlabošanu starp valdību un opozīciju. Sanācis visai stulbi, un man ir kauns par to," nosaka Fāzels.

Tikšanos apmeklēja Baltkrievijas premjerministrs Romāns Golovčenko un sporta ministrs Sergejs Kovaļčuks, kā arī Baltkrievijas hokeja federācijas (FHB) un čempionāta organizēšanas komitejas pārstāvji. Starp viņiem bija arī FHB priekšsēdētājs Dmitrijs Baskovs. Jau vēstīts, ka Baskovs piedalījās incidentā, kurā līdz nāvei tika piekauts opozīcijas aktīvists Ramans Bandarenka.

Trešdien IIHF mājaslapā publicētā intervijā Fāzels uzsver, ka Baltkrievijas puse piekritusi sadarboties ar IIHF, izvērtējot visu būtisko liecinieku liecības, video un citus pierādījumus, atbalstot IIHF disciplināro valdi tās izmeklēšanā.

Tiesa, IIHF prezidents joprojām uzstāj, ka čempionāta norisi paredz ar FHB noslēgts līgums. Rīkot Minskā čempionātu ir IIHF pienākums, tāpēc viņš cenšas pierunāt Lukašenko veidot dialogu ar opozīciju, uzsver Fāzels.

"Iztēlojaties, ja mēs tagad atceltu pasaules čempionātu Baltkrievijā – vai tas valstī jebko izmainīs? Noteikti, ka nē. Lukašenko pats teica, ka viņš vēlas mainīt konstitūciju un ir gatavs aizvadīt jaunas vēlēšanas. Mēs to apspriedām un centāmies izdarīt ko labu. Man gan jāatzīst, ka Minskā spēlējos ar uguni. Un mēs mazliet apdedzinājāmies. Tagad būs grūti mainīt šo viedokli," saka Fāzels.

Neskatoties uz daļēji vaļsirdīgo kļūmju atzīšanu, Fāzels gan noliedz, ka būtu pieļāvis kļūdu. SRF organizācijas prezidentam vaicāja, vai viņš saprot no politiķu puses izskanējušo kritiku par savu rīcību.

"Esmu pārliecināts, ka nerīkojos nepareizi. Ar šo pasaules čempionātu mēs varam paveikt kaut ko, kas iepriekš nav sasniegts," nosaka šveicietis, kurš saskata sportā spēku apvienot cilvēkus Baltkrievijā. "Tagad nožēloju notikušo, un uzņemos atbildību par to."

Fāzels neslēpj, ka diskusijās apspriesta arī iespēja čempionātu pilnībā pārcelt uz Baltkrieviju, bet tāda iespēja šobrīd netiek apsvērta, IIHF mājaslapā atklāja tās vadītājs. Organizācija joprojām paredz meistarsacīkšu organizēšanu Minskā un Rīgā, lai gan tā saņēmusi piedāvājumu no Dānijas, kā arī aizvada diskusijas ar Slovākiju.

IIHF padome jau septembrī ekspertu grupai uzdeva apzināt visus iespējamos riskus, kas šobrīd pastāv Minskā organizējot turnīru. Tomēr sarunā ar IIHF tās prezidents klāsta, ka organizācija joprojām ievāc nepieciešamo informāciju, lai to varētu prezentēt IIHF padomei pirms lēmuma pieņemšanas.

Trešdien arīdzan sasaukta īpaša valdes sanāksme, kurā tiks apspriesta Minskas vizīte, kā arī spriests par tālākiem soļiem.

2021. gada pasaules čempionātu rīko Minska kopā ar Rīgu, bet turnīra izšķirošās fāzes spēles paredzētas tieši Baltkrievijas galvaspilsētā. Minska pasaules čempionātu uzņēma arī 2014. gadā, un jau toreiz Eiropas Parlaments aicināja IIHF liegt Baltkrievijai uzņemt meistarsacīkstes, norādot uz varas iestāžu represijām pret opozīciju.

2022. gadā turnīru vajadzētu uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023. gadā – Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024. gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025. gadā – Zviedrijai un Dānijai.

Rīga un Minska 2017. gada maijā notikušajā balsojumā sīvā cīņā pārspēja Somijas pilsētas Helsinkus un Tamperi. Rīgā un Minskā notiks grupu turnīri un pa diviem ceturtdaļfināliem, bet pusfināli un fināls tiks aizvadīti Baltkrievijas galvaspilsētā.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006. gadā, savukārt Minskā turnīrs notika 2014. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!