Foto: DELFI
Jūnija pēdējā svētdienā tirgus šķiet mazliet paguris tveices un pēcjāņu sajūtās. Taču sēnes jau prasās no meža ārā, un ogas nevar atstāt uz lauka karstajā saulē uzcepties – tirgošanās notiek!

Tautā par sēnēm joko: tirgū ir, tad jau drīz arī mežā būs! Sēnes aug ar katru dienu vairāk, un, kas vēl pirms nedēļas bija paliels retums, šajā nedēļas nogalē jau sāk piepildīt tirgu. Pirmsjāņu dienās gailenes maksājušas 25 eiro kilogramā, šur tur pat vairāk – pirms svētkiem maki vieglāk veras. Arī jūnija pēdējā nedēļas nogalē gaileņu cena turas – šur tur prasa 18-20 eiro par kilogramu, bet pārsvarā cena vienāda – 10 eiro litrā.

Gailenes uz Rīgas tirgu atceļojušas no Garkalnes, Iecavas, Ķemeru mežiem. Tirgotāji saka – maz jau vēl esot, meži ļoti sausi, tās pāris dienu lietusgāzes pagaidām maz ko līdz. Bet gailene esot izturīga un audzelīga sēne. Pastāv gan bažas, ka, karstumam turpinoties, pārsvarā tādas podziņas vien būšot un sakaltīšot pirms laika. Izskatās gan, ka sēnes uz tirgus galdiem tīri labā lielumā. Tomēr varētu būt vairāk. Jācer uz lietu! Spriežot pēc jaunākajām laika prognozēm, ilgstošu, kārtīgu sēņu lietu vēl jāpagaida un gailenēm ar augšanu būs jātiek galā saviem spēkiem.

Foto: DELFI

Nez ko vajadzētu pielabināt lidojošo mošķu jautājumā – odu un dunduru šogad esot ļoti daudz. To min gan tirgotāji, gan sēņošanas entuziasti, kas lepojas ar saviem pirmajiem guvumiem sociālajos tīklos. Tirgū gan nemana netīras sēnes, bet sēņotāju forumos sociālajos tīklos redzams un lasāms, ka šogad mājās atnestā gaileņu raža pilnāka ar meža gružiem kā citgad – steigas dēļ. Odi metas virsū bariem vien, un par katru sēni jāmaksā ar odu dzēlieniem. Ģērbies kaut skafandrā! Kāpēc ne – "kovida" laikam diezgan atbilstošs sēņotāja tērps!

Foto: DELFI

Meža zemenītes tirgū redzamas par 15 eiro litrā. To saldi medainā smarža nav sajaucama ne ar ko, kaut visapkārt virmo dārza zemeņu sulīgais, intensīvais aromāts. Dārzu zemeņu cena daudzviet vienāda – 2,50 eiro kilogramā, un pie dažiem, acīmredzot, jau pārbaudītiem pārdevējiem, sastājusies pat maza rindiņa.

Foto: DELFI

Ir dažas vietas, kur zemenes gandrīz divreiz dārgākas – tās ir īpašas šķirnes, rūpīgi kultivētas. Pēc skata gan atšķirību nepateiksi, un šķiet, ka daudzi iemīļojuši veco labo "Sengu" – zemeņu šķirni, kas gadiem nav izgājusi no modes.

Foto: DELFI

Pirmā gaileņu mērcīte, meža zemenītes ar pienu kā bērnībā, zemeņu zapte – tirgus pašlaik ir īpaši iedvesmojoša vieta gastronomiskām idejām. Laiks baudīt vietējos labumus!

Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!