Foto: Shutterstock
Mēs visi zinām ieteikumu, ka augļi un dārzeņi jāēd ļoti daudz – vismaz piecas porcijas dienā. Tomēr tikai daži ievēro šīs vadlīnijas. Lai cilvēkus par to pārliecinātu, veselības eksperti turpina veikt jaunus pētījumus par pārtikas produktu uzturvērtību. Nesenā pētījumā, kura mērķis bija klasificēt augļus un dārzeņus pēc tajos esošajām cilvēkam svarīgākajām uzturvielām, tika noteikts veselīgākais produkts pasaulē. Un kādi ir rezultāti?

Pētījuma autores Dženiferas Di Noijas (Ņūdžersijas Viljama Patersona universitātes profesore) pētījuma ideja bija pavisam vienkārša – identificēt "spēcīgākos" augļus un dārzeņus. Ar šo vārdu jāsaprot tie augļi un dārzeņi, kas satur augstāko uzturvērtību, proti, tie, kuri nodrošina organismu ar labām uzturvielām, pasargājot, piemēram, no sirds un asinsvadu slimībām.

Lai tos klasificētu, profesore noteica tajos esošo svarīgo uzturvielu daudzumu: šķiedrvielas, kāliju, olbaltumvielas, kalciju, B12 vitamīnu, A vitamīnu un citus.

Šīs vērtēšanas sistēmas rezultātā no 47 pārbaudītajiem pārtikas produktiem tika noskaidroti 12 uzvarētāji:

  1. Kreses (100%)
  2. Ķīnas kāposti (92%)
  3. Šveices mangolds jeb lapu biete (89%)
  4. Biešu lapas (87%)
  5. Spināti (86%)
  6. Endīviju salāti (73%)
  7. Lapu salāti (71%)
  8. Pētersīļi (65%)
  9. Romiešu salāti (63%)
  10. Gludo lapu kāposti (62%)
  11. Kālis (62%)
  12. Brūnās sinepes (61%)


Šajos pārtikas produktos ir vislielākais svarīgāko uzturvielu procentuālais daudzums uz 100 gramiem.

Kādi ir pētījuma rezultāti? Kreses ir vienīgais pārtikas produkts, kas nodrošina vismaz 10% no dienas uzturvielu daudzuma uz 100 gramiem, pat nodrošinot, piemēram, 49% no ieteicamās beta karotīna un 316% no ieteicamās K1 vitamīna devas.

Foto: Shutterstock

"Iegūtie rezultāti var palīdzēt patērētājiem koncentrēties uz viņu ikdienas enerģijas vajadzībām, un uz labāko veidu, kā no pārtikas produktiem iegūt maksimālu uzturvielu daudzumu," saka pētījuma autore.

Patiesi – šis pētījums ne tikai izgaismo patiesību par veselīgas ēšanas paradumiem, bet arī no jauna rosina interesi par šiem bieži aizmirstajiem superproduktiem. Kāpēc gan tos neiekļaut savos salātos? Galu galā tie taču tiek uzskatīti par vienu no veselīgākajiem pārtikas produktiem pasaulē!

Ir īstais laiks piešķirt šiem veselīgajiem ēdieniem goda vietu nākamajā pārtikas iepirkumu sarakstā! Tomēr, lai gan tie ir bezgala veselīgi, ar pārmērīgu ēšanu nevajadzētu aizrauties. Piemēram, veselīgāko ēdienu pasaulē – kreses – labāk izmantot kā garnīru vai piedevu maizes šķēlei, salātiem. Tās var izmantot ne tikai garšīgu lapu salātu pagatavošanā, bet arī mērcēs pie gaļas ēdieniem, kā arī vitamīnu bagātajos smūtijos. Kreses garšas pastiprināšanai var pievienot arī zupām. Kresēm ir piparaina, pikanta, aromātiska garša.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Vogue", "The Sun" un "Mirror".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!