Foto: Reuters/Scanpix
Piena kokteilis par pieciem dolāriem ir vakardiena, mister Tarantīno! Kā ziņo aģentūra "Reuters", Ņujorkas restorānā "Serendipty3" tagad var pasūtīt frī kartupeļus par 200 ASV dolāriem jeb 168 eiro.

Šobrīd tie ir dārgākie frī kartupeļi pasaulē un nupat iekļauti Ginesa rekordu grāmatā. Jāteic, ka Ginesa rekordi acīmredzot ir šī restorāna specialitāte, jo tas jau var lepoties ar pasaulē dārgāko burgeri (tas te maksā 295 dolārus) un dārgāko saldējuma desertu (1000 dolāri).

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunais Ginesa rekordists, protams, netiek saukts vienkārši par frī kartupeļiem ar labi daudz zelta un trifelēm. Pasūtot jautājiet pēc "Crème de la Crème Pommes Frites" un dabūsiet to uz kristāla šķīvīša kopā ar orhideju.

Šefpavārs Frederiks Šoens-Kiverts uzsver, ka galvenais garšas un, jādomā, arī cenas uzskrūvētājs ir tieši dārgākās trifeles, kas dāsni pārkaisītas kartupeļiem. Taču arī viss pārējais nav gluži vienkārši produkti.

Vārīšanai izvēlēti Amerikā audzēti īpašas šķirnes 'Chipperbec' baltie kartupeļi, ko Amerikā dēvē par izcilākajiem frī kartupeļiem pasaulē.

Pēc sagriešanas kartupeļus vispirms blanšē "Dom Perignon" šampanietī, kura sākumcena ir aptuveni 200 dolāru par pudeli, un pēc tam franču šampanieša etiķī. Šis process pirmajam kumosam nodrošina saldas dekadences un skābuma nianses, saka restorāns.

Pēc tam kartupeļu salmiņus trīs reizes vāra zosu taukos no Francijas dienvidrietumiem, lai to ārējais apvalks kļūtu maksimāli kraukšķīgs.

Kamēr viens šefpavārs gatavo kartupeļus, cits pavārs gatavo siera mērcīti. Pannā izkausē lielu daudzumu trifeļu sviesta, pievieno miltus, 100% ar krējumu no Džersijas govīm, kuras barotas tikai ar zāli, un kubiņus ar izsmalcinātu Šveices trifeļu sieru.

Foto: Reuters/Scanpix

Kartupeļu frī un mērce tiek pasniegti uz kristāla šķīvīša un dāsni apkaisīti ar trifeļu skaidiņām, pecorino sieru no Toskānas un 23 karātu pārtikas zelta putekļiem.

Vai šis ēdiens ir tikai triks vai arī to var pasūtīt? Noteikti! Ginesa rekordu noteikums paredz, ka ēdienam jābūt pieejamam publikai, un tāds tas arī ir. Tiesa, ieskriet restorānā un palūgt, lai iesaiņo līdzņemšanai, nebūs iespējams – bet jūs varat pierakstīties gaidītāju rindā. Gaidīšanas laiks ir 8-10 nedēļas.

Restorāna radošais direktors un viens no šefpavāriem Džouijs Kalderone saka: "Šis ir bijis skarbs gads, un mums visiem vajag kādu jautrību. Cilvēki nāk pie mums aizmirsties no realitātes un svinēt dzīvi." Ja kādam liekas, ka vislabāk izdotos aizmirsties ar "Crème de la Crème Pommes Frites" – tagad jūs zināt, kur tos meklēt!

Foto: Reuters/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!