Foto: Shutterstock

Lielā sēņotāju gaileņu bilžu gūzma sociālajos tīklos liecina tikai par vienu – šo sēņu lasīšana rit pilnā sparā. Kuram gan negaršo gaileņu mērcīte ar dillītēm un jaunajiem kartupelīšiem? Taču pirms bērt gailenes sakarsētā pannā, jāzina, kā tās pareizi apstrādāt, lai izdotos patiesi gardas, ar gailenēm raksturīgo garšu.

Visbiežāk šaubāmies par vienu lietu – mazgāt vai nemazgāt sēnes? Gailenes ir tās, ko pirms gatavošanas nevajag mērcēt ūdenī. Tā vietā sēnes pirms likšanas uz pannas iepriekš noskalo zem tekoša ūdens, ideālā gadījumā – noslauka kātiņus un cepurīti ar mitru drāniņu. Gailenes mērcējot, no tām izkļūst rūgtvielas. Gaileņu rūgtumu it īpaši var just tad, ja tās saceptas un sasaldētas ziemai – pēc atkausēšanas tās nebūs tik apetītlīgas, kā vienkārši noskalotās un apceptās.

Kas attiecas uz gaileņu saldēšanu, tad vislabāk saldēt apceptas sēnes, nevis svaigas. Saceptās porcijas ziemā varēsi atkausēt un atliks vien uzsildīt pannā. Viens gan jāatceras – gailenes nekādā gadījumā nesaldē kopā ar saceptiem sīpoliem! Sīpoli veicina sēņu bojāšanos. Gailenes, protams, drīkst saldēt svaigas, tomēr pēc atkausēšanas tās būs ļoti ūdeņainas.

Ja gailenes salasītas, bet negrasies tās gatavot uzreiz – nekādā gadījumā neliec tās mazgātas ledusskapī. Ieteicams tās nemazgāt un glabāt dārzeņu atvilktnē ledusskapī tāpat, tad tās nebojāsies un varēs cept kaut pēc nedēļas, iesaka "Cāļa foruma" pieredzējušākie lasītāji. Mazgātās gailenes ledusskapī dažu dienu laikā kļūs mīkstas, nebūs vairs stingras un to krāsa izmainīsies. Šādas gailenes nav ieteicams lietot uzturā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!