Foto: DELFI
Starptautiskā Vides darba grupa nākusi klajā ar ikgadējo "netīro" augļu un dārzeņu sarakstu, kā arī rekomendācijām pircējiem, lai pēc iespējas samazinātu pesticīdu daudzumu, ko ikdienā uzņemam ar savu pārtiku. Pētījumā tika izmantoti ASV Lauksaimniecības un pārtikas departamenta iegūtie dati, salīdzinot pesticīdu atlikumu 48 populārākajos augļos un dārzeņos.

Ko tas praktiski nozīmē? Pircējam, ja iespējams, sarakstā minētos augļus un dārzeņus būtu jācenšas pirkt bioloģiski audzētus vai no zināmiem avotiem iegūtus. Visvairāk pesticīdu atliekvielu tika atrasti ābolos, zemenēs un vīnogās. Piemēram, vienā vīnogā tika atrasti 15 dažādi pesticīdi. Visvairāk pesticīdu uz gramu dārzeņa ir mūsu visu iemīļotajos kartupeļos.

"Vistīrākie", izrādās, ir avokado, saldā kukurūza un ananāsi. Sarakstā pēc tiem uzreiz seko zaļie zirnīši (saldēti) un sīpoli.

Netīrais "ducis":

  1. Āboli
  2. Zemenes
  3. Vīnogas
  4. Selerijas
  5. Persiki
  6. Spināti
  7. Saldā paprika
  8. Nektarīni
  9. Gurķi
  10. Ķiršu tomāti
  11. Cukurzirņi
  12. Kartupeļi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!