Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijas distanču slēpotājs Raimo Vīgants otrdien negaidīti pārvarēja Pekinas olimpisko spēļu distanču slēpošanas sprinta disciplīnas kvalifikācijas kārtu, kļūstot par pirmo Latvijas sportistu, kurš to paveicis. Savukārt ceturtdaļfinālā ieņemtā 20. vieta ir augstākais valsts rezultāts šajā sporta veidā olimpiskajās spēlēs.

1,4 kilometrus garajā sprinta disciplīnā sākotnēji tika aizvadītas kvalifikācijas sacensības, kurās uz starta izgāja 90 sportisti. Ceturtdaļfinālu sasniedza 30 ātrākie slēpotāji.

22 gadus vecais Raimo Vīgants pavisam negaidīti pirmajā kontrolatzīmē (0,6 kilometri) bija desmitais ātrākais, bet finišā ieslēpoja ar 28. labāko rezultātu. Madonietis distanci veica divās minūtēs un 53,98 sekundēs.

Tā kā Vīgants startēja ar 53. starta numuru, viņš pārstāvēja sportistu pulku, kuri nebija pieskaitāmi favorītiem. Neviens pēc Vīganta slēpojošs sportists tā arī viņu neapsteidza, Latvijas sportistam nosargājot vietu Top 30.

No kvalifikācijas uzvarētāja Lukas Šavanā latvietis atpalika 8,95 sekundes, bet pārsvars pār 31. vietā palikušo šveicieti Romanu Šādu viņam bija 0,59 sekunžu liels.

Pusfināla kārtu sasniedza katra ceturtdaļfināla divi labākie slēpotāji, kā arī divu ātrāko laiku īpašnieki no pārējiem sportistiem.

Vīgants startēja ceturtajā no pieciem ceturtdaļfināliem. Madonietis slēpojumu uzsāka, uzturoties grupas aizmugurē, bet distances otrajā pusē latvietis sāka atpalikt no saviem pieciem konkurentiem, kuri spraigā cīņā centās sadalīt divas ceļazīmes uz pusfinālu. Kritienu gan piedzīvoja norvēģis Pāls Goldbergs, kas ļāva Vīgantam finišā ieslēpot piektajā vietā.

Tiesa, par iestāšanos Goldberga ceļā tika sodīts ķīnietis Vans Cjans, kurš distanci pabeidza kā otrais ātrākais. Tādējādi slēpojumā uzvarēja Pasaules kausa kopvērtējumā trešajā vietā esošais norvēģis Eriks Valness, bet otrais palika Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) sportists Artjoms Maļcevs, kurš gan, pateicoties savam rezultātam, pusfinālam būtu kvalificējies arī bez Cjana diskvalifikācijas.

Vīgants distanci veica trīs minūtēs un 6,63 sekundēs, uzrādot lēnāko laiku starp ceturtās vietas ieguvējiem. Pateicoties ceturtajai pozīcijai slēpojumā, kopvērtējumā Vīgants ierindojas 20. vietā no 30 ceturtdaļfinālu sasniegušajiem sportistiem.

Vērtējot pēc uzrādītā laika, ceturtdaļfinālā par Vīgantu lēnāk noslēpoja trīs sportisti.

Sprinta disciplīnas finālā triumfēja norvēģis Juhanness Hesflots Klēbo, bet otrais bija itālis Federiko Pelegrino, abiem atkārtojot Phjončhanā sasniegto panākumu šajā disciplīnā. Bronzu ieguva KOK pārstāvis Aleksandrs Terentjevs, bet Vīganta ceturtdaļfināla pārstāvis Artjoms Maļcevs palika piektais.

Savukārt biatlonists Roberts Slotiņš, kurš Pekinas spēlēs piedalās pēc publiska slēpošanas vides skandāla, kvalifikācijas kārtā ieņēma 70. vietu, līderim piekāpjoties 22,38 sekundes. Slotiņš nākamajai kārtai nekvalificējās.

Vīgants un Slotiņš nākamās sacensības aizvadīs piektdien, kad Latvijas sportisti piedalīsies 15 kilometru klasikas sacensībās.

Līdz šim kungu konkurencē labāko rezultātu starp Latvijas sportistiem bija uzrādījis Juris Ģērmanis, kurš 2002. gadā 15 kilometru klasikā ieņēma 49. vietu. Savukārt biatlonists Oļegs Maļuhins četrus gadus vēlāk sprinta kvalifikācijā finišēja 50. pozīcijā.

Vīgants laboja pusstundu iepriekš sasniegto Patrīcijas Eidukas panākumu. Vecbebru sportiste dāmu konkurencē ieņēma 32. vietu kvalifikācijas kārtā, kas joprojām ir Latvijas rekords sievietēm. Eidukai līdz ceturtdaļfinālam pietrūka vien divas sekundes desmitdaļas.

Līdz šim lielākais panākums neilgajā Raimo Vīganta karjerā bija 42. vieta 2021. gada pasaules čempionātā skiatlona disciplīnā. Madonietis pirms pāris dienām debitēja olimpiskajās spēlēs, skiatlonā ieņemot 51. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!