Foto: LETA

Somijas hokeja asociācija (SJ) vēlas jau tuvāko nedēļu laikā uzzināt, vai hokeja klubs no Latvijas būtu gatavs 2022./2023. gada sezonā startēt par "Mestis" līgu dēvētajā Somijas otrajā augstākajā līgā, ziņo Latvijas Televīzija (LTV)

Jau vēstīts, ka Latvijas Hokeja federācijai (LHF) esot zināmas vienošanās par Latvijas pieaugušo komandas spēlēšanu vismaz otrajā augstākajā Somijas līgā.

LTV sižetā no 2022. gada pasaules čempionāta mājvietas Tamperes ziņo, ka Latvijas komanda diez vai varētu pretendēt uz vietu Somijas augstākajā līgā.

"Mūsu augstākā līga ("Liiga") ir kā Nacionālā hokeja līga (NHL)," sarunā ar LTV izsakās Somijas Hokeja asociācijas vadītājs Harri Nummela. "Tā ir slēgta. Ir daži nosacījumi, kā komanda var iekļūt augstākajā līgā. Tas nav atkarīgs tikai no panākumiem laukumā. Ir arī ekonomiskas prasības."

"Liiga" komandu budžeti svārstās starp sešiem un desmit miljoniem eiro gadā. LHF prezidents Aigars Kalvītis neslēpj, ka Latvijas komandai šāds līmenis ir par dārgu. Tāpēc federācija tiecas pēc vietas "Mestis" čempionātā.

"Augstākajā līgā vajadzīgais budžets ir vismaz trīs reizes lielāks nekā "Mestis" līgā. Būtu jāsāk ar "Mestis" līgu. Mums ir ļoti svarīgi saglabāt no 18 līdz 23 gadiem vecus puišus hokejā. Ja viņiem nav vietu, kur spēlēt, viņiem ir grūtības palikt profesionālajā hokejā," stāsta Kalvītis.

Federācijas vadītājs uzsver, ka šobrīd galvenais uzdevums ir "akumulēt līdzekļus", lai šādu plānu varētu realizēt. "Katrā ziņā ar Somijas hokeja federāciju sarunas pavirzījušās tik tālu, ka viņi tuvāko nedēļu laikā gaida no mums galīgo atbildi. Mums jāsaprot, kā mēs sakārtosim savu finanšu sistēmu, lai šādu klubu finansiāli atbalstītu. Tas arī izšķirsies divu, triju nedēļu laikā."

Savukārt Nummela izsakās, ka komandu daudzveidība hokejam nāk tikai par labu. Taču lēmums būtu jāpieņem ļoti ātri, jo normālos apstākļos "Mestis" čempionāta kalendārs tiek plānots jūnijā.

"Vēl ir par agru pateikt, vai tas ir iespējams. Jautājumi ir par visām praktiskajām lietām – kā to organizēt, kurš segs papildu izmaksas. Es gribu uzsvērt, ka tas nav nekas jauns. Jau vairākus gadus ik pa brīdim bijušas diskusijas, ka mūsu "Mestis" līga varētu būt tāda kā Baltijas jūras valstu starptautiskā līga. Līdz šim risinājums nav atrasts," skaidro Nummela.

Kalvītis pagaidām neatklāj, kā šāda komanda varētu tikt dēvēta. Federācijas vadītājs vien nosaka, ka tā būtu Latvijas komanda, bet izvairās no salīdzinājumiem ar Rīgas "Dinamo" komandu.

"Rīgas "Dinamo" KHL vairs nespēlēs. Mēs, kā Rīgas "Dinamo", esam izstājušies. Un es neredzu iespēju atgriezties. Šeit nav runas par Rīgas "Dinamo"," iespējamo saistību ar šo vienību noliedz akciju sabiedrības "Dinamo Rīga" akcionārs.

Ziņots, ka LHF paredzējusi arī hokeja skolas "Rīga" dalību Somijas čempionātos. HS "Rīga" līdz šim startēja Sanktpēterburgas atklātajā čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!