Foto: DELFI
Pirmdien kūku meistares Ilzes Kupčas saldi smaržojošajā kūku darbnīcā notika "Tasty" meistarklase, ko pandēmijas dēļ vairākkārt nācās atlikt.

Viss sākās ar kūku meistares Ilzes Kupčas jau gadiem praksē pārbaudītu atziņu: kūkas nebaro! Viss atkarīgs no tā, ar kādu attieksmi tās ēd. Un cik lielu gabaliņu. Bet tās jau ir detaļas!

Pirmdien gatavojām melnās šokolādes kūku ar piparkūku garšvielu – kaut ko tik brīnišķīgu noteikti var likt uz galda Ziemassvētku vakarā. Meistarklase bija labs ģenerālmēģinājums svētku maltītes vakara naglai.

Foto: DELFI

Kā mums gāja – skatiet albumā. Pirms tam – tikai dažas atziņas.

Tieši par ģenerālmēģinājuma svarīgumu – pirmā atziņa. Kūku meistares pieredze liecina, ka ir cilvēki, kas, nekad dzīvē necepuši kūkas, izlemj, ka īstas brīdis pirmo reizi dzīvē uzcept kūku ir tieši naktī pirms bērna dzimšanas dienas, savām vai citu kāzām vai vēl pirms kāda īpaši svarīga notikuma.

Optimisms – apsveicams. Drosme – arī. Bet... Ilze Kupča atzīst: ar pirmo reizi var nesanākt. Arī ar otro reizi var nesanākt! Tāpēc diez vai sarežģītas receptes pirmo reizi jāizmēģina pirms īpaši svarīgiem notikumiem. Taču cept un mēģināt ir jāturpina. Varbūt pirmā kūka nesanāks, bet piektā – noteikti sanāks!

Protams, ir kūkas, kas izdodas ar pirmo reizi, un ir talanti, kas spēj uzcept lielisku kūku ar pirmo reizi – kā gadījies, kā ne, mēs visi jūtam sevī tādu spēku un iedvesmu. Mums izdosies! (Starp citu, izdevās arī! Katrs aiznesām mājās vienkārši brīnišķīgu pašgatavotu kūku! Izcils Ziemassvētku ģenerālmēģinājums!)

Meistarklasē uzzinājām arī, ka biskvīta pārgriešana uz pusēm "YouTube" un citur izskatās ļoti vienkārši – bet, kad jāgriež pašam, biskvīts lūst un drūp, un palīgā. Labā ziņa ir, ka salūzušu biskvītu var vienkārši salabot, un neviens nekad neuzzinās, ka tas bija salūzis!

Foto: DELFI

Ilze demonstrēja arī triku, kas apliecina, ka olu baltumu jāputo līdz tādai kondīcijai, lai, apgriežot bļodu otrādi, tas nekristu ārā! Apguvuši mākslu, kā salabot salūzušu biskvītu, mēs triku ar bļodas griešanu otrādi nolēmām neatkārtot. Bet šokolādes pārliešana kūkām izdevās ar pirmo reizi – šo triku gribētos izpildīt vēl un vēl!

Foto: DELFI

Vēl kāda atziņa: iet mājās un iepazīties ar savu krāsni. Vai tā rāda tos 180 grādus, ko visas citas krāsnis, vai arī tas, kas manā cepeškrāsnī ir 180, citur ir jau 200 grādi? Sava krāsns ir jāpazīst, jo kūkai daži grādi var būt izšķiroši! (Uz savu cepeškrāsni tagad nāksies skatīties ar nelielām aizdomām: ko tā slēpj?)

Kādam jābūt cukuram, kādu saldo krējumu izvēlēties, kurš krēmsiers labākais un kam der maskarpone – arī šajos jautājumos bija, ko atcerēties un mācīties. Par to drīzumā lasiet "'Tasty", bet nu laiks apskatīt, kā tapa mūsu lieliskās, lieliskās melnās šokolādes kūkas. Ilze gan piekodināja, ka, lai tās būtu tiešām izcilas un visas garšas kārtīgi saēstos un kūka uzsūktu gan krēmu, gan ievārījumu, nepieciešama vismaz viena nakts. Vesela pacietības nakts. Bet...

Par to, vai visu meistarklases dalībnieku kūkas, aiznestas mājās, sagaidīja rītu, vēsture klusē. Jo kūkas – tā ir mīlestība, un ar to, šķiet, viss arī pateikts.

Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!