Foto: AFP/Scanpix

Kolumbiešu riteņbraucējs Nairo Kvintana sestdien finišēja blakus galvenajam konkurentam Kristoferam Frūmam no Lielbritānijas, kas pirms svētdien gaidāmā simboliskā noslēdzošā etapa ļāva praktiski nodrošināt prestižā daudzdienu velobrauciena "Vuelta Espana" čempiona titulu.

Sacensību 20. etaps bija ļoti kalnains un 193,2 kilometrus garš, uzvaru svinot francūzim Pjēram Latūram ("AG2R La Mondiale"), kurš par divām sekundēm apsteidza kolumbieti Darvinu Atapumu no BMC komandas. Savukārt trešo vietu guva par 17 sekundēm atpalikušais itālis Fabio Fellīne ("Trek – Segafredo").

Tikmēr "Movistar" komandu pārstāvošais Kvintana un "Sky" vienības līderis Frūms uzvarētājam zaudēja nedaudz vairāk par četrām minūtēm, ierindojoties attiecīgi desmitajā un 11. pozīcijā.

Latviešu riteņbraucējs Gatis Smukulis no "Astana" komandas finišēja galvgalī lielajai grupai, kas uzvarētājam zaudēja 27 minūtes un 51 sekundi, ierindojoties 54. pozīcijā.

Līdz ar to pirms svētdien gaidāmā noslēdzošā etapa, kurā svētdien līdzenumā tiks veikti vien nedaudz virs 100 kilometriem, kopvērtējuma līderis Kvintana apsteidz Frūmu par minūti un 23 sekundēm.

Kvintana 2014. gadā triumfēja "Giro d'Italia" velobraucienā, viņš trīs reizes bijis "Tour de France" trijniekā, bet "Vuelta Espana" kopvērtējumā līdz šim nebija ticis augstāk par ceturto vietu.

Tikmēr pēdējo divu gadu "Tour de France" čempions Frūms cerēja kļūt vien par trešo riteņbraucēju vēsturē, kurš vienā gadā uzvarējis šajos abos velobraucienos. Viņš arī 2011. un 2014. gadā izcīnījis otro vietu "Vuelta Espana".

Smukulis kopvērtējumā saglabājis 83. vietu, Kvintanam zaudējot trīs stundas, 15 minūtes un divas sekundes.

Vēstīts, ka astotajā posmā Smukulis izcīnīja astoto vietu, bet piecus posmus vēlāk ieguva devīto pozīciju. Astotā vieta ir lielākais panākums Smukuļa karjerā kādā no lielajām tūrēm.

Prestižais velobrauciens "Vuelta a Espana" norisinās jau 71. reizi.

Smukulis "Vuelta a Espana" piedalījās arī pērn, kad vēl pārstāvēja Krievijas komandu "Katjuša". Toreiz viņš kopvērtējumā ierindojās 146.vietā. Tikmēr par sacensību čempionu tika kronēts "Astana" braucējs Fabio Aru no Itālijas, kurš šogad sacensībās nepiedalās.

Latvijas riteņbraucējs "Vuelta a Espana" velobraucienā piedalījās arī 2012. gadā, kad ieguva 96. vietu.

Lai gan Smukulis šogad kļuva par Latvijas čempionu individuālajā un grupas braucienā, viņš netika izraudzīts dalībai Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Tajās valsts godu aizstāvēja Aleksejs Saramotins un Toms Skujiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!