Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) nosūtījusi vēstuli visām Pasaules kausa finālturnīra dalībniecēm ar aicinājumu pievērsties futbolam, ar to netieši norādot futbolistiem Katarā nedomāt par kādu akciju vai protestu veikšanu, kas nav saistīts ar futbolu.

Neviennozīmīgi vērtēto vēstuli parakstījuši FIFA prezidents Džanni Infantīno un FIFA ģenerālsekretāre Fatma Samura.

"Lūgums tagad veltīt uzmanību futbolam," teikts aicinājumā, kas nosūtīts 16 dienas pirms nozīmīgā turnīra sākuma. FIFA jau daudzus gadus saņem kritiku par lēmumu finālturnīra rīkošanu uzticēt Katarai. Šī Tuvo Austrumu valsts daudzreiz nonākusi mediju uzmanības lokā saistībā ar viesstrādnieku cilvēktiesību pārkāpumiem, diskrimināciju un LGBTQ+ kopienas cilvēku drošību. "Ikviens ir laipni gaidīts neatkarīgi no valsts, izcelsmes, reliģijas, dzimuma, seksuālās orientācijas vai tautības."

Lai gan vairākkārt izskanējuši aicinājumi boikotēt Pasaules kausa finālturnīru, neviena no valstīm to nav atļāvusies. Arī Katara, kā rīkotāja, aicina visus ierasties valstī, kur neviens netiks diskriminēts.

Cilvēktiesību aizstāvji no "Amnesty International" regulāri pārmet Katarai viesstrādnieku ekspluatēšanu un nerūpēšanos par drošību. Zināms, ka Pasaules kausa objektu un infrastruktūras būvniecības darbos bojā gājuši tūkstošiem cilvēku, tomēr precīzs to skaits nav zināms.

Viena no finālturnīra dalībniecēm Dānija uzsvērusi Kataras cilvēktiesību pārkāpumus, viņu sponsors, pazīstamais apģērbu ražotājs "Hummel" izstrādāja vienkāršus sarkanus un pilnīgi baltus spēļu kreklus, uz kuriem nebūs redzami logo. Tādējādi "Hummel" paudusi savu attieksmi pret Kataru un šajā pasākumā nevēlas "būt redzama".

Savukārt vairāku Eiropas izlašu kapteiņi vienojušies vilkt "OneLove" aproci, tādējādi atbalstot LGBTQ+ kopienu. Austrālijas futbola izlase pirms finālturnīra publicēja video, kurā uzsvērts, kā Tuvo Austrumu valsts turpina izturēties pret viesstrādniekiem un LGBTQ+ cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!