Garneles ir salīdzinoši dārgs produkts, tādēļ, ja vēlies saimniekot taupīgi un ar apdomu, tās ir jāizmanto no ūsām līdz pat astei. Nākamreiz pēc garneļu lobīšanas nesteidzies vieglu roku izmest atkritumos to čaulas un galvas, jo no tām pavisam vienkārši var pagatavot daudzveidīgi izmantojamu buljonu ar īpaši bagātīgu garšu.
Lai pagatavotu buljonu, vari izmantot gan tīģergarneles, gan parastās garneles. Aromātiskāks buljons izdosies no atvēsinātām vai saldētām garnelēm, kas iepriekš nav bijušas termiski apstrādātas. Termiski neapstrādātas garneles būs pelēcīgas, savukārt termiski apstrādātās – koši oranžsārtas.
Kad garneles pārnestas mājās, ja nepieciešams, atkausē tās, tad nolobi, atdalot no gaļas čaulas un galvas.
Tad katliņā izkausē sviestu – vismaz pāris ēdamkarotes, jo, kā saka franči, sviesta kulinārijā nekad nevar būt par daudz. Sviestā iemet kādu lauru lapu (ja tev mājās aug citronkoks, tā lapas šai gadījumā būs lieliskas lauru lapu aizstājējas), smaržīgo piparu graudiņus, nemizota ķiploka daivu, rozmarīna vai timiāna zariņu un, apmaisot apcep 1-2 minūtes uz nelielas liesmas, līdz sviests ir aromatizējies.
Palielini liesmu, ber klāt garneļu čaulas un galvas, apmaisot turpini cept 2–3 minūtes.
Pārlej katliņa saturu ar elektriskajā tējkannā uzvārītu ūdeni tā, lai tas pārklātu katliņa saturu par pāris pirkstu tiesu, un uz vidējas liesmas vāri 15-20 minūtes.
"Izzvejo" lauru lapas un rozmarīnu (šīm garšvielām raksturīga īpaši intensīva garša, kas var pārmākt maigo buljona aromātu), ļauj buljonam katliņā atdzist, tad nokās to caur smalku sietiņu vai marli.
Lej saldēšanai paredzētos trauciņos, liec saldētavā un sasaldē. Pēc nepieciešamības atkausē, lai izmantotu dažādu ēdienu garšas uzlabošanai.
Garneļu buljons noderēs, gatavojot paelju, arī visparastākie rīsi, griķi, kuskuss vai bulgurs garšos daudz labāk, ja būs vārīti garneļu buljonā. Pat neliels buljona kubiņš padarīs garšīgāku arī visparastāko silto mērci, kā arī sautējumus (arī no vistas, cūkgaļas un liellopa gaļas gatavotos) un dažādas zupas, piemēram, klasisko "Tom Kha" zupu, kuras recepti atradīsi te.
Meksikāņu virtuves klasika – burito ar pikantām tīģergarnelēm, sieru un avokado. Recepti piedāvā restorāna "Tex-Mex Republic" pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe.Avokado un garneļu salāti
Mazliet pikanti avokado salāti ar garnelēm. Asumam salātiem pievieno Kajēnas piparu šķipsniņu, bet, lai avokado neapbrūnētu un garneles atsvaidzinātu, salātiem pievieno arī citronu sulu.'Dietologa bieds' jeb tīģergarneles saldajā krējumā
Lai dietologi teiktu ko teikdami, bet tīģergarneles aromātiska saldā krējuma mērcē, kas pasniegtas ar gabalos salauztu čabatu, ko varēsi izmantot kā ēdamrīku, piesūcinot kraukšķīgo maizi ar aromātisko mērcīti, ir lielisks veids, kā izbaudīt brīvdienas. Šādi pagatavotas garneles būs ļoti garšīgas arī tad, kad atdzisīs, bet, visticamāk, tāds brīdis nepienāks, jo garneles pazudīs zibens ātrumā.Siltie garneļu salāti ar fetas sieru
Burvīgi salāti ēšanai dienas vidū, tie remdēs izsalkumu un ļaus turpināt iesāktos darbus. Salāti būs piemēroti arī kā uzkoda nelielās viesībās.Aromātiska paelja ar baltvīnu un garnelēm
Karstasinīgo spāņu kulinārais šedevrs paelja, kurā rīsiem pievienotas gardās jūras veltes garneles. Rīsiem pavisam īpašu un izteiktu garšu piešķirs baltvīns un zivju buljons. Gatavo maltīti iesakām baudīt pieskaņoti – ar glāzi labi atdzesēta spāņu vīna!Grilētas tīģergarneles ar laimu un ķiplokiem
Mazliet pikantas garneles ar spirgtajiem laimiem – ideālā vasaras piknika maltīte grila ballītē. Pasniedz kopā ar svaigiem salātiem, majonēzes mērci vai kraukšķīgu bageti.Ceptas garneles spāņu gaumē
Vienas no populārākajām tapām Spānijā ir ''gambas aj ajillo'' – sautētas garneles ar ķiplokiem, kas lieliski saskanēs ar visaromātiskāko Spānijas gaišo vīnogu šķirni Albarinio, iepazīstina ''Rimi'' gardēdis Normunds Baranovskis un vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics.Kārtainie garneļu salāti glāzītē
Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.Spageti ar garnelēm ķiploku sviesta mērcē
Receptē garneles ir goda vietā. Tās kombinē ar ķiploku un nedaudz brūninātu sviestu, kas piešķir mērcei riekstaini tīkamu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado
Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.Burvīga un garda uzkoda nelielām viesībām, kuru turklāt var pagatavot ļoti īsā laika sprīdī. Garneles uz iesmiņiem sadur jau pirms cepšanas, tās būs vieglāk visas reizē apgriezt un būs arī ērti pasniegt. Garneles uz iesmiņiem var vērt arī pēc cepšanas.Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi
šeit