Kārdinoša šašlika smarža daudzos māju pagalmos liecina, ka grila sezona jau rit pilnā sparā, bet Līvānu novada Rožupē ir jauna tradīcija – sezonu atklāt ar vērienīgu grilēšanas festivālu. Šogad pasākums aizritējis kantrī stilā.

Festivāls tika atklāts jaudīgi – estrādi ierūcināja aptuveni 20 braucamrīki no Līvānu motokluba "Quercus". Pēc parādes brauciena ikviens apmeklētājs varēja apskatīt motociklus un parunāties ar baikeriem. Ik gadu grila sezonas atklāšanas pasākumu kuplina dažādas aktivitātes, un šogad tās bija veltītas kantrī tēmai.

Grigorijs Eniņš – pasākuma organizators, Rožupes kultūras nama vadītājs: "Šogad bija doma uzrīkot kantrī stila pasākumu. Un, protams, kantrī stila pasākuma neatņemama sastāvdaļa ir baikeri, ZAZ auto, grilēšana. Tas viss ir zem viena jumtiņa. Atmosfēra ir fantastiska, un baudām vakaru un pasākumu."

Festivāla centrālā aktivitāte bija grilēšanas sacensības, kurās savas prasmes pierādīja seši drosmīgākie šašlika cepēji. Katram dalībniekam ir sava marinādes recepte un cepšanas paņēmieni, lai šašliks būtu sulīgs un garšīgs.

Ilze un Kitija, Līvānu Stikla un amatniecības centra darbinieces: "Granātābolu sula. Ar pipariem. Granātābolu sula ar pipariem? Tā ir pati galvenā sastāvdaļa. Kā, jūsuprāt, jārīkojas, lai gaļa sanāktu tiešām mīksta un sulīga? Jāiemarinē ar mīlestību, jācep ar malku. Galvenais – bez steigas."

Andris, grilēšanas sacensību dalībnieks: "Kivi taisa mīkstu gaļīti. Un minerālūdens taisa mīkstu gaļiņu. Un cepšanas bišķiņ praksei jābūt. Galvenais ir šitā uz iesmiem un pēc tam tadžinā vai katliņā, vāciņu virsū, tad viņš pasūt vēl. Tad viņa ir ļoti sulīga, garšīga."

Dace un Andris, grilēšanas sacensību dalībnieki: "Kam ir jābūt, lai gaļa sanāktu mīksta? Es varētu pateikt, kam nav jābūt. Tas ir etiķis. Etiķis sausina, un sāls. Sāli parasti jāpieber bišķi vēlāk, jau pirms grilēšanas kādu laiciņu, lai sāls un etiķis... tas ļoti sausina. Es atvainojos... Izskatās ļoti garšīgi. Tā pagaidām ir, tad jau manīs, kā būs."

Kamēr gaļa cepās, festivāla apmeklētāji varēja baudīt daudzveidīgu kultūras programmu. Klātesošos priecēja dejotāji no Līvānu novada līnijdeju grupām "Rose river", "Avenes" un "Black Coffee".

Viena no kovboju tradīcijām ir laso mešana, un pasākuma organizatori bija parūpējušies, lai drosmīgākie apmeklētāji varētu izmēģināt savus spēkus šajā aktivitātē.

Visu vakaru interesenti varēja aplūkot ZAZ automašīnas, kuras bija atveduši pārstāvji no Latvijas ZAZ kluba. Lielākā daļa transportlīdzekļu ir restaurēti. Tādā veidā kluba biedri cenšas saglabāt senču vēsturi.

Mairis Ormanis, ZAZ kluba biedrs: "Klubā mēs esam apmēram 100 biedri. Lielākā pārstāvniecība mums ir Tukuma pusē un tieši Līvānu novada pusē, kas mums daļa ir arī no Preiļu novada. Un principā mašīnas ir pat sākot no 60. - 70. gadiem līdz pat, kad pārstāja viņas ražot. Tā braukšana ir katru reizi savādāka, jo, ja salīdzina ar jaunākā tipa mašīnām un šī kaluma automobiļiem, tad te ir sajūta, ka tu tiešām brauc. Katrs pedālis, katrs ātrums – tu to izjūti."

Kamēr apmeklētāji baudīja dažādas aktivitātes, grilēšanas entuziasti bija pabeiguši savus meistardarbus, kurus nodeva žūrijas vērtēšanai. Žūrijā piedalījās četri cilvēki, kuru vidū bija gan degustētājs no malas, gan pavārmākslas speciālisti.

Laima Bērziņa, grilēšanas sacensību žūrijas dalībniece: "Malači, visi ir centušies ļoti. Kuram varbūt labāk, kuram sliktāk, bet jauki, skaisti."

Kantrī mūzikas ritmos publiku iekustināja Jānis Krūmiņš, Māris Sloka un grupa "Sestā jūdze".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!