Foto: Shutterstock
Kurš gan nav dzirdējis vai labākajā gadījumā kaut reizi dzīvē nobaudījis klasisko īru kafiju? Sildošais kokteilis, kura pamatā ir aromātisks un gards viskijs, kura garša sajaucas ar kafijas krūzītē pa virsu nolikto saldo krējumu (dažās receptēs pat putukrējumu) - tas iemantojis kulta dzēriena statusu visā pasaulē.

Ar īru kafijas krūzi vai glāzi rokās redzētas pat tādas sapņainas Holivudas klasiskā kino slavenības, kā Kerijs Grants un Merilina Monro, par revolūcijas simbolu Če Gevaru nemaz nerunājot.

Kā tad īsti radies viens no pasaulē slavenākajiem kafijas kokteiļiem?

Dzēriens, kas sasilda tūristus

Par īru kafijas dzimšanas gadu tiek uzskatīts 1942., kad Džozefs Šeridans (Joseph Sheridan) ar to cienājis gaidošus vai aizkavējušos viesus nelielā restorānā, kam bijis jānodrošina Īrijas pilsētiņas Fojnas (Foynes) labā slava. Šeridans uzbrūvējis tumšas kafijas tasīti, pievienojis tai nedaudz īru viskija, šķipsnu brūnā cukura un katras glāzes augšā uzlicis treknu, sakulta saldā krējuma karoti. Nostāsti vēsta, ka tad, kad dzēriens baudīts pirmo reizi, restorānā bijis ļoti kluss, un kāds pārsteigts amerikānis jautājis īru pavāram: "Vai šī ir brazīliešu kafija?"

"Nē," atbildējis kafijas receptes autors. "Tā ir īru kafija." Un tā dzimis viens no slavenākajiem ar Īriju saistītajiem kokteiļiem. Kopš tā brīža kafija kļuvusi tik iecienīta, ka iekļauta restorāna ēdienkartē.

Pēc kāda laika, 1952. gadā, ceļojumu rakstnieks Stentons Delapleins (Stanton Delaplane) Šeridana īru kafijas recepti pārvedis uz Sanfrancisko, ASV, kur to mēģinājis atdarināt "Buena Vista" bāra bārmenis Džeks Keplers. No sākuma gan neveiksmīgi, jo aukstais saldais krējums nogrimis dzēriena dibenā. Tā nu radusies variācija ar putukrējumu virs īru kafijas. To šajā bārā pasniedz vēl mūsdienās, un tiek lēsts, ka ik dienas tiekot pasniegtas vismaz 2000 īru kafijas krūzes, kā norāda Šerila Čarminga, grāmatas "The Everything Bartender's Book" autore.

Oriģinālā Džona Šeridana īru kafijas recepte:

Krējums – bagātīgs kā īru akcents,
Kafija – spēcīga kā draudzīga roka,
Cukurs – salds kā blēža valoda,
Viskijs – izsmalcināts kā zemnieku asprātība.

Mūsdienu receptes standarts

Pēc Starptautiskās bārmeņu asociācijas standartiem ir noteikts, ka īru kafija tiek pagatavota speciālā krūzē. Garenā, caurspīdīgā krūzē uz īsa kāta, ar nelielu osiņu. Īru kafiju pasniedz vēl karstu, un tā tiek pagatavota no divām daļām īru viskija, četrām daļām karstas, melnas kafijas, pusotras daļas svaiga saldā krējuma un tējkarotes brūnā cukura.

Vispirms uzbrūvē melno kafiju, kuru uzkarsē kopā ar viskiju un cukuru. Karsto šķidrumu lej īru kafijas krūzē un pa virsu uzlej saldo krējumu, pasniedzot kamēr kafija vēl karsta.

Īru kafija vēl aizvien tiek cienīta visā pasaulē. Par godu tam, ASV un daudzās citās pasaules valstīs 25. janvāris tiek atzīmēts kā Nacionālā īru kafijas diena.

Taču tas nenozīmē, ka gardais dzēriens jābauda vien reizi gadā – palutini garšas kārpiņas un nobaudi klasisku īru kafiju jau šodien!

Raksta tapšanā izmantota informācija no Nationalirishcoffeeday.com, Irelandwhiskeytrail.com, Iba-world.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!