Foto: Privātais arhīvs
Šoreiz uz virtuves sarunām aicināju 11. klases skolnieci – ēdienu blogeri un fitnesa entuziasti Annu Dimperi. Viņa savu sociālo tīklu kontu izmanto, lai iedvesmotu citus pievērsties dažādiem treniņiem (kā būtu ar "booty workout"?) un visvisādu recepšu izmēģināšanai (kā būtu ar kokosriekstu siera kūkas recepti?), kā arī ikvienu uzrunā ar savām ikdienas ainiņām. Ar virtuves dzīvi Annai ir, kā pati saka, labas attiecības, viņai ļoti patīk gatavot, it īpaši desertus!

"Virtuves sarunas" ir "Tasty.lv" rubrika, kurā iztaujājam cilvēkus, kas ar virtuves un ēdiena gatavošanas mākslu ir uz "tu".

Kādas ir tavas pirmās atmiņas saistībā ar ēst gatavošanu?

No bildēm un savām atmiņām varu spriest par to, ka virtuvē darboties man ir paticis jau kopš mazotnes. Mana pirmā paštaisītā kūka tapa septiņu gadu vecumā.

Tevi vairāk saista latviskie produkti vai pasaules virtuvju iepazīšana?

Mūsu tradicionālie latviešu ēdieni man ļoti iet pie sirds, bet man ļoti patīk iepazīt un eksperimentēt virtuvē. Piemēram, taizemiešu ēdieni ir tie, kas man ļoti garšo, un to gatavošana manī izraisa sajūsmu.

Kur rodi iedvesmu gatavošanai un jaunu recepšu radīšanai/izmēģināšanai?

Manuprāt, vairums recepšu jau pasaulē ir izdomātas. Ar to vēlos teikt, ka jaunu alfabētu neizdomāšu, bet variēt un eksperimentēt – tās ir lietas, ko daru. Piemēram, kādu bērnības saldumu, kas man ļoti garšo, pārveidoju nedaudz veselīgāku un kaut ko pamainu, lai piešķirtu tam savu īpašo odziņu.

Kas tev ēdiena gatavošanā patīk visvairāk?

Ēst gatavošana man ir relaksējošs un nomierinošs process. Tajā brīdī domāju tikai un vienīgi par to, ko taisu. Forši ir eksperimentēt, izmēģināt jaunas garšas un tehnikas.

Bez kā virtuvē noteikti nevar iztikt?

Virtuvē es, bez šaubām, nevarētu iztikt bez cepeškrāsns. Vairums pēc manām receptēm gatavoto ēdienu top tieši cepeškrāsnī. Tajā var pagatavot ne tikai kūkas, bet dažādus citus virtuves šedevrus – makarūnus, dažādus sāļos ēdienus...


Ēst gatavošana ir vairāk talants vai prasme, ko viegli iemācīties?

Es uzskatu, ka ēst gatavošana ir prasme, kuru katram ir iespēja attīstīt. Ja cilvēkam ir vēlme, interese, tad iespējams ir viss. Kādam, kuram ēst gatavošana neliekas interesanta nodarbe un nav vēlmes iemācīties gatavot, vieglāk būs vienkārši uzvārīt pelmeņus, nevis apgūt ko jaunu.

Kāda ir vislielākā neveiksme, ko esi piedzīvojusi virtuvē?

Tāda liela neveiksme virtuvē man nav atgadījusies. Paldies Dievam! Tāds lielākais "fails" ir bijis, taisot makarūnus. Taisīju kādas piecas reizes pēc kārtas, bet katru reizi sanāca aizvien sliktāk un sliktāk. Beigu beigās tika izmests daudz materiālu, sastāvdaļu un arīdzan laika.

Ja visu atlikušo mūžu būtu jāēd tikai viens ēdiens – ko tu izvēlētos?

Man ļoti garšo dažādas pastas un salāti. Šiem ēdieniem ir tik daudz variāciju. Tie ir tik dažādi, piemēram, cik nav makaronu veidu vien!

Ko darīt, ja slinkums gatavot?

Arī man ir dienas, kad ir slinkums gatavot, tad vienkārši negatavoju, atvēlu laiku kam citam. Ir arī dienas, kad laika gatavot vienkārši nav, un te varam būt pateicīgi, ka ir tādas iespējas kā ēdiena pasūtīšana uz mājām vai gatavās maltītes.

Ja obligāti jāizvēlas, tad – sāļš vai salds? Maigs vai ass?

Es esmu liela saldummīle. Parasti mans našķis ir kaut kas salds, piemēram, kāds proteīna batoniņš, konfekte vai auglis. Asi ēdieni galīgi nav man. Es uzskatu, ka ēdiens ir bauda. Ēdot asu ēdienu, es to vispār nespēju izbaudīt!


Vērtīgākais virtuves padoms, ko tu dotu ikvienam, kas lasa šo sarunu!

Kā es vienmēr saku – arī tiem, kas sākumā virtuvē darbojas ar "kreiso roku", ir iespēja iemācīties un ēst gatavošanas prasmi attīstīt. Ir tikai pašam jāgrib iemācīties ko jaunu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!