Foto: RIA Novosti/Scanpix

Visas Krievijas komandas diskvalifikācija no 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm "nav neiespējama", ja tiks pierādīta valsts atbalstītas dopinga sistēmas esamība 2014. gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs, uzskata Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītājs un Starptautiskās Olimpiskās komisijas (SOK) loceklis Ričards Paunds.

"Visas Krievijas komandas izslēgšana no olimpisko spēļu dalībnieku skaita būtu kā atombumbas sprādziens, taču tas ir iespējams," izteicies Paunds intervijā izdevumam "The Sunday Times".

Kā zināms, aizvadītās nedēļas nogalē Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) paziņoja, ka atstāj spēkā Krievijas vieglatlētu diskvalifikāciju, kas nozīmē liegumu piedalīties šāgada olimpiskajās spēlēs. Iespēja startēt Rio būtu tikai tiem krievu sportistiem, kas var pierādīt savu nesaistību ar valsts Antidopinga aģentūru un kuri visas dopinga analīzes ir nodevuši ārzemju laboratorijās.

IAAF lēmums vēl tiks izskatīts SOK sēdē 21. jūnijā.

Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko šajā skandālā vaino IAAF un pieprasa tās izformēšanu. "Uzveļot visu atbildību uz Krievijas Vieglatlētikas federācijas (KVF) pleciem, IAAF to ir noņēmusi no sevis," intervijā aģentūrai "R-Sport" izteicies Mutko. "Patiesībā IAAF ir tā, ko vajag izformēt, ja jau pret viņu prezidents notiek izmeklēšanaa - viņu apsūdz kukuļņemšanā un dopinga analīžu slēpšanā."

Kā ziņojām, bijušais Maskavas antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs, kurš emigrējis uz ASV, intervijā "The New York Times" paziņojis, ka 2014. gada Soču olimpisko spēļu laikā pastāvēja īpaša valsts atbalstīta dopinga programma, kurā bijuši iesaistīti 15 krievu sportisti, kas izcīnījuši medaļas šajās spēlēs.

Pēc Rodčenkova paziņojumiem WADA uzsāka izmeklēšanu, kuras rezultāti tiks paziņoti līdz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!