Latvijas vīnzinis jeb someljē Raimonds Tomsons sasniedzis mūsu valsts labāko rezultātu pasaules vīnziņu čempionātā, kas šogad notika Argentīnā - Starptautiskās Someljē asociācijas (ASI) rīkotajā konkursā Tomsons ierindojies augstajā 7. vietā, informē Latvijas Vīnziņu asociācija.

"Ir iegūts ļoti daudz pozitīvu emociju, komplimentu un atbalsta, neatceros, kad vēl esmu tādu saņēmis, tas palīdzēja arī man noticēt saviem spēkiem," saka Raimonds Tomsons, kurš ir restorāna "Vincents" vīnzinis. "Mazliet jau smieklīgi ir, ka visa vīna pasaule tagad grib iepazīties ar mazo Latviju un jautā, kur tā vispār atrodas."

Par čempionāta uzvarētāju tika kronēts 31 gadu vecais zviedru someljē Arvīds Rosengrēns, kurš tika atzīts par 2013. gada Eiropas labāko vīnzini un strādā Ņujorkā, restorānā "Charlie Bird". Kopumā čempionātā piedalījās 61 someljē.

Ceļazīmi uz XV pasaules čempionātu Raimonds Tomsons ieguva, uzvarot Latvijas labāko vīnziņu konkursā pagājušā gada septembrī.

Pasaules čempionāts Argentīnā iesākās ar atlases sacensībām, kurās dalībniekiem bija jāizpilda teorētiskais tests ar 60 jautājumiem, aklā degustācija ar baltvīnu un sarkanvīnu un praktiskais uzdevums, kas šoreiz bija šampanieša pasniegšana.

Pusfinālam tika atlasīti 15 labākie vīnziņi, to skaitā arī Latvijas pārstāvis. Pusfinālā dalībniekiem atkal bija jāveic teorētiskais tests ar 30 jautājumiem, aklā degustācija un praktiskā daļa ar pieciem uzdevumiem, kuros vīnzinim bija jāpamato vīna izvēle viesiem pie konkrētiem ēdieniem. Finālā tikās trīs labākie someljē.

Pirmais pasaules vīnziņu čempionāts notika 1969. gadā. Konkurss notiek ik pēc trim gadiem. Rosengrēns ir otrais zviedrs, kurš tajā uzvarējis, - pirmais bija Andreass Larsons 2007. gadā. Visvairāk čempionātā uzvarējuši Francijas someljē - sešas reizes.

Ik pēc trim gadiem notiek arī Eiropas, Ameriku un Āzijas un Okeānijas labāko vīnziņu čempionāti, ko rīko Starptautiskā Someljē asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!