Foto: Privātais arhīvs
Pēdējie pāris bāri, kurus esam apmeklējušas, mūsos ir rosinājuši pārdomas par to, kas īsti ir ūķis, kas skaitās "šeidī" un kas notiek Latvijā. Ceturtdienas vakarā mēs abas sajutāmies mēreni pētnieciskā noskaņojumā un izdomājām doties meklēt tālāk atbildes uz šādiem lieliem dzīves jautājumiem. Tā nu mēs nokļuvām diennakts bārā "Būda".

Atgriežoties pie saviem pamatiem, šoreiz devāmies uz bāru divatā. Kaut arī Līva šausminājās un ļoti satraucās, jo likās, ka "Būda" ir viens no trakākajiem bāriem, kuri ir redzēti, realitāte izrādījās pavisam citāda, kā jau mums tas parasti gadās. Turpinot iet uz šādām vietām, būs vien jāatsakās no jebkādiem stereotipiem, jo jau tik neskaitāmas reizes esam pārliecinājušās, ka nevar pēc bāra spriest pēc tā cepures, tas ir, vīriešiem tumšos vateņos, kuri piektdienas vakaros dārdošas mūzikas pavadījumā kliedz, kaujas un vemj pie bāra durvīm. Līvas uzmanību šis bārs jau sen bija piesaistījis ar to, ka izkārtnē "Būda" ir attēls ar ģitāristu, kas ir neviens cits kā… John Frusciante. Interesanta izvēle izkārtnei, īpašnieki gan jau vienkārši iegūglēja "cool guitar player" un izvēlējās kādu no pirmajām bildēm. Taču šis attēls ir maldinošs, jo Džona talanta cienītāji varētu padomāt to, kas nav. Precīzāk – to, kas šis bārs nav. Bet tas jau visu padara vēl interesantāku – gan bāra personālam, gan pašiem apmeklētājiem.

Esam arī sapratušas, ka ceturtdienas vakars ir ļoti piemērots laiks šādai izpētei: tas šķiet laiks, kad bāru apmeklē tā pamatpublika, nevis tikai nedēļas nogales tūristi, bet tai pašā laikā reizēm ieklīst arī pāris nejaušu garāmgājēju. Vienvārdsakot, esam novērojušas, ka ceturtdienas vakaros iespējams labi novērot ūķus, tāpēc arī uz "Būdu" devāmies tieši ceturtdienas vakarā.

Atrašanās vieta: Čaka 101, pāri ielai no Ziedoņdārza

Cenas: 100 g mokas: EUR 2,20, glāze šampanieša: EUR 3, ķiploku grauzdiņi: EUR 0,07/gab.

Īss apraksts: jau minējām, ka Līvai bija diezgan bail no šīs vietas, jo likās, ka tur būs kārtīgs haoss, ļoti iereibuši un nekontrolējami cilvēki, kā arī daudz rupjas lamāšanās. Tomēr jau tikko pēc ienākšanas bārā bijām pārsteigtas nesagatavotas, jo bārā bija tikai bārdāma, kā arī kāds pāris, kuri sēdēja stūrī un klusi sarunājās.

"Būda" ir viena telpa, kurā ir izvietoti vairāki galdiņi. Šis bārs atrodas tādā kā puspagrabā, un pretī ieejas durvīm ir lete. Stāvot pie letes, ir grūti kaut ko redzēt, jo tieši acīs spīd gaisma, bet kā fokusa punkts var kalpot kalendārs ar puskailu sievieti, kas novietots blakus alkohola plauktiem. Alkohola plaukti nokrauti diezgan bagātīgi: var atrast gan šampanieti, gan mūžīgo moku, gan rumu un rumu ar dažādām garšiņām, šņabi, lētus vīnus un alu.

"Būdas" interjers ir tipisks ūķa interjers, tas ir, tur ir atrodams teju viss, kas kādreiz tika tirgots veikalā "Gerkens un Partneri", protams, arī neiztrūkstošā diskobumba. Uz letes atrodas akvārijs ar dzīvām zivīm dažādos izmēros, un pie sienām ir piestiprināti dažādi ragi, izbāzta mežacūkas galva un trīs izbāzti putni – var redzēt, ka "Būdā" nomocītu vai/un mirušu dzīvnieku motīvs ir lielā cieņā. Līva "Būdas" apmeklējuma laikā kļuva arvien nomāktāka, jo sēdēja ar skatu pret akvāriju, kas bija pārbāzts ar dažāda lielumu zivīm, no kurām daļa izmisīgi bija pieplakušas ar mutēm pie akvārija sienām, bet daļa apātiski eksistēja. Nav ne smieklīgi, ne skaisti, lūdzu nevajag ieslodzīt dzīvniekus, arī ūķos ne. Daudz ziedu – uz pāris galdiem atrodas puķes, tāpat uz letes ir ziedi vairākās vāzēs. Uz letes atrodas apsegtas desmaizes, kā arī ķiploku grauzdiņi. Var nopirkt arī pistācijas (EUR 1,45 paka) un "Pergale" konfekšu kasti (EUR 7 par kasti). Konfekšu kaste laikam noder gadījumiem, kad vīrietis "Būdā" ir aizdzēries, un nu ir jāiet atvainoties sievai, kas gaida mājās. Līdzīgs variants, kas redzēts lielveikalos, kur nereti vīriešu pirkums sastāv no kāda stipra dzēriena un "Rafaello" iepakojuma. Bārs ir diezgan ēnains, tāpēc rodas tāda intīma gaisotne, kuru pastiprina tas, ka ne visi galdiņi ir redzami no visām vietām bārā – dažus aizsedz, piemēram, ledusskapis, kurš vairs nedarbojas, tāpēc ir apsegts ar salmu galda pārsegu.

Fona mūzika: visdažādākā. Gan ārvalstu popmūzikas hīti (piem., "I'm horny, horny, horny, horny"), gan latviešu zelta fondi dažādībai. Turklāt stūrī bija ievietots liels ekrāns, uz kura varēja vērot hokeja spēli. Jāsaka, ka neviens tai uzmanību nepievērsa.

Īpašs "Būdas" elements ir tā bārmene, kuru apspriežot mēs nonācām pie secinājuma, ka ūķos ir tipiski sastopamas ļoti īpašas sievietes aiz letes. Tās ir tādas sievietes, kuras gan uztaisīs ķilavmaizi un gādīgi ielies dzērienu skaistā glāzē, gan arī mācēs likt aizvērties, ja būs tāda vajadzība. Piedāvājam viņas saukt par īstām bārdāmām, jo tādas bāra sievietes ir tas, kas ūķus padara par īstām dārgumu krātuvēm. Un "Būdā" šajā ceturtdienas vakarā bija ļoti, ļoti patīkama bārdāma, kura lēja dzērienus, pļāpāja ar krievvalodīgajiem vīriešiem vateņos un mums promejot teica: "Nāciet vēl!" Jutāmies gaidītas un novērtētas. Starp citu, prasīja dokumentus.

Atmosfēra: kā bārā, kas mēģina uzrunāt maksimāli plašu publiku, bet jūtas diezgan apmulsis par to, kā īsti to izdarīt. Un tajā pašā laikā "Būda" šķiet kā bārs, uz kuru varētu aiziet kādas divas, trīs reizes, pasūtīt vienu un to pašu un tad nākamajā reizē teikt "man lūdzu to, ko parasti", un bārdāma atcerētos. Ļoti personalizēts bārs pilsētas centrā.

Apmeklētāji: bez jau iepriekšpieminētā pāra, kas stūrī klusi runājās par dzīvi, bārā redzējām vēl trīs cilvēkus, kas visi bija vīrieši virs 50. Pirmais ienāca, pasūtīja tēju un šotu alkoholiska dzēriena un izskrēja aptuveni sešu minūšu laikā. Pārējie divi ienāca tad, kad mēs abas jau posāmies uz promiešanu, bet viņi likās bārdāmai labi pazīstami un tādi regulāri"Būdas" apmeklētāji. Kā jau gaidāms, lielākā daļa apmeklētāju tērpās vateņos. Pārsteidzošais elements "Būdas" apmeklētāju garderobē bija tas, ka lielākoties vateņi nebija tumšās krāsās, bet gan diezgan koši un ar krāsainiem uzrakstiem.

Īpašie notikumi: nebija īpašo notikumu, ja vien par tādu nevar uzskatīt ķiploku grauzdiņu pirkšanu pēc skaita. Un arī tas, ka bārdāma ielēja Aņai 100 gramus mokas, paskatījās uz Aņu, noteica, ka vajag skaistāku glāzi, un pārlēja citā glāzē, kurai bija kājiņa un ziedu raksts. Vēl arī bārdāma vienā brīdī paņēma ķiplokus un grauzdiņus un devās pie viena no galdiņiem ierīvēt grauzdiņus ar šo pikanto produktu.

Vērtējums: no vienas puses, ir redzams, kā "Būda" ir potenciāls ūķis, tomēr nevar noliegt arī to, ka "Būdā" ir bezvadu internets, kā arī pārāk augstas cenas, lai būtu kārtīgs ūķis Shady Riga gaumē. Arī brīdinošie uzraksti par novērošanas kamerām, visticamāk, bija meli (jo nebija nekādu pazīmju, ka tādas tur ir), bet kurā īstā ūķī gan vajadzētu kameras vai pat melot par to esamību. Šo iemeslu dēļ "Būdai" piešķiram potenciāla ūķa statusu, bet pagaidām ieskaitām pie ūķiem, kas mums lika mazliet vilties. Varbūt vēlāk, mīļā "Būda", tu mums tomēr patiki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!