Daudziem pusdienas ir galvenā un sātīgākā dienas maltīte, bet kurš gan nepazīst to miegainības sajūtu, kas nereti pārņem pēc šīs ēdienreizes, kad tā vien gribas nosnausties?

Amerikāņu dietologi izpētījuši, kurus produktus labāk neēst dienas vidū, lai pēc ēdienreizes nemocītu miegainība un nezustu darba spars. Pārtikas produktus, kas pazemina enerģijas līmeni un negatīvi ietekmē cilvēka pašsajūtu, uzskaitījis un apkopojis arī veselīga dzīvesveida izdevums "Fitnea".

Pārstrādāti produkti

Viena no kaitīgākajām pusdienu izvēlēm ir jebkuri pusfabrikāti, mikroviļņu krāsnī gatavoti vai sildīti ēdieni, pārtika ar ķīmiskām piedevām, konservantiem, arī ģenētiski modificēti dārzeņi. Diemžēl šādus produktus ēd lielākā daļa. Dietologi nenogurdināmi turpina stāstīt, ka šādi apstrādāti produkti pilnībā zaudējuši visu savu uzturvērtību. Tā rezultātā cilvēki nesaņem nepieciešamo enerģijas devu, bet gluži pretēji - tērē to, lai pārstrādātu bezvērtīgu ēdienu, radot vēl lielāku izsalkuma sajūtu.

Tītars

Neraugoties uz to, ka tītara fileja tiek uzskatīta par diētisku produktu, tās ēšana cilvēkam atņem ļoti daudz enerģijas. Izrādās, tītara gaļā esošā aminoskābe triptofāns atslābina ķermeni. Taisnības labad jāteic, ka aminoskābes koncentrācija nav tik augsta, tādēļ viena sviestmaize ar tītara gaļas šķēli, visticamāk, neizraisīs nogurumu. Tomēr uztura speciālisti neiesaka pusdienu pārtraukumā izvēlēties tītara gaļu kā pamatēdienu.

Konfektes un citi saldumi

Sabiedrībā iesakņojies mīts, ka konfektes un saldumi ir ļoti efektīvs enerģijas avots. Patiesībā jau sen pierādīts, ka pēc saldumu apēšanas īslaicīgais enerģijas pieplūdums saistīts ar strauju cukura līmeņa celšanos asinīs. Dabā iekārtots tā, ka organisms nekavējoties reaģē, izstrādājot insulīnu un normalizējot cukura līmeni. Tā rezultātā spēka ir vēl mazāk nekā pirms saldumu notiesāšanas.

Cepts ēdiens

Kā likums, cepts ēdiens ir ļoti taukains. Lai pārstrādātu apēsto, organismam nepieciešams patērēt daudz vairāk enerģijas. Šī iemesla dēļ pusdienās labāk atteikties no kārdinoši brūnās, ceptās vistiņas un kartupelīšiem.

Sarkanā gaļa

Sarkanā gaļa organismā pārstrādājas krietni ilgāk nekā citi ēdieni. Šis fakts gan nenozīmē to, ka šo gaļu vajadzētu pilnībā izslēgt no uztura, tomēr ir vērts padomāt par to, vai nevajadzētu atteikties no sarkanās gaļas, ja plānots aktīvs darbs vai jāpilda uzdevumi, kas prasa nopietnu koncentrēšanos. Uztura speciālisti pusdienlaikā gaļu iesaka aizstāt ar zivīm.

Alkohols

Pat viena alus vai vīna glāze var izraisīt nogurumu un miegainību. Kā zināms, alkohols ietekmē centrālo nervu sistēmu, bremzējot to. Tajā pašā laikā regulāra alkohola lietošana var izraisīt bezmiegu, attiecīgi traucējot enerģijas līmeņa atjaunošanos.

Maize

Gluži tāpat kā citi produkti, kuru sastāvā ir daudz ogļhidrātu, maize rada īslaicīgu sāta sajūtu. Vairumā gadījumu maize un līdzīgi miltu izstrādājumi iedarbojas uz cukura līmeni asinīs, vienlaicīgi liekot organismam tērēt vairāk enerģijas.

Makaronu izstrādājumi

Līdzīgi maizei un saldumiem, makaroni arī var izraisīt krasu cukura līmeņa krišanos asinīs, jo makaronos esošā ciete organismā glabājas cukura veidā. Šis pats stāsts attiecas arī uz citiem produktiem ar augstu cietes saturu, piemēram, kartupeļiem un rīsiem.

"Mirušais" ūdens

Ūdens ir viens no būtiskākajiem elementiem, kas organismā nodrošina līdzsvaru. Diemžēl daudzas attīrīšanas sistēmas ūdeni padara ne tikai bezjēdzīgu, bet pat kaitīgu veselībai. Tīrīšanas un dezinfekcijas līdzekļi, kas domāti pudelēm, ietekmē ūdens ķīmisko sastāvu. Šāds "mirušais" ūdens neveicina enerģijas līdzsvara atjaunošanos organismā, apgalvo amerikāņu dietologi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!