Foto: Publicitātes attēli

Vai spēj iedomāties, ka kūku var izgatavot no "Play-Doh" rotaļu veidošanas masas? Tā gan nebūs ēdama, bet acīm baudāma gan! Šobrīd tirdzniecības kompleksā "Spice" ir aplūkojama izstāde, kur piecu iztēles darbu autori ir Latvijā zināmu konditoreju konditori. "Tasty.lv" sazinājās ar izstādes organizatoriem, lai uzzinātu, kā radās ideja, kā arī aprunājāmies ar konditori Diānu Gobu no "Gardencakes", lai apspriestu to, kā viņai izdevās kūkas pagatavošana no šī neierastā materiāla.

Kā stāsta izstādes organizatore, "Play-Doh" pārstāve Arita Sila, ideja radusies no zīmola vēstījuma – ka tu vari radīt jebko, ko esi iedomājies. Lai vai kas tas būtu – burgeris, divgalvains pūķis vai princese košā kleitā!

"Komandai sanākot kopā, apspriedāmies, kas tad būtu tie cilvēki, kas piepilda bērnu vēlmes un pašas trakākās fantāzijas. Un tā nonācām pie domas, ka tie neapšaubāmi ir konditori. Ja paskatāmies uz mūsdienu dzimšanas dienas tortēm, tās ir gluži neiedomājamas un izskatās kā mākslas darbi, nevis deserts," stāsta Arita Sila.

Play-Doh ir dabīga veidošanas masa, kas ir nekaitīga bērniem, tomēr neēdama. "Protams, ka "Play-Doh" visiem šiem izstādes dalībniekiem bija kas jauns un nebijis, lai gan kāds no viņiem ar bērniem bija spēlējies ar šo materiālu, darba procesā neviens līdz šim ar to nebija saskāries. Līdz ar to mūsu izvēlētajiem konditoriem tas bija izaicinājums – dažiem veicās veiksmīgāk, dažiem bija lielāki izaicinājumi," atklāj organizatore, piebilstot, ka bija arī tādi, kuriem pirmais darbs bija pavisam neveiksmīgs: temperatūras svārstību dēļ tas sajuka.

Galu galā tika izveidoti pieci brīnišķīgi darbi sadarbībā ar konditorejām: "MiluKitchen" no Rīgas, "MadLin’s bakery" no Auces, kuru filiāle atrodas arī Rīgā, "FIKA", konditores Diānas "Gardencakes" un "Kūkas gardas" no Siguldas.

Uz "Delfi" vaicājumu, kāpēc tieši šie konditori tika izvēlēti kā darbu veidotāji, organizatore atbild, ka nekāda īpašā atlase neesot notikusi. Drīzāk – organizatori vadījās pēc savām iepriekšējām zināšanām: "Uzrunājām šos konditorus un bijām patīkami pārsteigti, ka neviens mums neatteica. Saprotams, ka šis ir gada aizņemtākais laiks, it sevišķi konditoriem, tomēr, neskatoties uz to, visi ar lielu prieku un entuziasmu pieņēma izaicinājumu, kas nebūt nebija viegls. Kūku izgatavošana aizņēma aptuveni trīs dienas, kas nozīmē, ka tas vis nebija piecu minušu darbs."

Diāna Goba: "Process atgādināja bērnību un radīja bērnišķīgu prieku"

Konditore un "Gardencakes" veidotāja Diāna Goba ikdienā nestrādā ar mastiku, tieši tādēļ šis projekts viņai bijis jo īpaši izaicinošs: "Patiesībā pēdējā reize, kad esmu kaut ko lipinājusi kopā, bija tad, kad biju vēl maza un pie rokas bija plastilīns. Atzīšu, ka projekts bija bezgala interesants, tomēr arī sarežģīts, jo ikdienā nestrādāju ar mastiku, kā to dara citi, piemēram, "MiluKitchen" – viņu ikdienas darbs ietver šādu figūriņu veidošanu. Man sākotnēji nebija ne mazākās nojausmas, ko un kā darīt."

Visupirms Diāna zinājusi, ka vēlas izgatavot košu kūku, jo "Play-Doh" nevar jaukt krāsas kopā un veidot jaunus toņus, ir jāizmanto tie toņi, kas jau ir iegūti, līdz ar to – krāsu pārejas nebija iespējams izmantot. Viņa nolēma, ka veidos vienradža tēmas kūku ar ziediem, konfektēm un visu pārējo. Izmantoti tika arī palīglīdzekļi, piemēram, silikona ziedu formas nospiedējs. Materiāls kūkas veidošanai bijis ļoti pateicīgs, patīkams arī rokām, taktils uz sajūtām, ne tāds kā kādreiz – smērē rokas un ir ķepīgs. Materiāla burvība procesu padarījusi vēl foršāku!

"Process patiesībā mani ļoti aizrāva un tas atgādināja mazliet bērnību, iegūstot bērnišķu prieku, tas atklāja jaunu radošumu, jaunradi, arī rotaļīgumu un nenopietnumu. Tikai tāpēc es domāju, ka šī kūka man arī sanāca! Secinājums? Es patiesi apbrīnoju tos visus bērnus, kas prot izgatavot ļoti skaistas lietas. Ir jābūt mākslinieciskam piesitienam un talantam! Tas nav tik vienkārši!

Konditoru izstādi iespējams aplūkot līdz 1. decembrim tirdzniecības kompleksa "Spice" 2. stāvā. Un 1. decembrī no pulksten 16 līdz 19 šajā pašā vietā notiks radošā darbnīca bērniem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!