Foto: Borderless_pizza/Instagram
Nav noslēpums, ka, lai izsistos un kļūtu pamanītam sociālajos tīklos, ir jārada kaut kas satriecošs un līdz šim neredzēts! Tas pavisam noteikti ir izdevies kādam tiktokerim no Dānijas, kurš īsā laika periodā kļuvis populārs, pateicoties savai ģeniālajai idejai – viņš gatavo katras pasaules valsts nacionālā ēdiena picu. Un fascinējošākais šajā visā stāstā – picas mīklu viņš ir spējīgs pagatavot teju no jebkā. Jā, pat no frī kartupeļiem! Un wuhūuu, starp lielvalstīm, arī Latvija ir ieguvusi savu nacionālā ēdiena picu: "Pica – pelēkie zirņi ar speķi".

Kā jau "Tasty.lv" reiz vēstīja, pārliecinošam vairākumam jeb 47 procentiem iedzīvotāju Latvija un tai raksturīgā garša asociējas ar zirņiem un speķi. Tāpēc nav pārsteigums, ka šis atjautīgais picu gatavotājs ir izvēlējies tieši šo ēdienu kā Latvijas 'īsto' garšu.

Video sākumā tiktokeris saka: "Šodienas picas pamatā ir Latvijas nacionālais ēdiens – pelēkie zirņi ar speķi. Ēdiens sastāv vien no trim sastāvdaļām: pelēkajiem zirņiem, sīpoliem un žāvētas krūtiņas šķēles." Vēlāk gan viņš picu papildina ar kefīru un Jāņu sieru, jo arī tās, viņaprāt, ir Latvijas un mūsu kaimiņvalstu garšas.

Komentāros pie īsā video izteikušies daudzi, kāda sieviete raksta: "Es neesmu pārliecināta, vai esmu pārsteigta vai aizvainota – Jāņu siera izmantošana šīs picas pagatavošanā man satriec prātu. Bet cieņa par radošumu!"

Savukārt cits piebilda: "Pamanīju zirņus un uzreiz sapratu, ka tas ir stāsts par Latviju!"

Komentāros tiek uzrunāti arī picu cepēji Latvijā, kam tiktokeri vaicā – kad piedāvājumā parādīsies pelēko zirņu pica?

Kā pagatavot pelēko zirņu-speķa picu?

  1. Pelēkos zirņus pa nakti liek mērcēties aukstā ūdenī. Nākamajā dienā no zirņiem nolej ūdeni un tos noskalo tekošā ūdenī.
  2. Katlā lej tīru ūdeni, ieber zirņus un vāra apmēram 40-50 minūtes, līdz tie gatavi. Sāli pievieno, kad zirņi gandrīz gatavi.
  3. Gataviem zirņiem nolej ūdeni, tos nokāšot sietā. Tos ieber atpakaļ karstajā katlā, uzliek vāku un ļauj zirņiem 5 minūtes atpūsties.
  4. Tad zirņus liek blenderī, pievieno nedaudz miltu, sāli, olīveļļu un ūdeni.
  5. No šīs masas izveido picas mīklu, pa virsu lej kefīru. Un pāri pārber rīvētu Jāņu sieru.
  6. Pa virsu sieram liek iepriekš apceptus sīpolus un žāvēto krūtiņu.
  7. Pa virsu ber sāli un piparus.
  8. Un liek grilā cepties!
@borderless.pizza Latvia Pizza 🇱🇻 #latvia #latvija #latviski #pizza #nationalpizza #pelekiezirni #borderlesspizza ♬ Married Life (From "Up") - Gina Luciani

Uz komentētāju vaicājumiem, vai picu cepējs šos "gardumus" patiesi arī nogaršo, viņš atbild: "Konkrēto Latvijas picu vērtēju ar astotnieka atzīmi: 9/10 par picas garnējumu, savukārt 7/10 par picas mīklu, kas veidota no zirņiem."

Lietotājs @borderless.pizza šobrīd ir nopublicējis vien 15 valstu nacionālās picas, tomēr viņa sekotāju pulks ir krietns – vietnē "Instagram" tie ir teju 40 tūkstoši sekotāji, savukārt vietnē "TikTok" tie ir pāri 15 tūkstošiem. Viņa plāns ir izcept un atrādīt visu – 198 pasaules valstu picas. Latvija var priecāties, jo mūsu pica tika pagatavota devītā!

@borderless.pizza The Cepelinai Pizza #lithuania #pizza #cepelinai #nationalpizza ♬ Cooking Time - TonsTone

Kādas picas līdz šim ir radītas? Lietuvas cepelīna pica, ASV burgeru pica, Ņujorkas hotdoga pica, angļu brokastu pica, Beļģijas frī kartupeļu pica ar mīdijām, Grieķijas baklažānu un kartupeļu sacepuma pica, bet tas ir tikai sākums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!