Foto: Shutterstock
Mutē kūstošs, izteiksmīgas garšas un svaigu aromātu – tāds ir uz maizītes uzziests, kārtīgi bagātināts garšaugu sviests. Lai pie šī garduma tiktu, nav jāmeklē veikals vai kāda cita bodīte, kur tirgo speciālus izstrādājumus. Izcilu garšaugu sviestu vari pagatavot pats mājas apstākļos!

Pagatavošanai nevajadzēs neko pārmērīgi sarežģītu – no piederumiem nepieciešams trauks, kurā sajaukt sastāvdaļas, kāda karote vai dakšiņa, vaskots cepamais papīrs, aukliņa, nazis un griežamais dēlītis, lai varētu sakapāt garšaugus un citas piedevas. Ķeramies pie darba?

Sviesta gatavošana

Foto: Shutterstock

Garšaugu sviesta (vai kādas citas garšas) pagatavošanas svarīgākais elements ir sviests. Tam jābūt mīkstam, noturētam istabas temperatūrā. Sviestu sadala gabaliņos un saber lielākā bļodā. Pieber klāt sasmalcinātās piedevas un sastāvdaļas kārtīgi samaisa, lai sviests un garšaugi sajauktos vienmērīgi.

Pēc tam uz stingras virsmas uzklāj vaskotā cepamā papīra sloksni. Sagatavoto sviestu uzziež sloksnes visā garumā, atstājot no katras malas pāris centimetrus brīvu vietu. Pēc tam papīru ar sviestu sarullē, viegli piespiežot, lai veidotos līdzens, garš cilindra izskata stienītis. Kad sviests satīts un papīrs aizvīts cieši jo cieši, savirpina papīra galus pretējos virzienos un nosien ar aukliņu.

Foto: Shutterstock

Papīrā ievīstītais sviests šajā brīdī atgādinās lielu konfekti. Pagatavoto sviestu ievieto ledusskapī vismaz uz pusstundu. Tas nepieciešams, lai sviests iegūtu vajadzīgo garšu un izteiktu aromātu, ko piešķir piedevas. Kad sviests sastindzis, to izņem no ledusskapja un pirms pasniegšanas sagriež ripiņās.

Gatavo sviestu var izmantot, lai apziestu maizītes. Tāpat, tas lieliski garšos pie gaļas un zivs ēdieniem, dažādām uzkodām vai, piemēram, jaunajiem kartupelīšiem.

Garšas, ko pamēģināt

Foto: Shutterstock

Bazilika sviests – sviestam pievieno smalki sakapātas bazilika lapiņas, jūras sāli un piparus.

Dažādu zaļumu sviests – pagatavošanai izmanto dažādus garšaugus, ieteicams līdz trim. Piemēram, dilles, pētersīļus un rozmarīnu. Garšaugus smalki sakapā un sajauc ar sviestu.

Sinepju un lociņu sviests – sviestam pievieno 2-4 tējkarotes Krievijas sinepju un smalki sakapātus lociņus. Sastāvdaļas kārtīgi samaisa.

Citrona un garšaugu sviests – sviestu sajauc ar smalki sarīvētu viena citrona miziņu, sakapātiem pētersīļiem un timiānu. Izcili garšos kopā ar zivs ēdieniem.

Timiāna un medus sviests – paciņu sviesta sajauc ar sakapātu timiānu un aptuveni ēdamkaroti medus. Kārtīgi samaisa, lai veidotos viendabīga masa.

Olīvu un ķiploku sviests – paciņu istabas temperatūras sviesta sajauc ar sauju sakapātām olīvām un divām saspiestām ķiploka daiviņām. Lai sviests būtu gludāks un labāk klātos, pievieno mazliet olīveļļu.

Kaltētu tomātu sviests – paciņu sviesta sajauc ar sauju smalki sakapātu kaltētu tomātu. Izteiksmīgākai garšai pievieno arī vienu saspiestu ķiploka daiviņu, mazliet sakapātus pētersīļus, sāli un piparus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!