Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas tenisists Ernests Gulbis šodien aizvada Vimbldonas čempionāta otrās kārtas maču pret titulēto argentīnieti Huanu Martinu del Potro.

Abi tenisisti trešajā kortā aizvadīs pēc skaita otro spēli. Cīņa varētu sākties ap plkst.15 pēc Latvijas laika, bet tas varētu mainīties, jo Londonā prognozē lietainus laikapstākļus.

Gulbis pasaules rangā pašlaik atrodas vien 589. vietā, kamēr del Potro ir 32. pozīcijā un Vimbldonā izlikts ar 29. numuru.

Kā ziņojām, Gulbis Vimbldonas čempionāta pirmajā kārtā ar 6-1, 6-1, 6-2 uzvarēja veterānu Viktoru Estrelju-Burgosu no Dominikānas Republikas, 13 mēnešu laikā tiekot pie pirmās uzvaras ATP tūres pamatsacensībās. Tikmēr del Potro vairāk nekā trīs stundu ilgā mačā ar 6-3, 3-6, 7-6 (7:2), 6-4 uzveica austrālieti Tanasi Kokinaki.

Uzvara Vimbldonas čempionāta pirmajā kārtā Gulbim devusi 45 ATP ranga punktus – tas ir gandrīz tikpat punktu, cik viņa kontā ir pašlaik. Sagaidāms, ka iekļūšana šī turnīra otrajā kārtā ļaus viņam atgūt arī Latvijas pirmās raketes godu, kas pašlaik pieder Miķelim Lībietim.

Gulbis kopš pērnā gada augusta cīnās ar veselības problēmām un Vimbldonas turnīrā viņš var piedalīties ar aizsargāto rangu, turklāt šādi viņš sacensībām varēs pieteikties vēl septiņas reizes.

Gulbis februārī atgriezās kortā pēc ilgstošas traumas ārstēšanas, taču arī pēc tam sportistam veselības likstu dēļ nācās atteikties no dalības vairākos turnīros. Ja pirmajā šīs sezonas mačā latvietis spēja gūt uzvaru, nākamajos sešos dueļos viņš piedzīvoja zaudējumus. Neveiksmju sēriju latvietis pārtrauca jūlija sākumā "Challenger" sērijas turnīrā Čehijā, tomēr turnīru vēdera muskuļu traumas dēļ nevarēja turpināt. Kopš tā laika laukumā viņš nebija izgājis. Pagājušajā nedēļā Gulbim bija plānots piedalīties pārbaudes turnīrā "The Boodles", tomēr nevienā tā mačā viņš nepiedalījās.

Latvijas tenisists šo sacensību pamatturnīrā spēlē jau desmito reizi, bet tālāk par trešo kārtu, ko sasniedza 2013. gadā, viņš nav spējis tikt. Iepriekšējos divos gados latvietis Vimbldonā zaudējis pirmajā kārtā, bet kopumā viņam šajā turnīrā ir septiņas uzvaras 16 mačos.

Gulbis un del Potro kopumā tikušies sešas reizes, latvietim pie uzvaras izdevies tikt divos gadījumos. Abu iepriekšējā savstarpējā spēkošanās bija 2014. gadā Roterdamas "ATP World Tour 500" turnīrā, kad Gulbis ceturtdaļfinālā bija pārāks ar 6-3, 6-4. Toreiz viņš vēl bija tikai ceļā uz savu lielāko panākumu karjerā - Francijas atklātā čempionāta pusfināla sasniegšanu, pēc kura viņš pasaules rangā pakāpās līdz rekordaugstajai desmitajai vietai.

Argentīnas tenisista karjeras rekords ATP rangā ir ceturtā vieta, ko viņš sasniedza 2010. gada sākumā.

Del Potro Vimbldonā visveiksmīgāk nospēlēja 2013. gadā, kad aizkļuva līdz pusfinālam. Pērn viņš apstājās trešajā kārtā, kas bija ātrākā izstāšanās kopš 2009. gada, tomēr šajā laikā trīs reizes veselības problēmu dēļ tenisists nemaz nebija spējīgs piedalīties.

Šogad del Potro ar vērā ņemamiem rezultātiem gan nav spējis izcelties, jo tikai divos turnīros izdevies iekļūt astoņniekā. Gada sākumā viņš sasniedza pusfinālu Delrejbīčas "ATP World Tour 250" sacensībās, bet maijā iekļuva ceturtdaļfinālā prestižajā Romas ATP "Masters 1000" turnīrā. Savukārt nesen notikušajā Francijas atklātajā čempionātā Argentīnas tenisists cieta zaudējumu trešajā kārtā.

Šī pāra uzvarētājam Vimbldonas čempionāta trešajā kārtā pretī stāsies ar otro numuru izliktais serbs Novāks Džokovičs vai Adams Pavlāseks no Čehijas.

Sieviešu vienspēlēs trešo kārtu sasniegusi Latvijas zvaigzne Jeļena Ostapenko, kura trešdien otrajā kārtā ar ar 4-6, 7-6 (7:4), 6-3 grūtā cīņā uzvarēja kanādieti Fransuāzu Abandu. Par trešās kārtas sasniegšanu viņa nopelnījusi 130 WTA ranga punktus. Nākamajā kārtā Ostapenko sacentīsies ar itālieti Kamilu Džordži, kura ir planētas 86.rakete. Abas tenisistes spēkosies piektdien.

Tikmēr Anastasija Sevastova savā otrās kārtas mačā ar 0-6, 4-6 zaudēja Heterei Vatsonei no Lielbritānijas.

Ostapenko un Sevastova piedalīsies arī sieviešu dubultspēļu turnīrā. Ostapenko duetā ar pieredzējušo un titulēto amerikānieti Rakelu Atavo pirmajā kārtā spēlēs ar Lielbritānijas tenisistēm Džoselinu Reju un Loru Robsoni, kamēr Sevastovai un Luksemburgas pārstāvei Mendijai Minellai pirmajā kārtā spēkosies ar turcieti Ipeku Sojlu un Varatčaju Vongteančaju no Taizemes. Šie abi mači plānoti ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!