Foto: EPA/LETA

Pēc jaunākās vācu televīzijas kanāla ARD dokumentālās filmas par dopinga problēmām Krievijas vieglatlētikā, filmas veidotāju informatoru, skrējēju Andreju Dmitrijevu valsts amatpersonas un bijušie sporta funkcionāri nodēvējušas par "bezgodi" un "meli" bez nākotnes sportā, apsūdzot viņu spiegošanā.

Aizvadītajā nedēļas nogalē notika skandalozā vācu žurnālista Hajo Zepelta jaunākās filmas pirmizrāde par dopinga problēmām Krievijā. Zepelta informators bija skrējējs Andrejs Dmitrijevs, un saruna notika šā gada janvāra vidū. Tajā cita starpā tiek atklāts, ka dopinga pārkāpumos apsūdzēts Krievijas treneris Vladimirs Kazarins joprojām strādā ar sportistiem. Dmitrijevs runā par slepeni nofilmētu video, kurā redzams, ka Kazarins Čeļabinskā piedalās sprintera Artjoma Denmuhamedova treniņu sesijā, turklāt pagājušā gada novembrī treneris esot bijis treniņnometnē Kirgizstānā.

"Jūs sakāt, ka mēs maināmies, bet šie cilvēki joprojām ir te," izteicies Dmitrijevs sarunā ar ARD. "Tie ir meli. Pārmaiņas tiek imitētas, bet patiesībā nekas nenotiek."

Tāpat sportists norādījis, ka Krievijas sportā pastāv "dopinga mafija". "Viņi ar nelikumīgām darbībām nopelna milzu naudu," filmā citēts Dmitrijevs. "Izmanto steroīdus, dopingu, lai palīdzētu saviem sportistiem iekļūt nacionālajā izlasē. Tad viņu sportisti startē komercsacensībās un izcīna naudas prēmijas. Tā viņi nopelna milzu naudu. Viss ir teicami noorganizēts, strukturēts - vesela sistēma."

"Nodevējs, neatkarīgi no sniegtās informācijas patiesuma, ir Rodčenkovs - strādājot valsts iestādē, viņa pienākums bija saglabāt noslēpumus," pēc ARD filmas translācijas izteicies bijušais Krievijas Vieglatlētikas federācijas (KVF) prezidents Dmitrijs Balanhičevs, atsaucoties uz bijušā Krievijas Antidopinga aģentūras vadītāja Dmitrija Rodčenkova atklāto ārzemju medijiem. "Šajā gadījumā sportists, kurš, kā pats apgalvo, cīnās pret dopingu, ir uzņēmis kaut kādus videomateriālus, sakontaktējies ar Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA) un izstāstījis par pārkāpumiem. Dmitrijevs kaut ko apsūdz aizliegto preparātu lietošanā. Viņš ir cilvēks, kas mānās, maldina sporta sabiedrību. Man viņš nepatīk. Ja tu kaut ko zini, kāpēc to nevar atrisināt vietējo federāciju līmenī, kāpēc jāziņo starptautiskajām? Tas paliek uz viņa sirdsapziņas. Es uzskatu, ka ar tādām denunciācijām neko nevar izmainīt."

Vēl skarbāk Dmitrijevu gāna Krievijas valsts domes Fiziskās kultūras, sporta, tūrisma un jaunatnes politikas komitejas loceklis Dmitrijs Sviščevs. "Seriāls ir ievilcies, kļūst neinteresanti. Pierādījumu joprojām nekādu," viņu citē izdevums "Sport Ekspress". "Ja runājam par diskvalificēto treneri, šo informāciju obligāti nepieciešams pārbaudīt, un apstiprināšanās gadījumā, atbilstoši jārīkojas. Kas attiecas uz informatoriem, diemžēl, pasaule ir pilna ar cilvēkiem, kam nav ne kauna, ne goda. Dmitrijevs dzimis un trenējies Krievijā, valsts viņā ieguldījusi naudu. Bet tagad viņš nomelno mūsu sportu. Es pret tādiem cilvēkiem izturos galēji negatīvi."

"Dmitrijevu dzīve jau ir sodījusi, domāju, tagad viņam diez vai būs kāda saistība ar Krievijas vai pasaules sportu," piebilst Sviščevs. "Stepanovi tam ir labs piemērs. Viņiem solīja startu olimpiādē, bet viņa pat nespēja kvalificēties. Domāju, tādiem sportistiem nākotnes nav. Ja gribi kaut ko vērst par labu, nāc uz Krievijas Vieglatlētikas federāciju un uzdod konkrētu jautājumu, nevis sāc sadarboties ar ārzemju televīzijas kanāliem. Tas jau ož pēc spiegošanas."

"Šo filmu neesmu redzējis un netaisos skatīties," aģentūrai TASS paziņojis bijušais Krievijas sporta ministrs, tagad vicepremjers Vitālijs Mutko. "Laikam Vācijas valsts televīzijas kanālam nav, ar ko nodarboties. Lai Zepelts vispirms paskatās uz dopinga problēmām savā valstī, kāpēc jālien citās? Viņiem ne mazāk problēmu ar dopingu. Lai meklē dopingu Vācijā, lai paņems statistiku par 2016. gadu un paskatās, cik viņiem pārkāpumu, cik mums, un salīdzina. Tad es piekritīšu ar viņu runāt."

"Interesants ir Zepelta kārtējais "informators" - sporta aprindās nevienam faktiski nezināms skrējējs Dmitrijevs, kurš uzreiz kļūst par slavenību," Krievijas valsts domes Fiziskās kultūras, sporta, tūrisma un jaunatnes politikas komitejas priekšsēdētāju Mihailu Degtjarevu citē "Sport Ekspress". "Tiesa, slavens viņš būs dažas dienas, pēc tam viņu aizmirsīs ātrāk nekā viņš būs paguvis iztērēt savus 30 sudraba grašus. Viņš ir nulle. Atkal tiek "kaut kas", "kaut kam", "viena meitene man pastāstīja" un tamlīdzīgi. Dmitrijevs pat uz tiešu Zepelta jautājumu, vai pazīst trenerus, kurus pats apsūdz sportistu pierunāšanā uz dopingu, atbild: "nē, taču man tā stāstīja. Visi to zina"."

"Neskaitāmie Zepelta viltojumi, kas tiek uzdoti par pierādījumiem, ir pieprasīti starptautisku sporta amatpersonu vidū," viņš piebilst. "Tādus pseidoatmaskotājus sauc par cienītājiem rakņāties netīrajā veļā. Taču, tā kā nav nekādu pierādījumu, Zepelts vispirms pats to veļu sasmērē un pēc tam pats tajā braši rokas. Tāds savdabīgs žurnālistikas hermafrodīts."

Savukārt Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) ir izteikusi pateicību Zepeltam un viņa komandai par informāciju, kas atklāta jaunākajā filmā un organizācijai tika nodota pirms iziešanas ēterā.

"IAAF pateicas Zepelta kungam un viņa komandai par informācijas nodošanu pirms filmas pirmizrādes," aģentūra TASS citē IAAF preses dienestu. "IAAF darba grupa tuvāko dienu laikā tiksies ar Krievijas Vieglatlētikas federācijas pārstāvjiem un pēc tam sagatavos iesniegšanai IAAF padomes sēdē 6. februārī ziņojumu par panākto progresu KVF statusa atgūšanai."

Kā zināms, 2016. gadā IAAF atstāja spēkā KVF piespriesto diskvalifikāciju, kas paredz liegumu šīs valsts vieglatlētiem startēt oficiālās starptautiskās sacensībās, ieskaitot olimpiskās spēles.

Krievijas dopinga skandāls lielā mērā aizsākās ar Zepelta pirmajām filmām, kurās kā ziņotāji piedalījās skrējēja Jūlija Stepanova ar vīru, bijušo RUSADA darbinieku. Vēlāk viņi kopā ar mazgadīgo meitu pieprasīja politisko patvērumu Kanādā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!