Foto: AP/Scanpix

Skandalozā ASV riteņbraucēja Lensa Ārmstronga skandāls un gaidāmā viņa atzīšanās dopinga lietošanā no jauna uzjundījusi runas par šī sporta veida iespējamo izslēgšanu no olimpiskās saimes, vēsta "Reuters".

Par riteņbraukšanas iespējamo bēdīgo nākotni izteicies bijušais pasaules antidopinga aģentūras (WADA) vadītājs, tagadējais Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) pārstāvis Diks Paunds. Viņš norādījis - ja Ārmstrongs atzīsies dopinga lietošanā un norādīs uz Starptautiskās riteņbraukšanas savienības (UCI) saistību ar aizliegto preparātu lietošanas sistēmu, tad riteņbraukšana varētu zaudēt olimpiskā sporta veida statusu.

"Mēs varam pateikt, ka "skat, jums ir nopietna problēma, kāpēc gan jums nedot četrus vai astoņus gadus laika, lai to visu atrisinātu"," savu viedokli pauž Paunds. "tad, kad izdomāsiet, ka esat gatavi atgriezties, tad arī skatīsimies, vai to esat pelnījuši."

Pēc Paunda teiktā, SOK ir jāsper krasi soļi, lai palīdzētu riteņbraukšanai grūtajā laikā un šo sporta veidu "attīrītu". Bijušais WADA vadītājs situāciju riteņbraukšanā salīdzina ar notikumiem svarcelšanā pirms vairākiem gadiem, kad lielie dopinga skandāli meta ēnu uz šo sporta veidu un svarcelšanu arī varēja izslēgt no olimpisko spēļu programmas.

Atgādinām, ka Ārmstrongs pirmdien deva interviju sarunu šova dīvai Oprai Vinfrijai. Pēc Vinfrijas teiktā, Ārmstrongs atzinis savu vainu dopinga lietošanā, tomēr detalizētāka informācija pagaidām netiek sniegta pirms raidījuma plānotā ētera laika ceturtdien.

Paunds piebilst, ka SOK turpmākā rīcība būs atkarīga no tā, ko Ārmstrongs atklās. Vairāki avoti norādījuši, ka Ārmstrongs varētu liecināt pret UCI augsti stāvošām amatpersonām. Ja dopinga ēna būs arī pār UCI vadību, tad riteņbraukšanu sagaida bēdīga nākotne, prognozē Paunds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!