Foto: Reuters/Scanpix
Itālijas ziemeļrietumus, Pjedmontas apgabala reģiona kalnainākajā daļā atrodas Alba, vieta, kura pasaules slavu ieguvusi, pateicoties izsmalcinātākajai delikatesei pasaulē - baltajām trifelēm.

Baltās trifeles ir kulinārās mākslas augstākā virsotne. Lai neļaunojas kaviāra aizstāvji, bet nekas nespēj līdzināties trifeļu piesātinātajai garšai, ko tik ļoti ciena gan izsmalcināti gardēži, gan šefpavāri.

Pastāv simtiem dažādu trifeļu veidu, gan melnās, gan Burgundijas, gan baltās. Visvērtīgākā no visām ir Albas baltā trifele "Tuber Magnatum Pico", ko mēdz dēvēt arī par trifeļu karalieni. Šīm trifelēm ir ļoti intensīva un patīkama smarža, un tās ēd neapstrādātas, sagrieztas ļoti plānās šķēlītēs, kā piedevu pastai, rīsu ēdieniem, kā arī sēņu salātos.

Baltās trifeles nevar kultivēt, tādēļ tās ir īpaši vērtīgas. Dabā tās tiek meklētas ar īpaši šim nolūkam apmācītiem suņiem.

Trifeles parasti aug 2 līdz 8 centimetrus zem zemes starp noteiktu koku saknēm. Suņi vērtīgās sēnes zem augsnes un lapu seguma atrod, pateicoties intensīvajam aromātam.

Pēdējo gadu laikā balto trifeļu raža kļūst aizvien sliktāka, jo korekcijas ieviesušas nepatīkamās klimata pārmaiņas arī šajā reģionā, ilgstošam sausumam mijoties ar lietusgāzēm.

Fotogalerijā: balto trifeļu ceļš no pazemes līdz gardēžu šķīvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!