Galvenais ir sarunas un kopābūšana
Mūziķes Katō svētku recepte
Neba nu velti "Prāta vētra" dzied "Tā nogurt var tikai no svētkiem", jo nereti gan gatavošanās tiem, gan pēcāk seku likvidēšana patērē ne mazums laika un enerģijas, kas var aizēnot pašu svētku prieku. Kā nepārvērst svētkus par izēšanās maratonu, bet tajā pat laikā gan pacienāt viesus ar ko gardu un arīdzan izklaidēt – atklāj mūziķe Katō jeb īstajā vārdā Anna Zankovska.
"Svētki man nozīmē kopābūšanu. Manuprāt, svētku sajūta ir ļoti svarīga, jo tas nozīmē, ka kaut kas notiek, ka dzīve nav vienmuļa, tāpēc svētku sajūta ir jārada pēc iespējas biežāk," sarunu virtuvē iesāk Anna. Vaicāta, vai ir kāda konkrēta recepte, kā svētku sajūtu radīt, viņa atsaka, ka svētkus var uzburt arī pilnīgi no nekā.
Lai radītu svētkus, nav obligāti jābūt veselam baram cilvēku – tos var radīt arī divatā, vienkārši dzerot tēju un ēdot veikalā pirktus cepumus, bet tikpat labi var gatavot arī trīs kārtu maltīti pats un uzņemt veselu lērumu viesu. Manuprāt, galvenais svētkos ir sarunas – tas, ir tas, kas svētkus padara par svētkiem, jo tu satiec sen nesatiktus cilvēkus.
Protams, ka nevieni svētki nav iedomājami bez svētku galda un kopīgas maltītes ieturēšanas. "Man gan nešķiet, ka cilvēks dzīvo, lai ēstu, un ikdienā es ēst gatavošanai arī ēšanai netērēju daudz laika un enerģijas, bet svētkos bez ēšanas nu nekādi. Tas ir tas, ko cilvēki gaida – viņi grib ēst! (smejas) Tas maģiskais brīdis, kad ēdiens tiek pasniegts un drīkst ķerties klāt – visi uzreiz kļūst priecīgi kā mazi bērni!"
Lielisks koncepts, Annasprāt, ir kopīga ēst gatavošana: "Man ir lauku mājas Skrundā, manas vecvecvecāku mājas, kurās rīkoju svētkus, jo Rīgas dzīvoklis man ir mazs un īpaši daudz cilvēku tur es nevaru uzņemt. Skrundā ir milzīga virtuve, kur senāk dāmas stundām ilgi ņēmās pa virtuvi un gatavoja saimei pusdienas. Līdzīgi tas notiek arī tagad – sadalām ar draudzenēm pienākumus un gatavojam kopā, lai viss notiktu ātrāk. Kad visu dari viens pats, tie vairs nav svētki, bet kad visi iesaistās ēst gatavošanā un rīkošanā, tad svētki ir arī mājas saimniekiem."
Ko darīt brīdī, kad ciemiņi uzgāžas uz galvas kā sniegs no skaidrām debesīm?
"Man nekas nav pretī, tas ir viens no labākajiem iemesliem, lai iztīrītu beidzot māju! (smejas). Bet, runājot par ēdienu, – vai nu es izvēlos kaut ko pasūtīt jau gatavu (man ļoti garšo suši, piemēram), vai nu arī sapērku sierus un gaļu, dažādus našķus un uztaisu kādus vieglus salātus. Es noteikti neesmu cilvēks, kas stundām ilgi ceps kotletes un kaut ko šmorēs, bet labprāt vāru soļanku, kas man ļoooti garšo," atklāj mūziķe.
Annas 15 minūšu tunča salāti divām personām:
Salātu maisījums ar rukolu;
Ķiršu tomātiņi;
Svaigs gurķis;
Paprika;
Divas vārītas olas;
Tuncis eļļā (gabaliņos);
Bundžiņa "Bonduelle" kukurūzas.
"Ar šiem salātiem nav iespējams nošaut greizi, jo neko nav iespējams izdarīt nepareizi. Vienkārši jāsagriež viss mazos gabaliņos un jāsamaisa kopā lielā bļodā, bet pašās beigās jāuzliek pa virsu tuncis un uz pusēm pārgriezta ola. Es tos gatavoju, kad gribas ko vieglu un kraukšķīgu, bet – ja ir vēlme pēc kā sātīgāka, tad vienkārši var pievienot vairāk tunča un olu!"
Bet ko darīt, lai svētki neizvērstos par vienu vienīgu izēšanos?
Katō:
Man kā mūziķei, kurai arī draugi lielākoties ir mūziķi, neizbēgami viena no visbiežākajām aktivitātēm ir dziedāšana. Pie tā gluži vienkārši agri vai vēlu nonāk! Ja pagadās vēl tuvumā kāds mūzikas instruments, tad vakara iznākums ir skaidrs.
Tiesa, svētki ne vienmēr nozīmē, ka ir jāsēž četrās sienās – tos var doties svinēt arī ārpus mājas brīvā dabā.
Katō:
Man patīk arī aktīvi pavadīt laiku. Piemēram, "Roadgames", kas ir došanās vai nu ar auto, vai ar kājām izpētīt kādu konkrētu maršrutu gan laukos, gan pilsētās. Tie ir maršuruti, kurus tu nekādi citādāk neatklātu, pat ja teorētiski zini attiecīgo reģionu. Ja ir liela kompānija, tad var spēlēt ar vairākām mašīnām un sacensties savā starpā. Man īsti nepatīk braukt kaut kur nezin kur bezmērķīgi pastaigāties, bet "Roadgames" piešķir laika pavadīšanai svaigā gaisā pievienoto vērtību.
"Man patīk neordināras aktivitātes. Tā kā lielākoties man apkārt ir diezgan radoši cilvēki, kas dzied, raksta mūziku vai nodarbojas ar citām radošām lietām, tad mums ir bijusi, piemēram, dzejas rakstīšanas meistarklase – viens izlasa rindiņu no jau gatava dzejoļa un pārējie raksta klāt savu versiju. Bet tiek spēlētas arī dažādas labi zināmas spēles. Kas man ļoti patīk un pie kā arī bieži vien arī nonākam – laiž pa apli papīra lapu un katrs raksta savu vārdu, piemēram, kas, ko darīja, ar ko, kādā izskatā utt. Tā ir ļoti veca spēle, bet tad, kad visi jau ir mazliet saguruši, bet tomēr vēl gribas kaut ko kopā padarīt, tā ļoti labi der. Jo galvenais jau ir un paliek kopābūšana!" rezumē Anna.
Avokado un kukurūzas plācenīši
Bezgaļas rasols poļu gaumē – 'Salatka Jarzynowa '
Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'
Uzbur svētkus draugiem ar ‘Bonduelle
Meklē iedvesmu saviem svētkiem “Bonduelle” recepšu izlasē
Mūziķes Katō svētku sajūtu uzbūrām kopā ar pasākumu vietu "Viesistaba". Vairāk par iespējām savam garšīgajam pasākumam meklē šeit.
Noderīgi un praktiski padomi un pieredzes stāsti, kā uzburt svētku sajūtu sev un tuvākajiem – lasi projektā "Svētku maģija".
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Sabīne Košeļeva, Līga Švāne
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Natālija Šindikova, Ralfs Eglītis
FOTO
Agris Semēvics, Viesturs Radovics
Projektu vadība
Ēriks Radželis
Mediju komunikācijas ekspertS
Laura Šteinberga
IZSTRĀDE
Artis Rozenlauks