Pārtikas cenas rudenī varētu augt – ilgstošais sausums dzen izmisumā! Kā secināts raidījumā "360TV Ziņneši" – par pārtiku diemžēl nāksies maksāt vēl vairāk. Un te pie vainas ne tik daudz veikalnieku alkatības procents, bet gan ilgstošā sausuma radītās postošās sekas lauksaimniecībā.

Kā ziņo Bauskas novada Brunavas pagasta saimniecības "Kāpostnīca" vadītāja Iveta Ļekūne – šogad dārzeņu raža būs īpaši maza. Viņa saka: "Strādnieki tagad iet un no šīs bēdu ielejas lasa ārā labāko, kas vēl kaut cik ir nosaucams par preču produkciju. Ziedkāpostu raža šogad ir absolūti neizdevusies."

Jo mazāka raža, jo augstāka cena. Iemesls vienkāršs – ar mazāku ražas apjomu jāatpelna lauksaimnieciskajā ražošanā ieguldītie sezonālie līdzekļi. "Kāpostnīcas" saimniecībā kā negaidīti papildu izdevumi radušies nezāļu kaplētāju algošanai. Sausuma dēļ augu aizsardzības līdzekļus nevar lietot, tāpēc nezāles jāiznīcina ar veco labo metodi – kaplēšanu. Jāalgo cilvēki. Tāpat vēl īsti nevar prognozēt, vai dārgāka būs arī maize, milti, miltu izstrādājumi un citu graudaugu produkcija, jo liela daļa labības nokaltusi. Cena atkarīga no situācijas pasaules graudu biržā.

Kas būs ar piena produktu cenām, arī vēl nevar prognozēt izmaiņas pasaules piena biržā. Tikmēr jau tagad skaidrs – ilgstošais sausums dzen izmisumā piena lopkopjus barības trūkuma dēļ. Par šo problēmu vairāk skaties video.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!