Foto: Shutterstock
Radīta viedtālruņa spēle "Ikdienas varonis", kas bērniem un arī vecākiem māca izturēties ar cieņu pret pārtiku un neizniekot to. Spēle aizraujošā veidā piedāvā iegūt zināšanas par pārtikas atkritumu rašanās iemesliem un iztēloties, ka katrs savā ikdienā varam būt varonis, kas veic dažādas patērētājam pazīstamas "misijas" mazinot pārtikas atkritumus, "Tasty" vēsta biedrības "Zaļā brīvība" pārstāve Inga Belousa.

Tatjana Tokareva 2017. gada promocijas darbā "Pārtikas izšķērdēšana Latvijas mājsaimniecībās ēšanas paradumu kontekstā" secinājusi, ka Eiropas Savienībā tieši mājsaimniecības rada vairāk nekā pusi pārtikas atkritumu. Latvijā mājsaimniecības atkritumos izmet 45 tūkstošus tonnu un 8 miljonus litru pārtikas 71,5 tūkstošu eiro apmērā. Pētījums atklāj, ka maksimālie pārtikas šķērdēšanas apjomi ir iespaidīgi – ir ģimenes, kas gadā atkritumos izmet pārtikas produktus par vairāk nekā 2 tūkstošiem eiro, tātad nedēļā izniekotā ēdiena kopsumma ir 45 eiro.

Spēle "Ikdienas varonis" ir viens no biedrības "Zaļā brīvība" starptautiskajā projektā "Ar cieņu par pārtiku" izstrādātajiem resursiem cīņā par atbildīgu, videi draudzīgu domāšanu un pārtikas atkritumu mazināšanu ikdienā.

"Spēles ietvaros jāveic dažādas misijas, trenējot savu veiklību un sacenšoties ar draugiem par labāko rezultātu. Glābjot pārtiku no nokļūšanas atkritumos, uzzināsi, kas ir NSO (Neidentificēti Sasaldēti Objekti), marķējumi "Izlietot līdz" un "Ieteicams līdz", kā pārtikas izmešana ir saistīta ar klimata pārmaiņām, badu, orangutāniem un bitēm," spēles norises ieskicē Belousa.

Spēlē pieejama latviešu valodā, tā ir bez maksas un bez reklāmām. Lejupielādēt spēli "Ikdienas varonis" viedtālrunī iespējams, lūk, te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!