Foto: F64

"Optibet" futbola virslīgas klubs "Riga" FC jau trešo gadu pēc kārtas triumfējis pašmāju meistarsacīkstēs, kluba galvenajiem konkurentiem RFS piektdien zaudējot pret FK "Liepāja".

Futbola klubs RFS viesos ar rezultātu 0:1 (0:0) piekāpās "Liepāja" vienībai, tādējādi zaudējot cerības apsteigt "Riga". Lai tas notiktu RFS futbolistiem bija nepieciešams trijās atlikušajās spēlēs izcīnīt tikai uzvaras, bet "Riga" komandai vajadzēja abos mačos zaudēt. Tieši ceturtdien, 26. novembrī abām vienībām jātiekas savā starpā 26. kārtas spēlē.

"Riga" FC jau trešo gadu pēc kārtas izcīnījusi zelta medaļas, kas tai arī 2021./2022. gada sezonā ļaus pārstāvēt Latviju UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā. 2014. gadā izveidotais klubs vienreiz arī triumfējis Latvijas kausā, šajās sacensībās uzvarot 2018. gadā.

Spēle starp "Liepājas" un RFS komandām tika aizvadīta ārpus sacensību kalendāra, jo to iepriekš nācās pārcelt "apgaismojuma sāgas" dēļ. Virslīgas 22. kārtas spēli, kurā vadībā ar 1:0 bija "Liepāja", aprāva "Daugavas" stadionā pazudušais mākslīgais apgaismojums. Pēc spēles pārcelšanas abas vienības Latvijas Futbola federācijas (LFF) vadībai adresēja vairākas vēstules, apstrīdot virslīgas orgkomitejas lēmumu maču sākt no jauna.

Pirmais puslaiks pagāja cīņā vienai komandai ar otru un spēcīgo vēju. Vārtu gūšanas momenti bija tikai viesiem, kuri spēlēja pa vējam. Roberta Savaļnieka raidījumu atvairīja mājinieku vārtsargs Oleksandrs Ribka, bet Jānis Ikaunieks raidīja bumbu pāri vārtiem.

Spēles 70. minūtē pēc bīstamas standartsituācijas Jānis Ikaunieks bija tiešā mājinieku vārtu tuvumā, taču līdz sitienam netika. Četras minūtes vēlāk pēc centrējuma no labās puses Ikauniekam vēlreiz bija laba pozīcija soda laukuma vidū, taču sitiens sanāca tieši virsū vārtsargam Ribkam.

Savukārt praktiski vienīgais mājinieku uzbrukums beidzās ar Milana Joksimoviča piespēli soda laukumā un Luisa Paulu Hilariu jeb Dodo negaidītu sitienu pa zemi, pārsteidzot vārtsargu Kasparu Ikstenu un panākot rezultātu 1:0.

Paralēli Jelgavā notika pārcelta 25. kārta spēle starp "Jelgava" un "Valmiera" komandām. Šo maču nācās aizvadīt piektdien, jo Valmieras vienības rindās iepriekš bija konstatēta saslimšana ar Covid-19, kas piespieda divas vidzemnieku spēles pārcelt. Pirmie vadībā izvirzījās jelgavnieki, bet spēle noslēdzās neizšķirti 2:2 (1:0).

Abus vārtus mājiniekiem guva Aleksejs Grjaznovs, bet viesiem – Luka Silagadze un Ēriks Punculs.

Bīstamu momentu pie abiem vārtiem Jelgavā bija krietni vairāk nekā Liepājā. Pirmajā puslaikā abas komandas apmainījās ar 11 metru soda sitieniem – Krišs Kārkliņš 18. minūtē savu iespēju nerealizēja, bet Grjaznovs 20 minūtes vēlāk pārliecinoši realizēja par Ričarda Korzāna nogāšanu piešķirto "pendeli".

Mača 63. minūtē no tuva attāluma vārtos netrāpīja valmierietis Aliuns Ndojē, bet septiņas minūtes vēlāk no brīvsitiena pēc Silagadzes raidījuma bumba skāra Korzānu un ielidoja vārtos – 1:1

Vēl deviņas minūtes vēlāk Punculs pietuvināja "Valmieru" bronzas medaļām un startam nākamās sezonas Eiropas līgas sacensībās, taču jau pēc minūtes mājinieki atspēlējās, savus otros vārtus pret savu bijušo komandu gūstot Grjaznovam. Viņš no soda laukuma līnijas precīzi sita vārtu apakšējā kreisajā stūrī – 2:2.

"Jelgava" panāca sešu punktu pārsvaru pār priekšpēdējā vietā esošo "Metta", taču teorētiski rīdzinieki vēl var apsteigt jelgavniekus cīņā par izvairīšanos no pārspēlēm ar pirmās līgas otru labāko komandu.

Šobrīd nav vēl zināms, vai virslīgas sezona tiks izspēlēta līdz galam. Čempionātā vēl atlikusi 26. un 27. kārta, kā arī nav noskaidrots visu komandu vietu sadalījums. Joprojām norisinās cīņa par trešo pozīciju, kas garantē vietu eirokausos, kā arī "Tukums 2000"/TSS un FK "Metta" nav noskaidrojuši, kura komanda paliks pēdējā, tādējādi izkrītot no čempionāta.

Gan vairākas komandas, gan "Latvijas Futbola arodbiedrība" iestājusies par sacensību apturēšanu.

Pirmo vietu turnīra tabulā ar 69 punktiem 25 mačos ieņem "Riga", kas par deviņiem punktiem apsteidz RFS. 40 punkti 24 cīņās ir "Valmierai", 38 punkti 25 mačos – "Ventspilij", 35 punkti 24 dueļos – "Liepājai", bet 34 punkti 25 spēlēs – "Spartakam". Tālāk ar 22 punktiem 25 spēlēs ir "Jelgava", 20 punktus 25 cīņās iekrājusi "Daugavpils", 16 punkti 25 mačos ir "Metta" komandai, kamēr "Tukums 2000"/TSS tikpat cīņās ticis pie 14 punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!