Latvijas Televīzijas raidījums “Pārtikas revidents” atklāj, cik daudz kofeīna satur Latvijā iecienītu zīmolu veikalā nopērkamā, kā arī līdzņemamā kafija.

Raidījuma jaunākajā sērijā "Pārtikas revidents" analīzēm zinātniskajā laboratorijā BIOR nodeva deviņas melnas kafijas, kuras iegādātas līdzņemšanai Latvijas populārākajās kafejnīcās un degvielas uzpildes stacijās, kā arī tās, kuras ir pircēju iecienītākās Latvijas lielākajos veikalos.

Tās bija līdzņemamās kafijas no kafejnīcām "Double Coffee", "Caffeine" un "Costa Coffee", kafijas no degvielas uzpildes staciju tirdzniecības vietām – "Circle K", "Virši" un "Narvesen", kā arī veikalos pirktākās kafijas - "Merrild" maltā, "Jacobs" šķīstošā kafija, kā arī kafijas dzēriens "Nescafe 3in1".

Uztura zinātniece Ilze Laukalēja skaidro, ka optimālais kofeīna daudzums kafijā ir 70 - 150 miligrami kofeīna uz 150 - 200 mililitriem kafijas.

No mājās gatavotajām visvairāk kofeīna, kā izrādās, ir "Jacobs" šķīstošajā kafijā. Tie ir gandrīz 93 miligrami, taču, piemēram, "Nescafe" "trīs-vienā" kafijas dzēriens neatbilst pat optimālajam kofeīna daudzumam kafijā.

"Es teiktu, ka tā gluži jau vairs nav kafija. Es teiktu drīzāk karstais dzēriens ar kafijas garšu, atkarīgs, cik liels ir tas kafijas procents, bet lielākoties šajos maisījumos pārsvarā viss būs cukurs. Bet kofeīns tik un tā šeit ir," rezultātus skaidro uztura zinātniece.

Tikmēr starp degvielas uzpildes stacijās piedāvātajām visspēcīgākā ir "Narvesen" kafija, taču gan "Viršu", gan arī "Circle K" kafija atbilst optimālajai kofeīna devai šajā dzērienā. Un visbeidzot – kafejnīcās pieejamā kafija! Šajā kategorijā spēcīgākā izrādās "Costa Coffee" kafija, un gandrīz tikpat spēcīgs dzēriens pieejams arī "Double Coffee", savukārt "Caffeine" melnā kafijā ir vismazāk kofeīna – gandrīz uz pusi mazāk kā šī topa līderim.

""Caffeine" ir filtra kafija. Filtra kafijā mēs to izfiltrējam caur papīru, līdz ar to, protams, mēs nobloķējam šo kofeīna tālāku nokļūšanu kafijas krūzītē, tāpēc šis daudzums arī būs mazāks, nekā pārējos dzērienos," atklāj Laukalēja.

Bet visspēcīgākās un kofeīna bagātākās no visām raidījumā apskatītajām kafijām ir no "Costa Coffee", "Narvesen" un "Double Coffee".

Uztura zinātniece Ilze Laukalēja gan min, ka šie rādītāji maz, bet mēdz atšķirties: "Es teiktu, ka ir svarīgi tiešām uzzināt no uzņēmuma, vai tās ir arabikas vai robustas, tā ir tāda galvenā izsekojamības zīme, kas var liecināt, cik daudz tur kofeīns varētu būt. Ja tā ir arabika, tad mēs zinām, ka tur nebūs daudz kofeīna, bet, ja būs šis robustas piemaisījums, tad kofeīns būs vairāk."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!