Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais Krievijas hokeja izlases kapteinis Aleksandrs Smirnovs, atbildot uz kritiku par savas valsts sportistu dopinga mahinācijām, aicinājis Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) pievērst uzmanību masveida astmas zāļu lietošanai Norvēģijas atlētu vidū.

1994. gada Krievijas olimpiskās izlases kapteinis, tagad Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Kazaņas "Ak Bars" galvenais treneris Smirnovs paudis izbrīnu, ka SOK koncentrējas tikai uz Krievijas dopinga problēmām, ignorējot to, kas notiek citās valstīs.

"Man ir grūti saprast, kas notiek, bet tam varētu būt saistība ar politiku, bet, ja paskatās dziļāk, arī citu valstu sportisti lieto aizliegtās vielas, taču SOK izmeklē tikai Krievijas komandu," sarunā ar aģentūru "R-Sport" izteicies Smirnovs. "Ja paņemam norvēģu slēpotājus, biatlonistus, viņi visi slimo ar astmu, un visi to zina. Ja viņi ir astmātiķi, ja viņi ir slimi, tad jāstartē paralimpiskajās spēlēs."

Norvēģu distanču slēpotājam Martinam Jensrūdam Sundbijam tika atņemts Pasaules kausa uzvarētāja tituls un uzvaras Tour de Ski" par 2014./2015. gada sezonu, jo viņa analīzēs atklāja paaugstināts astmas preparāta salbutamola līmeni, taču diskvalifikāciju viņam piesprieda uz diviem vasaras mēnešiem.

Tiesa, pēc Soču Olimpiādes parādījās informācija, ka arī krievu slēpotāji bez medicīniskas diagnozes lietojuši astmas preparātus.

2014. gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs 50 kilometru slēpojumā Sundbijs ieņēma ceturto vietu aiz trim Krievijas slēpotājiem, no kuriem divi – olimpiskais čempions Aleksandrs Ļegkovs un Maksims Viļegžaņins – jau saņēmuši SOK diskvalifikāciju, un viņu rezultāti Soču spēlēs ir anulēti.

Sportisti, kam ir diagnosticēta astma, var pieprasīt medicīniskos izņēmumus attiecīgo zāļu lietošanai, kas satur aizliegtos preparātus. Astmas zāles nereti tiek lietotas izturības sacensībās elpošanas atvieglošanai.

Norvēģu mediji ziņo, ka vismaz 42 olimpiskie medaļnieki kopš 1992. gada varētu būt lietojuši astmas zāles, taču šie apgalvojumi vairāk balstīti uz statistikas datiem nekā pierādījumiem, norāda portāls "insidethegames.biz", jo dopinga gadījumu Norvēģijas sportā ir maz, salīdzinot ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!